Komentara: 8
Pregleda: 2973

Prelazak na letnje računanje vremena

30.03.2014. u 11:57h
Ukoliko već niste, vaše časovnike treba da prebacite na letnje računanje vremena pošto smo jutros, u noći između subote i nedelje, u dva trebali pomeriti časovnike na tri. U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine, od kada časovnike u dva treba pomeriti na tri časa.
Prelazak na letnje računanje vremena

Od 1995. godine kazaljke na satovima su pomerane u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a 2006. je donet novi zakon u toj oblasti i letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

U svetu, službeno vreme se pomera unapred u poznu zimu ili rano proleće, a vraća unazad u jesen, najčešće za jedan sat, ali tačan broj sati i datumi izmena određuju se na lokalnom nivou i podložni su promenama.

Pomeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, sa obrazloženjem da se time se "produžava" dan, omogućuje ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Sve evropske zemlje koriste letnje vreme, a datum pomeranja kazaljki različit je od države do države.

Letnje računanje vremena u Evropi trajaće do poslednjeg vikenda u oktobru.

Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 8
Pregleda: 2973
Povezane teme

letnje računanje vremena

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.