Komentara: 0
Pregleda: 1351

Prekogranični projekat - Eco coop

21.01.2011. u 15:00h
Izvor: RTV Yueco
Prekogranični projekat - Eco coop

Prekogranični projekat "Eco coop" nastavlja se radionicama u Subotici i Segedinu. Za ponedeljk u Subotici planirana je radionica pod nazivom “Uslovi osnivanja pijaca na teritoriji srpsko-mađarske granice”, a učestvovaće predstavnici agronomske struke, Pokrajinske sanitarne inspekcije, i Republičke veterinarske inspekcije. Slična radionica, u sklopu programa koji zajednički realizuju lokalna samouprava Subotice i kancelarija gradonačelnika Segedina, biće održana dan kasnije u Mađarskoj.

Lokalne samouprave dva susedska grada – Subotice i Segedina već par meseci sprovode projekat “Jačanje privredne saradnje na planu integralne poljoprivredne robne ponude u pograničnom prostoru Srbije i Mađarske” kojim žele da razviju integralnu poljoprivrednu robnu ponudu u pograničnom prostoru i trgovinski potencijal poljoprivrede radi povećanja privredne konkurentnosti regiona. Projekat je namenjen trgovačkim, malim i srednjim preduzećima, trgovcima na veliko i malo, poljoprivrednim proizvođačima i potrošačima. Sastavni deo projekta su i radionice koje će biti održane u oba grada. U Subotici u ponedeljak će biti obrađene tri teme – “Ulaganje inputa u poljoprivredu ili sistemu biodiverziteta i sistemu uštede energije”; “Alternative otvaranja regionalnih i lokalnih veletržnica u Srbiji” i “Mogućnosti i uslovi razvoja saradnje i razmene roba regionalnih i lokalnih tržnica”.

Očekivani rezulalti ovog projekta su, između ostalog, stvaranje poljoprivredne robne ponude, čiji kvalitet ispunjava propise EU i razvoj pijaca međunarodnog značaja, zatim stvaranje integralne poljoprivredne robne ponude, kao i povećanje prometa između dve strane granice Srbije i Mađarske. Kako bi se razmenila iskustva, poželjno je da što veći broj zainteresovanih prisustvuje radionicama. Radionica u Subotici biće održana u ponedeljak u prostorijama MKC Nepker u periodu između 10 i 15 časova, govoriće se i na srpskom i na mađarskom jeziku, a obezbeđen je simultani prevod.

Dan kasnije, u Segedinu, biće održana predavanja na temu aktuelnog položaja voćarstva i povrtarstva u Mađarskoj, stvaranja integracija u proizvodnji i distribuciji u pograničnoj regiji, a biće i razmenjena iskustva na temu kontrole kvaliteta voća i povrća na kvantaškim pijacama. U nastavku projekta, koji traje godinu dana, slede Biznis mitinzi u toku februara meseca, kao i roudšou početkom proleća gde će biti održane terenske prezentacije proizvoda iz pograničnog područja, nako čega će do kraja projekta biti formirana i zajednička baza podataka i izrađena Studija istraživanja tržišta regije u oblasti poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1351
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.