• Pregleda: 1690

Prekogranična saradnja za unapređenje lokalnih zajednica

U organizaciji Centra za lokalnu demokratiju, na Otvorenom univerzitetu danas je održana tribina za mlade na kojoj je predstavljen značaj prekogranične saradnje.
Prekogranična saradnja za unapređenje lokalnih zajednica

Tribina je deo projekta “Omladinski EU info kutak“, čiju je realizaciju podržala Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije. Cilj predavanja je bio da se  putem pozitivnih primera ukaže na važnost prekogranične saradnje, posebno za razvoj lokalnih zajednica.

- Glavni cilj je da mladima približimo programe EU sa vrlo dugom tradicijom u našem regionu, tj. programe prekograniče saradnje. Namera nam je da približimo mladima neke od efekata i rezultata koji su ostvareni u lokalnim zajednicama, posebno u pograničnim oblastima sa Mađarskom, Hrvatskom, Rumunijom i Bugarskom. Imali smo aktivnosti u više opština Vojvodine. - rekla je Stanka Parać Damjanović, direktorka Centra za lokalnu demokratiju

- S jedne strane pokušavamo da približimo mladima neke od vidljivih efekata, a s druge da ih povežemo sa ljudima i organizacijama koji su aktivno učestvovali u pripremi i realizaciji tih projekata. Pokušaćemo da ih animiramo za povećan interes za ovu temu, jer su ova sredstva isključivo namenjena za razvoj lokalnih zajednica. Možda će neki od ovih budućih mladih ekonomista, pedagoga naći neki motiv da se i sami angažuju kada je priprema i realizacija ovih projekata u pitanju - zaključila je direktorka Centra za lokalnu demokratiju

Srednjoškolci su imali priliku i da čuju kako je Grad Subotica jedan od najboljih primera za iskorišćenost  fondova EU u Srbiji, a kao potvrda toga su neki od  velikih infrastrukturnih projekata. Parać Damjanović je naglasila da su od  izuzetnog značaja  i tzv. meki projekti, koji povezuju ljude i zajednice, jer pružaju mogućnost da se savladaju postupci u implementaciji ideja za ostvarivanje dobrobiti u zajednici.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.