• Pregleda: 1683

Predstavnici Ambasade Izraela u poseti RPK Subotica

Predstavnici Ambasade Izraela u Srbiji posetili su danas Regionalnu privrednu komoru Severnobačkog okruga. Tim povodom organizovana je prezentacija privrednog potencijala i investicionih mogućnosti našeg regiona, kao i prezentacija preduzeća "LPO" iz Ade, koje se bavi proizvodnjom specijalnih odlivka za potrebe avio industije.
Predstavnici Ambasade Izraela u poseti RPK Subotica

Direktor Regionalne privredne komore, Slobodan Vojinović, rekao je da mu je velika čast što imaju priliku da ugoste predstavnike Ambasade Izraela, kao i da je sastanak upriličen iz više razloga.

- Danas ćemo predstaviti privredni potencijal i investicione mogućnosti našeg regiona, koji je prošle godine imao promet sa Izraelom u visini od oko 4 miliona dolara. Za prvih devet meseci ove godine, ostvaren je promet od 3 do 3,5 miliona, ali s obzirom na to da se dobro poznajemo i na odličnu saradnju koju ostvarujemo, znamo da to može mnogo bolje, i to ne samo u oblasti energetike, poljoprivrede, prehrambene industrije i namenske industrije - rekao je Vojinović.

Osim prezentacije privrede regiona Subotice, upriličena je i prezentacija preduzeća "LPO" iz Ade, specijalne livnice koja proizvodi odlivke isključivo za avio industriju, i predstavlja pozitivan primer dobre i kvalitetne saradnje kompanija iz naše zemlje sa Izraelom. Nakon prezentacija, u planu je obilazak domaće firme "V&B", a potom i firme "Amatek", koja posluje u Industrijskoj zoni. 

Zamenica šefa misije Ambasade Izraela u Srbiji, Jenny Sedov, kaže da su za državu iz koje dolazi ekonomska pitanja visoko na listi prioriteta.

- Došli smo u posetu kako bismo se što bolje upoznali sa Suboticom, karakteristikama, investicionim i ekonomskim potencijalom ovog regiona. Zadovoljstvo nam je što naša zemlja predstavlja jednu od najvećih investitora u Srbiji, i mogu da potvrdim da postoji veliki interes među našim kompanijama za ulaganjima na vašem tržištu. Naše kompanije ovde ostvaruju veoma dobru saradnju sa institucijama, postižu pozitivne rezultate i zadovoljne su uslovima poslovanja u Srbiji - rekla je Sedov, dodajući da između naših nacija postoje sličnosti u mentalitetu i tradicionalni prijateljski odnosi, što se pozitivno odražava na poslovanje kompanija.

Pre posete Regionalnoj privrednoj komori, predstavnici Ambasade Izraela prisustvovali su predavanju na Ekonomskom fakultetu, gde su sa studentima podelili iskustvo Izraela u izvozu visoko tehnoloških proizvoda, kao i u zasnivanju svoje ekonomije na visokoj tehnologiji. 

- Polja interesovanja izraelskih kompanija su sektori tehnologija u poljoprivredi, čista tehnologija i prečišćavanje otpadnih voda. U tim sektorima, pronalazimo zajednički imenilac, jer Srbija ima potrebe, a Izrael ima tehnologiju, te bismo kombinovanjem ova dva faktra mogli da postignemo dobre rezultate - dodala Sedov. 

Uz pomoć Ambasade Izraela, u planu je da, u narednih nekoliko meseci, Suboticu poseti delegacija sačinjena od privrednika iz te države, koji bi bili zainteresovani za ulaganja na našem tržištu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Uvek u pravu Odgovori
I pored toga što lomiš prste i praviš grimase na njih nisi ostavio neki utisak. Kod njih ne prolaze te priče pošto su mnogo namazaniji od tebe pogotovo kad se spomenu pare.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.