Komentara: 0
Pregleda: 1371
Foto

Predstavljeni rezultati projekta "Moj put – moj izbor!"

24.11.2021. u 15:16h
Izvor: Subotica.com
Kako bi unapredili položaj osnovaca i srednjoškolaca iz osetljivih grupa, četiri subotičke škole učestvovale su u projektu "Moj put – moj izbor!", kojim su razvile sisteme i mehanizme sveobuhvatne podrške ovim učenicima, kao i tranzicioni obrazac i protokol koji će im olakšati prelazak i adaptaciju na novu školsku sredinu.
Predstavljeni rezultati projekta "Moj put – moj izbor!"

Prepreke pri uključivanju u obrazovni sistem učenika, naročito iz osetljivih grupa, mogu biti institucionalne, fizičke i psihosocijalne, kazala je Branka Bešlić, koordinatorka projekta, istakavši da je njime bilo obuhvaćeno profesionalno usmeravanje, profesionalno informisanje i prelazak učenika iz osnovne u srednju školu.

- Razvili smo tranzicioni obrazac, čijim se popunjavanjem i realizacijom svih aktivnosti iz obrasca, učenici uklapaju u školu, olakšan im je proces prelaska iz osnovne u srednju školu, definisane su aktivnosti svih aktera u procesu tranzicije, a samim time je učeniku olakšan prelazak i adaptacija na novu školsku sredinu. Takođe, tranzicionim protokolom su definisane sve aktivnosti koje realizuje osnovna škola, a kasnije i srednja škola, i to su preporuke i vodič za škole, jer realizacijom tih aktivnosti dolazi do adaptacije učenika u srednju školu i do kvalitetog sistema informisanja i usmeravanja - objasnila je Bešlić, dodajući da su uz OŠ "Ivan Goran Kovačić" kojom upravlja, u projektu učestvovale još tri subotičke škole. - To su OŠ "Sonja Marinković", OŠ "Matko Vuković" i Hemijsko-tehnološka škola. Ove škole koje su učestvovale u projektu su te aktivnosti  već uvrstile u školsku dokumentaciju i one ih realizuju, a želja nam je da i druge škole to realizuju.

Predstavljeni rezultati projekta "Moj put – moj izbor!"Projekat Unapređivanje politika i praksi inkluzivnog obrazovanja u lokalnim zajednicama "Moj put – moj izbor!" realizovala je Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije, uz podršku Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, sa ciljem da se unapredi položaj lica koja teškom mukom postižu redovne obrazovne standarde. Po rečima Dragane Đurić, direktorke Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije, njihova želja je da se sva deca tretiraju u skladu sa politikom jednakih šansi.

- Ideja nam je bila da na teritoriji Srbije unapredimo kvalitet obrazovanja za decu koja dolaze iz ekstremnog siromaštva, bez obzira da li su u pitanju deca iz romske populacije ili deca koja inače trpe život ispod granice siromaštva, za decu sa smetnjama u razvoju, kao i za decu koja su se po Sporazumu o readmisiji vratila u Srbiju - kazala je Đurić.

Predstavljeni rezultati projekta "Moj put – moj izbor!"U ovom projektu Subotica je učestvovala sa još četiri grada u Srbiji.

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje rezultata projekta "Moj put – moj izbor!" Predstavljanje rezultata projekta "Moj put – moj izbor!" Predstavljanje rezultata projekta "Moj put – moj izbor!" Predstavljanje rezultata projekta "Moj put – moj izbor!" Predstavljanje rezultata projekta "Moj put – moj izbor!" Predstavljanje rezultata projekta "Moj put – moj izbor!" Predstavljanje rezultata projekta "Moj put – moj izbor!" Predstavljanje rezultata projekta "Moj put – moj izbor!"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1371
Povezane teme

Oš Ivan Goran Kovačić

branka bešlić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.