• Pregleda: 3809

Predstavljeni projekti o kasarnama

Regionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća uz finansijsku podršku programa South East Europe i grada Subotice, realizovao je program FATE pod nazivom “Od vojske do preduzetništva”. Ključni rezultati projekta su načinjena studija izvodljivosti transformacije lokacije kasarne "Kosta Nađ" poslovni plan za transformaciju lokacije kasarne "Petar Drapšin" kao i prilagođen model transformacije bivših vojnih objekata radi korišćenja u svrhe privrednog razvoja.
Predstavljeni projekti o kasarnama

Osim izrade sudije izvodljivosti za lokaciju gde se nalazi kasarna Kosta Nađ i plana poslovanja za lokaciju kasarne Petar Drapšin, Regionalni centar za mala i srednja preduzeća realizovao je uz pomoć 19 partnera iz raznih zemalja Evrope i mnoge druge aktivnosti, kao što je razvoj baze podataka kroz kontekst analize, SWOT analizu, razmenu najbolje prakse i razvoj prilagođenog modela postupka za sticanje bivših vojnih nekretnina u Srbiji, kao i mnoge druge aktivnosti.

Ključna ideja Ekonomskog fakulteta iz Subotice je da se kasarna “Kosta Nađ” privede trostrukoj nameni. Jedna od namena bila bi edukativna, koja bi nudila mogućnost razvoja kurseva u oblasti celoživotnog učenja, zatim namena istraživanja i razvoja, gde bi se obezbedio prostor za razne klastere, inkubatore i druga strukovna udruženja, kao i da se određeni sadržaji sa Univerziteta iz Novog Sada izmeste ovde.

Razmatrane su dve alternative kada je reč o usvajanju ove ideje. Jedna je privođenje nameni kasarne, odnosno postojeće građevine, a druga je rušenje postojećih objekata, osim onih koji su pod zaštitom države, i izgradnja novih. Prva opcija koštala bi 7 miliona evra, dok bi druga koštala 12 miliona evra, a procena je da je povrat sredstava je oko 5 godina, bar kada je reč o prvoj opciji.

Trenutno je u pripremni raspodela parcela na lokaciji druge kasarne na osnovu odluke grada i komisije za građevinsko zemljište, i uskoro bi iste parcele trebalo da se nađu na licitaciji.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

3
Anonymous Odgovori
Nekad su ponosno u tim kasarnama služili vojnici, zemlji koja je volela sve svoje građane, a sada će na istoj toj zemlji krvnici da uvećavaju svoja bogatstva na našim leđima... Osvojeni smo, bez i jednog ispaljenog metka. Gde nam je ponos? Gde nam je taj čuveni bunt prema agresoru? Ne, mi nismo ni svesni, slepi pored očiju dočekujemo ih raširenih ruku...
Dosta Odgovori
Zemlji koja ih je kupila po kućama i stanovima i odvlačila na frontove da se bore za ideale bolesnih ljudi,za nepostojeću državu. Zemlja koja je sada beda i jad,sramota Europskog kontinenta. Međutim vidim da bi neki opet radije stupili u koaliciju sa Somalijiom. Nije bilo dovoljno pucanja i bombardovanja? Koliko još ljudi treba da umre da se ova zemlja urazumi? Koliko još planirate da se odupirete svemu i svačemu? Što se i tiče te vaše divne organizacije gospodo Anon-fags šta ste vi to postigli da imate pravo suditi ostale kako su slepi i glupi? Dosta sam se razočarao kada sam video neke vaše članove kako sarađuju sa raznim desničarskim "organizacijama".
earthworker Odgovori
hm, dosta zanimljiva ideja moram priznati jer jos je u predizbornoj kampanji pocetkom devesetih predsednicki kanditat seceroski sem metle i cetke predlagao i skole ko kasarne. eto sta je bila prava vizija za 21 vek jer sad se jos i moze desiti da stvarno bude tako. :D a u drugom delu mogu u inkubatorima da proizvode metle i cetke pa da vidis uspeha. mislim lokacije su zapravo dobre, sad samo jos da vidimo koliko pametno ce to da se iskoristi. mozda golf tereni oli kladionice i kazina nesto kao srpski las vegas ( jos i granica blizu), zenba, aerodrom, kosmodrom, fontane ... ko zna sta ce sve tek smisliti mastoviti investitori.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.