Komentara: 3
Pregleda: 4552

Predstavljeni projekti o kasarnama

23.05.2012. u 17:47h
Izvor: RTV Yueco
Regionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća uz finansijsku podršku programa South East Europe i grada Subotice, realizovao je program FATE pod nazivom “Od vojske do preduzetništva”. Ključni rezultati projekta su načinjena studija izvodljivosti transformacije lokacije kasarne "Kosta Nađ" poslovni plan za transformaciju lokacije kasarne "Petar Drapšin" kao i prilagođen model transformacije bivših vojnih objekata radi korišćenja u svrhe privrednog razvoja.
Predstavljeni projekti o kasarnama

Osim izrade sudije izvodljivosti za lokaciju gde se nalazi kasarna Kosta Nađ i plana poslovanja za lokaciju kasarne Petar Drapšin, Regionalni centar za mala i srednja preduzeća realizovao je uz pomoć 19 partnera iz raznih zemalja Evrope i mnoge druge aktivnosti, kao što je razvoj baze podataka kroz kontekst analize, SWOT analizu, razmenu najbolje prakse i razvoj prilagođenog modela postupka za sticanje bivših vojnih nekretnina u Srbiji, kao i mnoge druge aktivnosti.

Ključna ideja Ekonomskog fakulteta iz Subotice je da se kasarna “Kosta Nađ” privede trostrukoj nameni. Jedna od namena bila bi edukativna, koja bi nudila mogućnost razvoja kurseva u oblasti celoživotnog učenja, zatim namena istraživanja i razvoja, gde bi se obezbedio prostor za razne klastere, inkubatore i druga strukovna udruženja, kao i da se određeni sadržaji sa Univerziteta iz Novog Sada izmeste ovde.

Razmatrane su dve alternative kada je reč o usvajanju ove ideje. Jedna je privođenje nameni kasarne, odnosno postojeće građevine, a druga je rušenje postojećih objekata, osim onih koji su pod zaštitom države, i izgradnja novih. Prva opcija koštala bi 7 miliona evra, dok bi druga koštala 12 miliona evra, a procena je da je povrat sredstava je oko 5 godina, bar kada je reč o prvoj opciji.

Trenutno je u pripremni raspodela parcela na lokaciji druge kasarne na osnovu odluke grada i komisije za građevinsko zemljište, i uskoro bi iste parcele trebalo da se nađu na licitaciji.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4552

Povezana vest

Povezane teme

kasarna

kasarna Subotica

kasarna Kosta Nađ

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.