• Pregleda: 1587

Predstavljeni programi za podršku tehnološkim inovacijama

U prostorijama Biznis inkubatora predstavljeni su programi za podršku tehnološkim inovacijama Fonda za inovacionu delatnost. Dva javna poziva, čiji je ukupan budžet 400 miliona dinara, otvorena su do 1. juna.
Predstavljeni programi za podršku tehnološkim inovacijama

Programi imaju za cilj da podstaknu razvoj inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom. Program ranog razvoja namenjen je start up kompanijama, mikro i malim preduzećima koja ne posluju duže od tri godine, a zahvaljujući ovom programu kompanije mogu dobiti sredstva u iznosu do 80 hiljada evra za projekte do godinu dana. Javni poziv za sufinasiranje inovacija  namenjen je mikro, malim i srednjim preduzećima kojima su potrebna značajna finansijska sredstva za realizaciju razvojnog ciklusa tehnoloških inovacija i pokrivanje visokih troškova za prenos istraživanja u komercijalno održiv proizvod, a kroz ovaj program Fond sufinasira inovacije do 300 hiljada  evra za projekte do dve godine.

- Oba programa imaju za cilj da kompanija razvije svoju inovaciju i plasira je na tržište. Kriterijumi su da postoji inovacija, dobrodošli su svi projekti iz oblasti nauke i tehnologije, i da postoji taj tržišni potencijal. To su dva ključna kriterijuma kod odabira ovih projekata - objasnila je Natalija Sandić, predstavnica Fonda za inovacionu delatnost.

Među predstavnicima subotičkih preduzeća koji su prisustvovali prezentaciji bila je i dr Hajnalka Kovač Šarkanj. Ona je pokazala interesovanje za programe podrške Fonda   jer, kako kaže, želi da  klijentima firme u kojoj radi pomogne da razviju inovacije.

- Firme imaju potencijal za inovacije, ali često oni nisu svesni toga pa bismo mi mogli da im pomognemo. Želimo da pomognemo partnerima da uvide koje inovacije mogu da razviju. Nisu firme navikle na ovakve fondove, zato su potrebni ovakvi info dani da se bolje upoznaju sa mogućnostima – rekla je Kovač Šarkanj, predstavnica preduzeća koje se bavi sertifikacijom.

Nakon višegodišnje pauze, Fond je od prošle godine nastavio sa realizacijom programa podrške, a u odnosu na javni poziv iz 2013. godine broj prijava bio je veći za 67 odsto. Finansijsku podršku, u ukupnom iznosu od 2,45 miliona evra, ostvarilo je tada 25 inovativnih projekata.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Inžinjer u penziji Odgovori
Bojim se da su oni koji su mogli da pokrenu stvari i koji znaju otišli u normalan i zdrav sistem da se dokazuju,a da su ostale nekreative p......e muve bez inicijative validnog znanja ikakve vizije sa naravno kupljenim diplomama zagledani u vrh a zabrinuti za sebe.
Avetinja
Uglavnom se dokazuju na pranju sudova, pranju auta i kancelarija ili ako im upadne kasika u med onda rade u nekoj fabrici na traci. Zive u iznajmljenim sobama za zajednickim kupatilom i kuhinjom. Tamo se ne sisaju jer je 10 puta skuplje nego u Srbiji pa onda kada dodju u Srbiju osisaju se, poprave 20 godina star auto, nakupuju prave domace suve hrane i onda nazad na arbajt. Ja sam ostao i od jedne moje plate moja porodica zivi 3 meseca bez stezanja dok oni prezivljavaju. Radim posten posao i to za drugoga. Mogu da biram poslodavca i radno vreme. Da ne gresim dusu, ima i koji su dobro prosli ali uglavnom koji su otisli u Irsku ili Kanadu a Nemcka, Austrija itd zive kao sirotinja.
(Anti)sistem
@AVETINJA

Vi ste još jedan pametnjaković koji sve zna. Sujeta, zavist, pakost? Neznanje? Naši su u svetu više cenjeni nego kod kuće gde ih smatraju stokom.
(ANTI)SISTEM Odgovori
Kakve li farse!
Mr. Bitcoin Odgovori
Mislim da bi tammo trebalo postaviti sto vise masina za kopanje kriptovaluta...jer je struju placa opstina a imate i cuvara koji danonocno cuva objekat .
toso Odgovori
Dobra vest
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.