Komentara: 2
Pregleda: 5301
Foto

Predstavljeni programi za mala i srednja preduzeća

12.06.2018. u 16:54h
Izvor: Subotica.com
Predstavnici Fonda za razvoj Srbije, Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije predstavili su u prostorijama Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga aktuelne programe. Prezentacija je održana u okviru tematskog sastanka Parlamenta privrednika.
Predstavljeni programi za mala i srednja preduzeća

Predstavnici Razvojne agencije Srbije predstavili su programe koji su na raspolaganju malim i srednjim preduzećima i investitorima zainteresovanim za investiranje u lokalnu samoupravu. Raspisana su tri konkursa, koja će biti otvorena do utroška sredstava.

- Dva su konkursa namenjena malim i srednjim preduzećima, to je konkurs za mala preduzeća za opremu i konkurs za razvoj konkurentnosti internacionacionalizacije malih i srednjih preduzeća. Treći konkurs namenjen je za kompanije, koje žele da investiraju, odnosno da zaposle radnike pa dobijaju određeni nivo podsticaja od strane države - rekla je Milena Radović, viši saradnik za strateška ulaganja Razvojne agencije Srbije.

Predstavnici Fonda za razvoj Srbije predstavili su  dva programa koja se realizuju u saradnji sa  Ministarstvom privrede. Prvi program namenjen  je podsticanju razvojnih projekata, a pravo da konkurišu imaju mikro preduzetnicimi, mikro, mala  i srednja preduzeća, dok je drugi program kreiran u cilju podrške start up kompanijama. Programi su otvoreni do utroška sredstava a najkasnije do 31. decembra.

- Oba programa realizuju se uz deo bespovratnih sredstava. Kod programa podsticanja preduzetništva bespovratna sredstva su 20 odsto, a maksimalan iznos bespovratnih sredstava je 12, 5 miliona dinara. Uglavnom su to proizvodna preduzeća, a od usluga predviđene su samo štamparske usluge i računarsko programiranje.  Maksimalan iznos bespovratnih sredstava za start up kompanije je 30 odsto, odnosno 1,8 miliona dinara.  Novoosnovani su oni koji su u APR-u registrovani počev od 1. januara 2017. godine. Pored proizvodnih delatnosti kod ovog programa su predviđene i neke usluge, ali nije predviđena trgovina – istakla je Dževida Ninkov, direktorka Sektora za kredite i garancije Fonda za razvoj Republike Srbije.

Zbog dobre tražnje, kako u zemlji, tako i inostranstvu, postoji velika zainteresovanost privrednika za pristup finansijskim sredstvima, kao i  informacijama o plasmanu proizvoda, te stanju na  određenim tržištima, tvrde  iz Privredne komore Srbije.

Posebno smo obratili pažnju na izvoznike, jer je naša privreda izvozno orjentisana, a u tom smislu koristimo i našu internacionalnu mrežu što su naša predstavništva u inostranstvu. Značajno je i što je Privredna komora Srbije  uvek deo državnih delegacija prilikom poseta značajnim privrednim centrima u svetu a ono što je važno je i povezivanje sa inostranim partnerima, putem sajmova ili Evropske mreže preduzetništva - naglasio je Bojan Stanić, direktor Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije.

Izvor: Subotica.com
Sastanak Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga Sastanak Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga Sastanak Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga Sastanak Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga Sastanak Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga Sastanak Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga Sastanak Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga Sastanak Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 5301
Povezane teme

regionalna privredna komora

regionalna privredna komora subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.