• Pregleda: 3926

Predstavljeni programi za mala i srednja preduzeća

Predstavnici Fonda za razvoj Srbije, Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije predstavili su u prostorijama Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga aktuelne programe. Prezentacija je održana u okviru tematskog sastanka Parlamenta privrednika.
Predstavljeni programi za mala i srednja preduzeća

Predstavnici Razvojne agencije Srbije predstavili su programe koji su na raspolaganju malim i srednjim preduzećima i investitorima zainteresovanim za investiranje u lokalnu samoupravu. Raspisana su tri konkursa, koja će biti otvorena do utroška sredstava.

- Dva su konkursa namenjena malim i srednjim preduzećima, to je konkurs za mala preduzeća za opremu i konkurs za razvoj konkurentnosti internacionacionalizacije malih i srednjih preduzeća. Treći konkurs namenjen je za kompanije, koje žele da investiraju, odnosno da zaposle radnike pa dobijaju određeni nivo podsticaja od strane države - rekla je Milena Radović, viši saradnik za strateška ulaganja Razvojne agencije Srbije.

Predstavnici Fonda za razvoj Srbije predstavili su  dva programa koja se realizuju u saradnji sa  Ministarstvom privrede. Prvi program namenjen  je podsticanju razvojnih projekata, a pravo da konkurišu imaju mikro preduzetnicimi, mikro, mala  i srednja preduzeća, dok je drugi program kreiran u cilju podrške start up kompanijama. Programi su otvoreni do utroška sredstava a najkasnije do 31. decembra.

- Oba programa realizuju se uz deo bespovratnih sredstava. Kod programa podsticanja preduzetništva bespovratna sredstva su 20 odsto, a maksimalan iznos bespovratnih sredstava je 12, 5 miliona dinara. Uglavnom su to proizvodna preduzeća, a od usluga predviđene su samo štamparske usluge i računarsko programiranje.  Maksimalan iznos bespovratnih sredstava za start up kompanije je 30 odsto, odnosno 1,8 miliona dinara.  Novoosnovani su oni koji su u APR-u registrovani počev od 1. januara 2017. godine. Pored proizvodnih delatnosti kod ovog programa su predviđene i neke usluge, ali nije predviđena trgovina – istakla je Dževida Ninkov, direktorka Sektora za kredite i garancije Fonda za razvoj Republike Srbije.

Zbog dobre tražnje, kako u zemlji, tako i inostranstvu, postoji velika zainteresovanost privrednika za pristup finansijskim sredstvima, kao i  informacijama o plasmanu proizvoda, te stanju na  određenim tržištima, tvrde  iz Privredne komore Srbije.

Posebno smo obratili pažnju na izvoznike, jer je naša privreda izvozno orjentisana, a u tom smislu koristimo i našu internacionalnu mrežu što su naša predstavništva u inostranstvu. Značajno je i što je Privredna komora Srbije  uvek deo državnih delegacija prilikom poseta značajnim privrednim centrima u svetu a ono što je važno je i povezivanje sa inostranim partnerima, putem sajmova ili Evropske mreže preduzetništva - naglasio je Bojan Stanić, direktor Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
Χρόνος Odgovori
Ma koga lažete?!
Ko od privrednika može da dobije "podsticaj" a da nije učmaren u vrh vlasti.
Samo slike "odziva" privrednika pokazuje kolko je ovaj program stvarnost!!!
Zamazivanje očiju na vrhunskom nivou.
(anti)sistem Odgovori
(Anti)sistem je najurio sve inventivne i preduzetne. Džaba nude i organizuju, nema više nikoga. Moraće sami da rade. A kako će, sam bog zna!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.