Komentara: 46
Pregleda: 4887

Predstavljena „Zajednička lista hrvatskih udruga dr Tomislav Stantić“

05.09.2014. u 17:09h
Izvor: RTV City
Na predstojećim izborima za novi saziv Hrvatskog nacionalnog veća, koji će se ovoga puta birati elektorski učestvovaće i novoformirana lista „Zajednička lista Hrvatskih udruga“ na čijem čelu se nalazi dr Tomislav Stantić. Na današnjoj konferenciji za medije, predstavljeni su program i ciljevi koje će sprovoditi u daljem delovanju, a jedan od programskih ciljeva biće i mogućnost preusmeravanja sadašnjeg načina školovanja na hrvatskom jeziku u katolički školski centar.
Predstavljena „Zajednička lista hrvatskih udruga dr Tomislav Stantić“

Nosilac liste dr Tomislav Stantić smatra da prethodni saziv Hrvatskog nacionalnog veća nije adekvatno sprovodio zakonske obaveze koje mora da poštuje Nacionalni savet jedne majine u državi. Stantić kaže da su u proteklih nekoliko meseci vođeni pregovori sa predstavnicima hrvatskih udruženja o formiranju jedne zajedničke liste sa kojom bi se izašlo na predstojeće izbore, ali da to nije moglo da se sprovede u delo zbog uticaja političkih partija. Lista ima za cilj očuvanje svih hrvatskih udruženja i kulturnih centara, među kojima je i Bunjevačko kolo, koje je proteklih nekoliko meseci bilo u velikim problemima.

Listi „Zajednička lista hrvatskih udruga dr Tomislav Stantić“ priključio se i Andrija Anišić, župnik crkve Sv. Roka koji je istakao da je katolička crkva uvek bila uz svoj narod. Kao jedan od ciljeva ove liste ističe se mogućnost preusmeravanja sadašnjeg načina školovanja na hrvatskom jeziku u katolički školski centar.

Takođe, jedan od ciljeva ove liste je i veći odaziv hrvata na upis u poseban birački spisak, u koji je do sada upisano manje od 20.000. Prethodnih meseci članovi liste obilazili su teren i pozivali sve da se upišu u birački spisak ove nacionalne manjine, što je i doprinelo većem broju upisanih. Ovu listu, pored velečasnog dr Andrije Anišića čine i predstavnici HKC „Bunjevačko kolo“, Katoličke udruge „Vladimir Nazor“ iz Sombora, HKUD „Sveta Barbara“, Udruga hrvatskih nezavisnih lista, i predstavnici Unije poslodavaca.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 46
Pregleda: 4887
Povezane teme

hrvatsko nacionalno veće

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.