Komentara: 1
Pregleda: 2802

Predstavljena knjiga "Tajanstvena Subotica – porodična i zavičajna hronika" Katarine Korponaić

15.12.2017. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
U četvrtak, 14. decembra, u čitaonici Gradske biblioteke Subotica, održana je promocija nove knjige dugogodišnje novinarke Katarine Korponaić - "Tajanstvena Subotica – porodična i zavičajna hronika".
Predstavljena knjiga "Tajanstvena Subotica – porodična i zavičajna hronika" Katarine Korponaić

Prisutni su od autorke mogli da saznaju o motivima kojima je vođena u svom istraživačkom radu, o izvorima informacija do kojih je dolazila, kao i o nekim manje poznatim činjenicama u vezi sa porodicom Korponaić i istorijom određenih delova grada.

- Kada su počele da nastaju prve stranice sa podacima i novootkrivenim saznanjima o poreklu i istorijatu porodičnog stabla Korponaić, pa i emocijama i uzbuđenju na tim stazama prošlosti – knjiga se još nije nazirala. Želela sam da potomcima, porodici, prezimenjacima i ostalim zainteresovanima prenesem pronađena dokumenta i zabeležena usmena predanja o nekoliko generacija predaka - rekla je, između ostalog, Katarina Korponaić.

Pored autorke, govorili su i recenzenti knjige Stevan Mačković, direktor Istorijskog arhiva Subotica, i Ljubomir Đorđević, novinar i sociolog.

- Autorka svojim pisanjem vrlo uspešno uspeva da spoji povest svoje porodice sa lokalnom, zavičajnom istorijom. Kroz svako poglavlje, a ima ih ukupno četrnaest, tematski vodi i upoznaje čitaoce sa konkretnim podacima o svojim precima, dajući im životnost, ljudsku toplinu, ali i sa mestima, lokalitetima, sredinom, zanimljivostima, te epohom, dobom u kojem su živeli - rekao je Stevan Mačković.

Ljubomir Đorđević ukazao je na sličnost rada Katarine Korponaić sa radom Anrija Lefevra, čuvenog francuskog sociologa i filozofa, koji je objavivši tekst „Kritika svakidašnjeg života“ ustanovio novu granu sociologije koja se danas na fakultetima u Srbiji izučava kao predmet Sociologija svakodnevnog života.

Knjiga Tajanstvena Subotica – porodična i zavičajna hronika može se kupiti u Suvenirnici pod Gradskom kućom i u knjižari „Danilo Kiš“.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2802
Povezane teme
promocija knjige gradska biblioteka
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.