Komentara: 8
Pregleda: 1904

Predstavljena knjiga „Bitka na Kajmakčalanu“

10.11.2023. u 12:15h
Izvor: Subotica.com
U okviru manifestacije „105 godina slobode“, koja se obeležava u spomen na 13.novembar 1918. godine kada je po završetku Prvog svetskog rata srpska vojska ušla u Suboticu, u SKC „Sveti Sava“ predstavljena je knjiga „Bitka na Kajmakčalanu“ Igora Gojkovića.
Predstavljena knjiga „Bitka na Kajmakčalanu“

Bogato činjenicama i fotografijama, ovo istorijsko štivo, u izdanju Ministarstva odbrane, na jednom mestu donosi sve o jednoj o najvažnijih bitaka u srpskoj istoriji, koja se dogodila u septembru 2016.godine.

- Ova knjiga je rezutat mog desetogodišnjeg istraživanja po domaćim i svetskim arhivima, u kojoj je detaljno rekonstruisana jedna od najznačajnihih bitaka u srpskoj ratnoj istoriji. Do prošle godine niko nije pokušao da rekonstruiše bitku koja je trajala puna 22 dana – objašnjava autor. – Materijal za knjigu potiče iz originalnih operacijskih dnevnika Drinske divizije i pukova koji su bili u njenom sastavu, a koji se čuvaju u Vojnom arhivu u Beogradu. Fotografije su iz Vojnog muzeja i privatnih kolekcija, a topografske karte, skice, kroki crteži su iz arhiva Vojnogeografskog instituta „General Stevan Bošković”.

Predstavljena knjiga „Bitka na Kajmakčalanu“Bitka na Kajmakčalanu bila je prva pobeda srpske vojske posle albanske golgote. Na toj koti, na 2.520 metara, prolazila je državna granica Kraljevine Srbije ,koju je označavala piramida visoka dva i po metra. Prizori su bili više nego potresni, vojnici su plakali, klečali na zemlji, ljubili planinski kamen, predosećajući dalje napredovanje. Ipak, posle ovog obračuna ni saveznici, ni Bugari nizu imali dovoljno snage za veće akcije.

- Kažu da su ljudi najveća vrednost, tako da su ovde prvi put objavljena imena i fotografije svih ratnih komandanata sa Kajmakčalana, kao i imena poginulih i ranjenih oficira – dodaje autor nabrajajući sve poznate vojskovođe poput Stepe Stepanovića, Pavla Jurišića Šturma, Vojvode Vuka, ali mnoge druge manje poznate junake.
Predstavljena knjiga „Bitka na Kajmakčalanu“

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 meseci i 2 nedelje
Komentara: 8
Pregleda: 1904
Povezane teme

skc sveti sava

zadužbina dušana radića

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.