Komentara: 7
Pregleda: 2439

Predstavljena "departizacija javnih preduzeća"

16.10.2012. u 17:47h
Izvor: RTV Yueco
Novi zakon o javnim preduzećima ima za cilj depolitizaciju tih privrednih subjekata, rečeno je na današnjoj javnoj raspravi u Regionalnoj privrednoj komori Subotica. Resorno Ministarstvo finansija i privrede Srbije objavilo je početkom oktobra Nacrt zakona o javnim preduzećima, koji bi trebalo da predstavlja osnov za departizaciju. Jedan od uslova za direktora javnog preduzeća je da nije član organa političke stranke ili organizacije, stoji u tekstu Nacrta.
Predstavljena "departizacija javnih preduzeća"

Zainteresovanima je danas u regionalnoj Privrednoj komori Subotica prezentovan nacrt novog Zakona o javnim preduzećima, kojim se, kako je to objasnio sudija u penziji Geza Babijanović, pre svega želi postići depolitizacija Javnih preduzeća, odnosno onemogućavanje političkim strankama da svoje kadrove inkorporiraju u ta privredna društva, nego da se obezbedi slobodna konkurencija svih stručnih kadrova koji će na najbolji način obezbediti funkcionisanje javnog interesa.

Novi Zakon o javnim preduzećima, koja su takođe članice privrednih komora, proizilazi ne samo zbog navedene depolitizacije već i zbog primene Sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju sa Evropskom unijom, odnosno usaglašavanja domaćeg i evropskog zakonodavstva. To ne znači, kako je rečeno, i automatsko privatizovanje javnih preduzeća.

Predloženo je da danom stupanja na snagu novog zakona o javnim preduzećima direktori tih preduzeća nastave da obavljaju dužnost u skaldu sa odredbama zakona, odnosno do imenivanja vrašioca dužnosti. Nacrtom zakona o javnim preduzećima je predvidjeno da stupanjem na snagu novog zakona prestaju da rade nadzorni odbori, a upravni odbori nastavljaju da obavljaju poslove nadzorog odbora, do imenovanja predsednika i članova novog nadzornog odbora.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2439
Povezane teme

javno komunalno preduzeće

javna preduzeća

departizacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.