• Pregleda: 2892

Predstavljen Rečnik bačkih Bunjevaca

Svečanom sednicom u Plavoj sali Gradske kuće, Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine proslavio je drugi u nizu nacionalnih praznika Bunjevaca – "Dan osnivanja prvog Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine".
Predstavljen Rečnik bačkih Bunjevaca

Pored podnošenja godišnjeg Izveštaja o radu Bunjevačkog nacionalnog saveta, te dodele priznanja za poseban doprinos u različitim oblasima, nacionalni praznik obeležilo je predstavljanje Rečnika bačkih Bunjevaca u izdanju Matice srpske, kao i Gramatičkog i pravopisnog priručnika bunjevačkog jezika, čiji je izdavač Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine.

Tokom protekle godine, posle izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina, oformili smo četvrti saziv Saveta. Prošle godine izašao je i novi Zakon o nacionalnim savetima i nacionalnim manjinama u čijem smo prepravljanju uzeli učešće, a godinu smo ispratili objavom u Prosvetnom glasniku da je izborni predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture preimenovan u bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture. Odobreni su i Planovi i programi za izučavanje izbornog predmeta u srednjim školama, a uz to, iz štampe je izašao i Rečnik bačkih Bunjevaca koji smo dugo čekali. Nema situacije, reči i stvari u bunjevačkom jeziku koje se ne nalaze u njemu. Takođe, završili smo Gramatički i pravopisni priručnik za bunjevački jezik koji zahteva još mnogo rada, al će za sada, on biti dovoljan za predavače i novinare koji se služe bunjevačkim jezikom, kao osnova za dalji rad i određeni standard bunjevačkog jezika – rekla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta, dodajući da ih u narednom periodu očekuje posao oko uvođenja izbornog predmeta u srednje škole. – Logično bi bilo, s obzirom na to da imamo izborni predmet za buduće predavače na Pedagoškom fakultetu, etno-kulturna istorija Bunjevaca, kad bi u narednom periodu imali lektorat za bunjevački i na univerzitetskom nivou.

Prisutne je ispred lokalne samouprave pozdravila i praznik čestitala Miroslava Babić, članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture, a čestitkama su se pridružile predstavnice Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice.

Nacionalna šarolikost Subotice je deo njene istorije, kao i Bunjevci koji su ostavili i ostavljaju svoj trag u stvaralaštvu. Najveći broj nacionalnih saveta svoja sedišta imaju upravo u našem gradu, bunjevački, hrvatski i mađarski, a tu su i predstavništva Nacionalnog saveta Jevreja i Nemaca. Lokalna samouprava će i u narednom periodu biti podrška manjinama u oblasti kulture, prosvete, informisanja i očuvanje tradicije Bunjevaca – poručila je Babić.

Posebno priznanje Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine "Ivan Antunović" dodeljeno je Zvonku Bogdanu za poseban doprinos na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca, dok je priznanje "Mijo Mandić" za vrhunski doprinos u oblasti obrazovanja Bunjevaca pripalo Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i Ministarstvu prosvete. Martinu Hencelmanu dodeljeno je priznanje "Ambrozije Šarčević" za poseban doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada o Bunjevcima, dok je Mariji Bojanin ovo priznanje dodeljeno poshumno. Nevenki Bašić Palković pripalo je priznanje "Mara Đorđević Malagurski" za vrhunski doprinos u oblasti kulture i rodne ravnopravnosti Bunjevaca, dok su Siniša Tikvicki i Nataša Stantić dobitnici priznanja "Kalor Milodanović" za vrhunski doprinos u oblasti informisanja na bunjevačkom jeziku.

Izvor: Bunjevački informativni centar

povezane teme

18
lich Odgovori
Negujmo kulturu na sve moguce nacine.
podsetnik
Pa, REČNIK BAČKIH BUNJEVACA (autori: Marko Peić i Grgo Bačlija, Matica Srpska Novi Sad, 1990. godine) predstavljen je 1990. godine.

Ovaj novi je, čini se, potreban samo "novim Bunjevcima". Nama starijima biće dobar i onaj stari.
Majmun Odgovori
A u rečniku piše: lepo-lipo, čovek-čovik. Ikavski izgovor, dijalekt, je jedan od izgovora srpkog jezika. Trebalo bi bunjevački da se uvrsti u Google-prevodilac!
Simo
Ocigledno nemas pojima i da nisi daleko od svog nadimka. Samo par primera kruv, deran, i, maajka... I pitanje je da li je bunjevacki dijalekt srpskog ili obrnuto...
Bunjevac Odgovori
Ovo nema veze s Bunjevcima.
ACA
Jal baćo , a da Vi malko na jaroš , pa pridičite kolko Vas volja ?. Neg tute , ko niki dvoger . Napište , @ BUNJEVAC zajedno sa pseudonimom @ MAJMUN , vaš Kaptol rečnik pa da se porvadu . ( Za neupućene , sučtina kritičara je uticaj Kaptola na levu ( livu ) stranu Dunava.)
Samo sloga Odgovori
Bravo drage komšije i braćo Bunjevci !
Samo nastavite sa vrednim radom.
Braća uvek i uvik !
VOJNIC MACKOVIC TUNIC PURCAR STIPAN Odgovori
Zdravo lip je ovaj recnik.
Marko Odgovori
nemžempovirovat
bunjevac Odgovori
A di su nam somborci? Šta i nj je Mirko otiro da bi njemu više ostalo novaca. Uskoro će u tzv. NBS-u ostati on i njegova uža porodica.
Nenad K. Odgovori
Cccccccc .....
Daddy
@NENAD K.

Interesantno da K. nisi uspio izgovorit? Da ti nije zastalo?
Nenad K. Odgovori
Ne kaze se uspio,nego uspeo. Par... jedan. A ti sto se predstavljad sa diddy ili koji si vec...
Zx Odgovori
Kakav "rečnik",valjda ričnik ?!?
bunjevac
Kaki je ovo adet.
Neće valjda oni sa nikakvim novokomponovanim ričnikom ismijavati mog didu i moju majku. Ako ja okrenem usrano naprid, pokupiće oni svoje kalanćove i otić u mišlinger da štogod korisno radidu, a ne da žividu na teret nas Bunjevaca i samo nam povećavaju poreze, odvodnjavanje, ekologiju itd.
Bunjevac Odgovori
Šta Zvonko Bogdan ljubi u ruke ove žene?Kaki je to običaj i otkaleg?To Bunjevci nisu radili.Izgleda sasvim šašavo.Kadgod su dica ljubili u ruke majke i dide,a ovo više liči na [*...*].
Novom sugrađaninu
Verovatno ste se iznenadili ovim činom. Znate, to je kod nas običaj. Kao klinci, mi smo pozdravljali starije sa "Ljubim ruke" ili sa "Kezit csókolom". I nemojte govoriti u ime Bunjevaca jer su i oni tako činili. Dođoši ima da nauče još mnogo stvari. Pozdrav.
Poštovanje Odgovori
Baš lepo pričaju. O ostalom, treba li ovo ili ne treba, nemam pojma, ali baš mi se sviđa kad krenu da divane...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.