Komentara: 4
Pregleda: 2928

Predstavljen projekat zaštite zajedničke kulturne baštine Srbije i Mađarske

13.12.2017. u 14:51h
Izvor: Subotica.com
IPA projekat "Zajedno za zajedničku budućnost zajedničke kulturne baštine", koji će se realizovati u okviru Programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije, predstavljen je danas u Gradskom muzeju. Nosilac projekta je Muzej "Ištvan Tir" iz Baje, a partneri su Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Gradski muzej iz našeg grada.
Predstavljen projekat zaštite zajedničke kulturne baštine Srbije i Mađarske

Osim uspešne dugogodišnje saradnje, osnovna nit koja je povezala muzej iz Subotice sa muzejom iz Baje, jeste istraživanje baroka u Bačkoj, odnosno prikaz arhitektonskog nasleđa nakon turskog perioda, kao i brojni zajednički projekti na zaštiti kulturnog nasleđa sa ovog područja.

- Istraživanje baroka započeli smo još 2000. godine, kada smo učestvovali u projektu "Putevi baroka", i već tada smo ostvarili dobru saradnju. Deset godina kasnije, kada smo bili u Baji, dogovorili smo se oko restauracije kulturnog nasleđa, koje je bilo u veoma lošem stanju. Tada smo započeli taj projekat, koji se sada samo nastavlja. Možemo reći da je reč o jednoj permanentnoj saradnji koja je prepoznata, i ovim projekatom ćemo konačno temu baroka obuhvatiti u celosti - rekao je Ištvan Hulo, direktor Gradskog muzeja Subotica.

Prema rečima Zite Kovač, direktorke Muzeja "Ištvan Tir" iz Baje, projekom će se pokriti region severne i južne Bačke, na kojem se nalazi zajedničko, veoma vredno i jedinstveno kulturno, duhovno, umetničko i arhitektonsko nasleđe.

- Počev od baroknog doba pa na dalje, javnosti ćemo prikazati spomenike kulture i veoma značajne arhitektonske građevine kroz publikacije, predavanja i putujuće izložbe. Napravićemo internet stranicu sa posebnom bazom podataka, koja će sadržati upravo sve te podatke, kao i jednu kulturološku rutu, na kojoj će biti prikazani svi značajni spomenici kulture. Uredićemo i jedan atelje kao restauratorksu radionicu, koju ćemo opremiti sa najsavremenijom opremom - objasnila je Kovač, šta će sve projekat podrazumevati.

Predstavljen projekat zaštite zajedničke kulturne baštine Srbije i Mađarske

Foto: TV Subotica

Gradski muzej Subotica učestvovaće u projektu kroz putujuće izložbe, istraživanja i dve četvorojezične monografije. Osim toga, održaće se i Simpozijum za restauratore u Subotici i Baji, a naredne godine, u planu je organizovanje Letnje škole za srednjoškolce, s tematikom o umetničkom nasleđu. Projektu će se priključiti i Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica, kroz organizovanje konferencija i izdavačkim delatnostim. 

- Planirali smo da izradimo sveščice, koje će biti u vezi sa spomenicima kulture od vremena bakora pa nadalje, jednu veliku konferenciju, a na samom kraju, planirali smo da izdamo radne sveske za osnovne i srednje škole, u kojima ćemo organizovati male radionice o arheologiji i spomenicima. Želja nam je da zainteresujemo i naša vrata otvorimo srednjoškolcima - istakla je Leda Šiling, direktorka Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Nakon predstavljanja projekta, u Gradskom muzeju otvorena je izložba "Budimski slikar Franc Falkoner (1737-1792)" autorke dr Žužane Korhec Pap, muzejske savetnice, koja je takođe realizovana kao međunarodni projekat. Na otvaranju predstavljena je i publikacija sa ovom tematikom, a posetioci su bili u prilici da vide slike, koje je autorka sama restaurirala.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2928
Povezane teme

IPA prekogranični program

IPA projekat

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

Gradski muzej Subotica

zaštita kulturnog nasleđa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.