Komentara: 1
Pregleda: 903
Foto

Predstavljen projekat "Upoznaj i sačuvaj - ptičiji svet i zaštićena područja"

12.04.2022. u 11:28h
Izvor: Subotica.com
Na Velikoj terasi juče je održana prezentacija projekata "Upoznaj i sačuvaj ptičiji svet i zaštićena područja", u okviru koje su posetioci imali priliku da se upoznaju sa institucionalnom zaštitom prirode Srbije, kao i sa zaštićenim područjima na teritoriji Subotice. Takođe, govorilo se i o ulozi nevladinih organizacija u zaštiti prirode.
Predstavljen projekat "Upoznaj i sačuvaj - ptičiji svet i zaštićena područja"

Cilj projekta je da se promovišu zaštićena područja, odnosno ptičiji svet koji živi na ovim područjima. Takođe, projekat ima i edukativni karakter, objašnjava Tamaš Vinko, koordinator projekta "Upoznaj i sačuvaj ptičiji svet i zaštićena područja".

- Mnogo je nedoumica oko toga šta zapravo podrazumeva zaštita prirode i kako ona funkcioniše na institucionalnom nivou. Kroz ovaj projekat želimo da to pojasnimo i da prenesemo što većem broju građana. U okviru projekta organizovaćemo pešačke ili biciklističke ture na svim zaštićenim područjima, kojih u okolini Subotice ima pet. Na kraju ćemo organizovati ornitološke akcije u okviru kojih ćemo postaviti edukativne table i kućice za ptice na prostoru Spomenika prirode "Stabla hrasta lužnjaka". Takođe, biće organizovano i posmatranje ptica.

Predstavljen projekat "Upoznaj i sačuvaj - ptičiji svet i zaštićena područja"O tome koliko je važno da se Subotičani upoznaju sa načinima očuvanja populacije ptica, svedoči činjenica da od ukupno 350 vrsta ptica, koliko je registrovano na nacionalnom nivou, čak 260 vrsta živi na teritoriji Subotice. 

- Većina tih vrsta spada u zaštićene ili strogo zaštićene. To znači da su retke ili vrlo retke, te da su osetljive i na minimalne promene. Izdvojio bih crnu rodu i orla krstaša. Ove vrste su izuzetno osetljive na promene na staništu i brzo nestaju. U okolini našeg grada imamo svega nekoliko parova, a nacionalna populacija broji stotinak parova. Što se tiče krstaša, na teritoriji države ima samo pet gnezdećih parova - objašnjava Oto Sekereš, ornitolog.

Predstavljen projekat "Upoznaj i sačuvaj - ptičiji svet i zaštićena područja"Nosilac projekta, kog sufinansira Grad Subotica, je Udruženje ljubitelja prirode "Riparia".

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje početka projekta "Upoznaj i sačuvaj – Ptičji svet i zaštićena područja" Obeležavanje početka projekta "Upoznaj i sačuvaj – Ptičji svet i zaštićena područja" Obeležavanje početka projekta "Upoznaj i sačuvaj – Ptičji svet i zaštićena područja" Obeležavanje početka projekta "Upoznaj i sačuvaj – Ptičji svet i zaštićena područja" Obeležavanje početka projekta "Upoznaj i sačuvaj – Ptičji svet i zaštićena područja" Obeležavanje početka projekta "Upoznaj i sačuvaj – Ptičji svet i zaštićena područja" Obeležavanje početka projekta "Upoznaj i sačuvaj – Ptičji svet i zaštićena područja" Obeležavanje početka projekta "Upoznaj i sačuvaj – Ptičji svet i zaštićena područja"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 3 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 903
Povezane teme

palić

ludaško jezero

park prirode palić

jezero ludaš

subotička peščara

zaštićene vrste

oto sekereš

zaštičeno područje

tamaš vinko

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.