Komentara: 1
Pregleda: 3277

Predstavljen izveštaj "Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi"

03.03.2017. u 17:07h
Izvor: Subotica.com
Na Otvorenom univerzitetu danas je predstavljen treći izveštaj Koalicije 27 pod nazivom „Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi“, u kojem su sumirani rezultati praćenja i analize promena u oblasti zaštite životne sredine.
Predstavljen izveštaj "Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi"

U izveštaju "Koalicije 27"  su predstavljeni glavni pomaci u razvoju politike životne sredine i oblasti klimatskih promena u Srbiji u  periodu od septembra 2015. do oktobra 2016. godine,  analizirani su izazovi, a zatim i date smernice za nastavak unapređenja stanja u ovim oblastima.

- Izveštaj se bavi problemima koji su se nagomilavali decenijama, a koje je moguće rešiti samo uz punu posvećenost Vlade i čvrstu odlučnost da životnu sredinu i klimatske promene postave visoko na listi prioriteta. Namera izvešaja Koalicije 27 je i da pokaže da to nije samo obaveza koja proističe iz pregovora sa Evropskom unijom, već pitanje koje se tiče zdravlja svih građana i građanki - kaže Snježana Mitrović, projekt menadžer Udruženja „Terras“.

Izveštaj obuhvata sedam tematskih oblasti, među kojima su kvalitet vazduha i vode, industrijsko zagađenje, upravljanje rizicima, hemikalijama, klimatske promene, ali se ne bavi pitanjima upravljanja otpadom, zagađenja bukom i civilnom zaštitom.

- U izveštaju ima dosta zanimljivih informacija i za građane, civilno društvo i lokalnu samoupravu. Svi zajedno trebalo bi da radimo da se ove preporuke implementiraju. Ne težimo čistijoj životnoj sredini zbog priključenja Evropskoj uniji, nego bi to trebalo da bude naš osnovni cilj. Pravo na zdravu životnu sredinu je i Ustavom zagarantovano. Posebno bi neophodno bilo da se uključi Ministarsto zdravlja, jer  se slabo rade analize o uticaju zagađenosti životne sredine na zdravlje. Moramo još mnogo toga da učinimo na ovom polju - poručuje Nataša Đereg iz CEKOR-a. 

Koalicija 27, koju čini 11 organizacija civilnog društva,   osnovana je 2014. godine sa ciljem pružanja doprinosa usklađivanju  politika i propisa Republike Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije u  oblasti ekologije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 3 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 3277
Povezane teme

terras

snježana mitrović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.