Komentara: 2
Pregleda: 2622

Predstavljen Bunjevački kalendar za 2019. godinu

17.12.2018. u 15:36h
Izvor: Subotica.com
U prostorijama Bunjevačke matice, u petak je predstavljen tradicionalni Bunjevački kalendar za narednu godinu, koji je ovoga puta posvećen obeležavanju velikog jubileja, stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata.
Predstavljen Bunjevački kalendar za 2019. godinu

S tradicijom dugom 26 godina, Bunjevački kalendar je mnogo više od pobrojavanja meseci, nedelja i dana u godini. On je bogata publikacija, ispunjena zanimljivim tekstovima i ilustrovana fotografijama, koje govore o kulturi, običajima i načinu suživota Bunjevaca sa svim drugim narodima u našem gradu. Miroslav Vojnić Hajduk, urednik Bunjevačkog kalendara, istakao je da je zadovoljan ovogodišnjim izdanjem, iako ga ni ovoga puta nisu zaobišle brojne poteškoće prilikom izlaženja.

- Ovaj kalendar, kao i svaki do sada, izašao je uz velike peripetije i probleme, ali mi ne bismo bili mi kada se ne bismo sastali i uspeli da ga izdamo, ne samo zbog našeg naroda, već i zbog svih građana, bez obzira na versku, nacionalnu ili bio koju drugu pripadnost. Svi znate da kalendar ima svoje mesto u kućama, pored silnih elektronskim medija, ali ovaj kalendar je specifičniji od ostalih po tome što je pisan i posvećen stogodišnjici od završetka Prvog svetskog rata, te su i teme koje provejavaju kroz njega posvećene upravo ovom velikom jubileju - istakao je Vojnić Hajduk.

Predstavljen Bunjevački kalendar za 2019. godinu

Prema rečima Mileta Tasića, bibliotekara zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke Subotica, kalendari koji se štampaju u jubilarnim godinama poput ovoga, imaju izuzetno veliku vrednost, zbog čega bi trebalo da se čuvaju i nakon završetka godine.

- Kalendari su nešto što je dugovečno i dugotrajno. Oni predstavljaju okretišta i svojevrsna čvorišta koja beleže jednogodišnju životnu priču onih iza kojih stoje. Nije čudo da je ovo jubilej od, rekao bih, sjajne pobede u Prvom svetskom ratu i odličnog odgovora našeg naroda, zbog čega i u samo kalendaru tematski dominiraju priče o tim sjajnim danima i junacima pre stotinu godina. Tu je heroina Milunka Savić, prvi gradonačelnik Subotice nakon oslobođenja dr Stipan Matijević, žene koje su učestvovale u radu Velike narodne skupštine i mnogi drugi događaji koji su obeležili vek za nama - rekao je Tasić.

Predstavljen Bunjevački kalendar za 2019. godinu

Osim sadržajne unutrašnjosti, kalendar je ove godine dobio i novi spoljašnji izgled, obogaćen dvema trakama koje nagoveštavaju izgled raskošnih bunjevačkih nošnji. 

Rekao sam da ću kalendar raditi samo ako bude izašao do Nove godine, jer kalendar koji izađe posle Nove godine za mene nije kalendar. Tako smo i ove godine ušli u štampu tačno 1. decembra i uspeli da ga privedemo kraju pre Materica. Kao što se može videti, ima dosta novina po pitanju izgleda i mnogo kvalitetnih tekstova, zbog čega mislim da smo napravili dobar kalendar - poručio je Ivan Tikvicki, zaslužan za grafički dizajn i tehničku pripremu kalendara.

Predstavljen Bunjevački kalendar za 2019. godinu

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2622
Povezane teme

bunjevci

bunjevci subotica

bunjevačka matica

bunjevački kulturni centar

kalendar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.