Komentara: 0
Pregleda: 3710

Predstavljanje knjige "Kaldrma i asfalt" na Otvorenom univerzitetu

20.04.2010. u 14:47h
Izvor: Subotica.com
<p>Predstavljanje knjige i razgovor povodom knjige Dubravke Stojanović, Kaldrma i asfalt, Urbanizacija i evropeizacija Beograda 1890 - 1914, biće održana u u četvrtak, 22. aprila 2010. godine na Otvorenom univerzitetu, u 18,00 časova u sali 213/I.</p>
Predstavljanje knjige "Kaldrma i asfalt" na Otvorenom univerzitetu

Vanredna profesorka na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Dubravka Stojanović, pripada novoj, ideološki neopterećenoj, struji srpske istoriografije koja ne robuje "partizansko - četničkim", i ostalim istoriografskim "istinama", ne pristajući na instrumentalizaciju nauke zarad nečijih političkih ambicija i projekata.

Dubravka se bavi istorijom ideja, političkih stranaka, modernizacijom, istorijom žena, analizom udžbenika istorije, i kroz taj rad principima struke efektno raskrinkava mnoge ovdašnje istorijske stereotipe, fame i mitove. Istorija se ovde, nažalost, još uvek češće razume kao sredstvo za pribavljanje nacionalnog identiteta nego kao način za razvijanje kritičkog mišljenja, što je vodi direktno u provincijalnost.

Znanje istorije nam može pomoći da se racionalno suočimo sa svojom stvarnošću, dok opstanak u istorijskom mitu trajno odlaže sazrevanje jednog društva. Pred nama je izuzetno zanimljiva knjiga o urbanizaciji i evropeizaciji Beograda 1890-1914. (izdavač Udruženje za društvenu istoriju, 2008.) koja na bezbroj pedantno dokumentovanih primera dokazuje da je i na prelasku vekova, kao uostalom i danas, sistem upravljanja javnim poslovima bio neracionalan, neefikasan, netransparentan.

Učestvuju: autorka, dr Dubravka Stojanović, profesorka istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Mirko Grlica, istoričar i kustos Gradskog muzeja, Subotica. Biće to prilika da se otvoreno progovori i o položaju, ulozi i identitetu ne samo Beograda nego i Subotice.

Dubravka Stojanović je objavila sledeće knjige: Iskušavanje načela, Srpska socijaldemokratska partija i ratni program Srbije 1912 - 1918., Srbija i demokratija 1903 - 1914. Istorijska studija o zlatnom dobu srpske demokratije, Srbija 1804 - 2004.,Tri viđenja ili poziv na dijalog (sa Lj. Dimićem i M. Jovanovićem). Koautor je knjige 1804 - 2004. Moderna srpska država, Hronologija, i serije objavljenih istorijskih izvora: Živeti u Beogradu. Dokumenta Uprave grad I - IV.
Dobitnica je Nagrade grada Beograda za društvene i humanističke nauke za 2003. godinu

Knjigu Kaldrma i asfalt-urbanizacija i evropeizacija Beograda 1890 - 1914. moći ćete kupiti na tribini.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 14 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 3710
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.