Komentara: 0
Pregleda: 2508

Predstava "Zub oca" u koprodukciji Narodnog pozorišta i Srpskog pozorišta u Mađarskoj iz Budimpešte

14.05.2024. u 10:02h
Izvor: Subotica.com
Pretpremijera predstave "Zub oca" zakazana je za 24. maj u Budimpešti, dok će se u našem gradu igrati krajem septembra. Predstava je nastala po motivima romana S. Sremca "Pop Ćira i pop Spira", koji je za potrebe scene prilagodio Ernest Verebeš. U predstavi će igrati Monika Pešic i Arpad Černik, iz Narodnog pozorišta Subotica.
Predstava "Zub oca" u koprodukciji Narodnog pozorišta i Srpskog pozorišta u Mađarskoj iz Budimpešte

Početna ideja bila je da se zajedničkim snagama uradi predstava koja će se baviti temama karterističnim za naše podneblje. 

 - Ideja je bila jda uradimo jednu zajedničku predstavu koja bi mogla da ima temu vezanu za ovdašnje podneblje. Ima mnogo takvih komada i dela, ali odabrali smo "Pop Ćiru i pop Spiru", roman Stevana Sremca. Ernest Verebeš je glavni dramaturg Nacionalog pozorišta u Budimpešti, rođeni Senćanin. Zamolio sam ga da napiše to za scenu. Reditelj je Andraš Pataki. Zanimalo nas je u prvom redu kako nas ljudi vide iz drugih perspektiva. Napravili smo jedno sasvim novo čitanje romana "Pop Ćira i pop Spira" - kaže Milan Rus, upravnik Srpskog pozorišta u Mađarskoj. 

Predstava "Zub oca" u koprodukciji Narodnog pozorišta i Srpskog pozorišta u Mađarskoj iz BudimpešteBudući da je u pitanju koprodukcija, i da glumci tečno govore i srpski i mađarski jezik, plan je da se predstava igra na oba jezika. 

 - Želimo ovu predstavu da igramo i na srpskom i na mađarskom, to je neka vrsta naše misije. Mi smo mnoga dela, komade, sjajne srpske autore predstavili publici u Mađarskoj. Istu predstavu smo u istom danu igrali u jednom terminu na srpskom, a u drugom na mađarskom. To je na neki način poruka, gradimo mostove kako bismo upoznali susedne narode. Kada u sebi nosimo dve kulture, i odlično govorimo dva jezika, skoro da se može reći dva maternja jezika, to je dar. Isto tako smo i mađarske autore igrali na srpskom. Osnovna ideja je upravo to - dvojezičnost, multikulturalnost, a Subotica ima jako važno mesto u našim životima, a Narodno pozorište iz Subotice je teatar koji nam je dao legenarne predstave i vrhunske glumačke legende - ističe Rus. 

Predstava "Zub oca" u koprodukciji Narodnog pozorišta i Srpskog pozorišta u Mađarskoj iz Budimpešte

Iako je ovo prva saradnja između ova dva pozorišta, plan je da se ona nastavi i u budućnosti na novim projektima. 

 - Ovu saradnju našeg pozorišta sa Srpskim pozorištem iz Mađarske možemo nazvati istorijskom. Ona će pretostaviti našu saradnju sa najkvalitetnijim srpskim pozorištem u dijaspori - kaže Valentin Vencel, direktor Drame na mađarskom, dok se Milan Rus nadovezuje - Naša saradnja će se nastaviti i ka interregionalnom planu, koknursima u Evropi, kako bismo mogli koristiti evropske fondove za naše projekte za subotičko pozorište i Srpsko pozorište u Mađarskoj. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 2508
Povezane teme

Narodno pozorište

pozorišna predstava

vencel valentin

milan rus

koprodukcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.