Komentara: 1
Pregleda: 1367

Predstava za srednjoškolce "Nešto kao Romeo i Julija"

08.03.2024. u 09:21h
Izvor: Subotica.com
Interaktivna dvojezična predstava namenjena srednjoškolcima "Nešto kao Romeo i Julija" biće odigrana u subotu (9. marta), od 13h u prostorijama Udruženja "Klara i Rosa" (Petefi Šandora 15). Zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani treba da potvrde prisustvo na mejl klarairosa@gmail.com.
Predstava za srednjoškolce "Nešto kao Romeo i Julija"

Predstava je nastala kao rezultat radionica koje su realizovane sa đacima srednjih škola i tokom kojih je prikupljen dokumentarni materijal koji je potom adaptiran u Šekspirovu priču o Romeu i Juliji, ali na subotički način i u skladu sa lokalnim okolnostima.

- Predstava je namenjena srednjoškolcima, osluškivanju njihovih potreba i razmišljanja i smanjivanju međunacionalnih barijera. U skladu sa tim, predstava je dvojezična (srpski i mađarski jezik), tako da ko razume oba jezika dobija informacije tokom cele predstave, a ko govori samo jedan jezik ostaje uskraćen za polovinu informacija - počinje priču Gordana Vukov Ciganjik iz UG "Klara i Rosa".

Predstava za srednjoškolce "Nešto kao Romeo i Julija"U pitanju je interaktivna forma koja traje oko 80 minuta i igra se za deset gledalaca, odnosno za pet kojima je srpski jezik maternji i za pet kojima je maternji jezik mađarski. Priliku da pogledaju predstavu do sada su imali gimnazijalci, kao i učenici Medicinske i Ekonomske škole.

Interesantno je da se deca iz iste škole, iako su vršnjaci, idu u istu smenu, pohađaju isti smer samo na razičitim jezicima nikada nisu srela niti upoznala - dodaje Vukov Ciganjik -  Zanimljivo je i to da na samom početku predstave uglavnom budu šokirani. Navikli su da sede u mraku u publici i da pasivno posmatraju, da ih niko ništa ne pita, ali ovo je jedan proces, tako da se oni do kraja opuste, otvore i podele svoje mišljenje. To nam je i bio cilj da stvorimo prostor za dijalog mladih. U predstavi koristimo neke savremene metode kako bismo vezali njihovu pažnju, pa tako koristimo mobilne telefone, inteaktivne tehnike zahvaljujući kojima ih podstičemo da aktivno učestvuju, kritički promišljaju i da pokrenu dijalog.

Predstava za srednjoškolce "Nešto kao Romeo i Julija"Predstava za srednjoškolce "Nešto kao Romeo i Julija"Koncept je osmislila Gordana Vukov Ciganjik, u predstavi igraju Nikoleta Grgić, Akoš Njari i Gordana Vukov Ciganjik, dok su voditeljke radionica Karina Nađ i Gordana Vukov Ciganjik. Za muziku su zaduženi Anamarija Tumbas i  Gloria Lindeman, dok su scenografiju pripremili Daniela Mamužić i Tibor Takač.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 3 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 1367
Povezane teme

gordana vukov

udruženje građana klara i rosa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.