Komentara: 1
Pregleda: 1510

Predstava "Duh je naša domovina" - život i delo Danila Kiša, srpskog pozorišta iz Budimpešte

20.02.2024. u 15:27h
Izvor: Subotica.com
Posle premijere u Budimpešti Srpsko pozorište u Mađarskoj odigraće i u Subotici duodramu ”Duh je naša domovina” u režiji Marije Barna-Lipkovski. U predstavi igraju Alisa Lacko i Tibor Kakonji sa legendarnim umetnikom harmonike Davidom Jenginbarjanom. Igra se 22. februara.
Predstava "Duh je naša domovina" - život i delo Danila Kiša, srpskog pozorišta iz Budimpešte

Pored toga što je jedinstven i originalan pisac svetske književnosti koji je pisao na srpskom jeziku, Danilo Kiš predstavlja i jednu, sopstvenim rečima „etnografsku retkost“, sa biografijom koja je neretko uzdbudljiva koliko i biografije junaka njegovih „grobnica“.

- Sin ćerke iz ugledne crnogorske porodice i mađarizovanog jevrejina rođen je u Subotici; strašni točak istorije njegovo detinjstvo preko Novog Sada prebacuje u mađarski provincijalni gradić, te on mađarski uči tek kao dečak. Ali točak istorije ne staje, te Kišova mladost protiče na Cetinju u Crnoj Gori, kada, prema sopstvenom svedočenju, „ponovo uči maternji jezik“; studentske dane provodi u Beogradu, a zrele godine u dobrovoljnom egzilu u Parizu, gde ga nalazi i preuranjena smrt. Jevrejin pokršten u pravoslavnoj crkvi silom prilika, ali sahranjen po pravoslavnom obredu po sopstvenoj želji, koji je kao mali u mađarskoj slušao i učio katolički katehizis - stoji u najavi predstave.

"Duh je naša domovina" je dvojezična predstava koje će biti odigrana u četvrtak, 22. februara od 19,30 časova na sceni Dečjeg pozorišta, a nastup organizuje Udruženje Crnogoraca Subotice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 2 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 1510
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.