Komentara: 47
Pregleda: 24184
Foto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao nove proizvodne pogone na Paliću i u Subotici

23.11.2019. u 19:17h
Izvor: Subotica.com
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas novootvorenu hladnjaču i destileriju “Podrum Palić“ i novi proizvodni pogon „Goodwill pharma“ , dva velika projekta koja su realizovana uz pomoć Vlade Mađarske.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao nove proizvodne pogone na Paliću i u Subotici

Na kompleksu nekadašnje fabrike "Podrum Palić", kompanija „Andeks“ u vlasništvu Lajoša Čakanja, izgradila je hladnjaču za skladištenje 6.000 tona smrznutih proizvoda sa linijama za preradu višnje i paprike, a prostire se na površini od 7.000 kvadratnih metara. Sama destilerija ima kapacitet prerade tri miliona litara jakih alkoholnih pića, a obuhvata površinu od 11 hiljada kvadratnih metara preradnog i skladišnog kapaciteta.

Investicija je vredna 11,45 miliona evra od čega je Vlada Mađarske, putem Fondacije „Prosperitati“ obezbedila  četiri miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao nove proizvodne pogone na Paliću i u Subotici

Nova fabrika kompanije "Goodwill pharma", koja uključuje proizvodni pogon, najsavremeniju laboratoriju za fizičko-hemijska i mikrobiološka ispitivanja, magacin i upravnu zgradu, tako je otvorena juče, ali u Subotici.

"Goodwill pharma" je farmaceutska kompanija koja posluje u Srbiji od 2003. godine, a izgradnja proizvodnog pogona pocela je krajem 2017. godine. Za nepune dve  godine, izgrađena je nova poslovna jedinica na 4.000 kvadratnih metara, sa proizvodnim pogonom godišnjeg kapaciteta od 15 miliona jedinica.

- Ovo je nešto što se ne sreće svaki dan i zahvaljujem se predsedniku mađarske Vlade Viktoru Orbanu na podršci u realizaciji projekata. Nije bilo lako objasniti Srbima da ti projekti nisu usmereni protiv nas a Ištvanu Pastoru nije bilo lako da obezbedi sve moguće dozvole da bi na ovakvim projektima mogli uopšte da učestvujemo – podsetio je predsednik Aleksandar Vučić. - Ponosan sam na vlasnike što su uložili toliko novca, što okupljaju prozvođače, a naročito Andoru Čakanju što se vratio u Srbiju i odlučio da ovde radi. Izvoz ovih kompanija je više miliona evra i to je velika korist za Srbiju i Suboticu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao nove proizvodne pogone na Paliću i u Subotici

Vučić je istakao da je vinarska industrija u Srbiji u poslednjih nekoliko godina značajno napredovala i sada se, kaže, razvija "koracima od sedam milja".

- Radimo nacionalnu strategiju za vinarsku industriju i čestitam na fantastičnom uspehu našim vinarima. Pre pet, šest, sedam godina, nismo mogli da se merimo ni sa kim u ovom delu, a kamoli u Evropi, a danas se nigde nećemo posramiti sa našim vinima. Naprotiv – poručio  je Vučić i izrazio uverenje da će rasti izvoz srpskog vina na rusko tržište, kao i da sa kineskim partnerima praviti nove ugovore. - To je veoma važno za nas. Napredak jedne ekonomije u Evropi možete da merite i po napretku vinarske industrije. Ogroman je razvoj srpske vinarske industrije koja napreduje koracima od sedam milja u pogledu kvaliteta, nešto više nego kvantiteta.

Na sve što je Vlada Mađarske, putem Fondacije „Prosperitati“, učinila za svoje sunarodnike u našoj zemlji podsetio je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao nove proizvodne pogone na Paliću i u Subotici

- U protekle četiri godine uloženo je oko 300 miliona evra, polovina od toga bila je podrška mađarske Vlade, a drugu polovinu čini lično učešće i kreditni deo svih koji su pokretali svoje poslove – objasnio  je Pastor, dodavši da je do sada bilo sedam  konkursnih krugova, raspisano je 47 konkursa, a bilo je i 12.500 uspešnih aplikanata. - Pokrenuto je 400 startap firmi i pružena je pomoć za kupovinu više od 800 kuća u seoskim sredinama. Sve je to doprinelo da se osnaže naša privredna društva i gazdinstva. Gradili smo i gradimo integrisani sistem proizvodnje u sferi  agrara i prerađivačke industrije. Taj poduhvat značajno je doprineo da ljudi ostanu na ovom prostoru, ojačaju svoje pozicije i budu konkurentniji a doprinelo je i osnaživanju ekonomije države, a doprineće i daljem rastu BDP-a. Sada je stvoren potencijal da kompanije "Andex" i "Goodwill pharm" uvećaju izvoz za 100 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao nove proizvodne pogone na Paliću i u Subotici

Izvor: Subotica.com
Predsednici Srbije i Skupštine Vojvodine u obilasku "Podruma Palić" Predsednici Srbije i Skupštine Vojvodine u obilasku "Podruma Palić" Predsednici Srbije i Skupštine Vojvodine u obilasku "Podruma Palić" Predsednici Srbije i Skupštine Vojvodine u obilasku "Podruma Palić" Predsednici Srbije i Skupštine Vojvodine u obilasku "Podruma Palić" Predsednici Srbije i Skupštine Vojvodine u obilasku "Podruma Palić" Predsednici Srbije i Skupštine Vojvodine u obilasku "Podruma Palić" Predsednici Srbije i Skupštine Vojvodine u obilasku "Podruma Palić"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 47
Pregleda: 24184

Povezana vest

Povezane teme

ištvan pastor

Aleksandar Vučić

lajoš čakanj

podrum palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.