Komentara: 0
Pregleda: 3416

Predavanje o istraživačkoj stanici Petnica, u sklopu programa Dani Nikole Tesle

25.04.2013. u 18:26h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
U sredu, 24. aprila 2013. godine u Omladinskom klubu „Skladište“ povodom obeležavanja 70 godina od smrti Nikole Tesle u okviru programa DANI NIKOLE TESLE održano je predavanje Miodraga Basića, mladog saradnika Istraživačke stanice Petnica pod nazivom „Na pragu Petnice“, tokom kojeg nas je predavač upoznao sa radom Istraživačke stanice Petnica, sa posebnim osvrtom na lik i delo Nikole Tesle i njegovih napora kao naučnika, te izazova i iskušenja nauke danas.
Predavanje o istraživačkoj stanici Petnica, u sklopu programa Dani Nikole Tesle

Nakon predavanja usledila je projekcija igranog filma reditelja Krsta Papića pod nazivom „Tajna Nikole Tesle“.

Istraživačka stanica Petnica osnovana je 1982. godine na inicijativu grupe mladih istraživača, nastavnika i studenata nezadovoljnih postojećom praksom u obrazovanju i formiranju mladih naučnih kadrova. To je bila uistinu prva nezavisna obrazovna organizacija u tadašnjoj Jugoslaviji. Uprkos teškim društvenim i ekonomskim prilikama, a zahvaljujući podršci brojnih preduzeća, državnih i lokalnih institucija, IS Petnica je ubrzo postala cenjeni centar inovativnog naučnog obrazovanja i profesionalno utemeljenog podsticanja mladih talenata, poznata i ugledna u zemlji i u svetu.

Miodrag Basić, rođen u Beogradu 1990, završio je Osnovnu školu „Jovan Dučić“ kao Vukovac, a Desetu beogradsku gimanziju „Mihajlo Pupin“ kao đak generacije. Tokom srednje škole bio je član Centra za talente, gde se takmičio iz oblasti fizike (republičko takmičenje Centra u Vrnjačkoj Banji, 2007). Istovremeno, postao je polaznik seminara „Primenjena fizika i elektronika“ u Istraživačkoj stanici Petnica, gde je naredne četiri godine bio na preko 15 seminara i uz pomoć mentora načinio prve naučno-istraživačke korake. Ima dva objavljena rada – „Merenje temperature pomoću ultrazvuka“ („Petničke sveske“, 2007) i „Prenos podataka pomoću sinhronizovanih haotičnih kola“ („Petničke sveske“, 2009).

Trenutno je student četvrte godine na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, smer Elektroenergetski sistemi. Kao student, aktivan je u Istraživačkoj stanici Petnica kao asistent (mlađi saradnik), gde priprema i održava predavanja i vežbe za srednjoškolske polaznike, i pomaže kao mentor tokom naučno-istraživačkih projekata polaznika. Od 2011. godine radi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, kao demonstrator, gde upoznaje domaće i strane posetioce sa životom i izumima našeg izumitelja, kroz interaktivne obilaske muzeja koji se organizuju više puta dnevno.

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Predavanje o istraživačkoj stanici Petnica Predavanje o istraživačkoj stanici Petnica Predavanje o istraživačkoj stanici Petnica Predavanje o istraživačkoj stanici Petnica Predavanje o istraživačkoj stanici Petnica Predavanje o istraživačkoj stanici Petnica Predavanje o istraživačkoj stanici Petnica Predavanje o istraživačkoj stanici Petnica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3416
Povezane teme

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.