Komentara: 0
Pregleda: 1229

Predavanje o Bogdanki Poznanović večeras u SGSU

11.09.2017. u 12:07h
Izvor: Subotica.com
Predavanje pod nazivom "Bogdanka Poznanović: intermedijska komunikacija" večeras će biti održano u Savremenoj galeriji Subotica, s početkom u 19 časova. Predavanje se organizuje kao deo pratećih programa izložbe "Kolekcija: 55 razloga za razmišljanje o prošlosti i sadašnjosti", kojom SGSU obeležava 55 godina rada.
Predavanje o Bogdanki Poznanović večeras u SGSU

Na izložbi je predstavljena slika Bogdanke Poznanović "Prekidač mraka", koja se nalazi u fondu Savremene galerije Subotica. Avangardna višemedijska umetnica i nekadašnja profesorka Akademije umetnosti u Novom Sadu, Poznanović je osnovala Vizuelni studio za intermedijalna istraživanja, prvi predmet posvećen novim medijima u bivšoj Jugoslaviji, čime je u nastavni proces uvela video umetnost.

Završila je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i jedna je od prvih umetnika kod nas koja se bavila akcijama, umetnošću u javnom prostoru, "mejl-artom", instalacijama i video-umetnošću kao novim, konceptualnim kategorijama. Sa suprugom Dejanom, osnovala je Atelje DT20, mesto susreta mnogih lokalnih i inostranih umetnika tokom više od tri decenije. Izlagala je od 1956. godine na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a više puta se predstavila i samostalno. Bogdanka Poznanović dobitnica je više nagrada, a njenim imenom nazvana je nagrada koju dodeljuje međunarodni festival video umetnosti "Videomedeja" u Novom Sadu.

Predavanje će održati Sanja Kojić Mladenov, istoričarka umetnosti i viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Mladenov je napisala i objavila preko 100 kritičkih eseja, recenzija izložbi i naučnih tekstova u katalozima izložbi, stručnim časopisima, knjigama i elektronskim medijima. Takođe, urednica i autorka je tekstova monografskih publikacija, posvećenih radu Bogdanke Poznanović, Dragoljuba Raše Todosijevića, Igora Antića i drugih. Dobitnica je nagrade "Lazar Trifunović" za 2016. godinu, za najbolju likovnu kritiku i kritičko razmatranje savremene scene, kao i priznanja Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu u 2013. godini.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1229
Povezane teme

predavanje

moderna galerija likovni susret

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.