Komentara: 8
Pregleda: 3100

Pravnici: "Pogrešan zahtev SVM-a"

08.02.2012. u 13:03h
Izvor: RTV Yueco
Pravnici: "Pogrešan zahtev SVM-a"

Potpuno je pogrešno što Savez vojvođanskih Mađara (SVM) zahtev za pomilovanje petorice Mađara iz Temerina, osuđenih zbog zverskog premlaćivanja srpskog mladića Zorana Petrovića 2004. godine, bazira na presudi beogradskog Apelacionog suda kojom su prepolovljene kazne okrivljenima za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona, smatraju pravni stručnjaci, a prenosi Blic.

Vladan Vukčević, advokat i dugogodišnji sudija u nekadašnjem beogradskom Okružnom sudu, smatra da se u ovom slučaju zloupotrebljava stranačka aktivnost i tako vrši pristisak na javnost i pravosudne organe.

Predsednik republike nema nikakvih ovlašćenja kada su u pitanju rad i prava pravosudnih organa. Tačnije, on ima pravo na individualni akt pomilovanja, ali on ne sme da preinačava sudske odluke i da dira u njihov autoritet - kaže Vukčević.

Zbog pokušaja ubistva Zorana Petrovića iz obesti, na bezobziran i svirep način, Okružni sud u Novom Sadu je 2005. godine osudio Ištvana Mariaša (22) na 15 godina zatvora, Žolta Ileša (26) na 13, dok su Zoltan Sakal (25) i Jožef Urač (30) dobili po jedanaest i po godina zatvora. Arpad Horvat je zbog tek navršenih osamnaest godina tada osuđen na 10 godina zatvora.

U obrazloženju presude je, između ostalog, navedeno: „Na ovim prostorima se odavno nije dogodilo krivično delo koje je do te mere uznemirilo javnost, i jedan od razloga zbog kojeg su izrečene ovakve kazne jeste upravo i prevencija da se to više nikada ni ne ponovi. Okrivljeni su u ovom slučaju pokazali potpuno odsustvo ljudskosti”. Petrović je, prema nalazima veštaka, brutalno zlostavljanje preživeo samo zahvaljujući okolnosti, što je blagovremeno pronađen dok je krvav i bez svesti sa džakom od krompira na glavi i drvenim štapom u anusu ležao na zemlji. Zbog težine povreda on nikada nije uspeo da se oporavi, da bi 2009. godine i preminuo od posledica.

Povezane vesti:
SVM: Tadić da ublaži kaznu Mađarima

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 8
Pregleda: 3100
Povezane teme

svm

savez vojvođanskih mađara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.