Komentara: 42
Pregleda: 5414

Pravne začkoljice koče rešavanje pitanja crkvenog zemljišta

18.06.2013. u 17:18h
Izvor: RTV City
DSS smatra da sa dnevnog reda Skupštine grada zakazane za četvrtak treba skinuti tačku 4 koja se odnosi na Odluku iz 2007. kojom je institucijama, crkvama i verskim zajednicama dato na korišćenje zemljište bez nadoknade. Oni smatraju da postoji niz pravnih začkoljica koje su vezane za regulisanje ovog pitanja zbog čega u budućnosti mogu nastati još veći problemi za zainteresovane strane, pre svega poljoprivrednike i verske zajednice.
Pravne začkoljice koče rešavanje pitanja crkvenog zemljišta

Član GV Dragi Vučković ističe da je još 15.maja na sednici GV bio uzdržan tokom glasanja za stavljanje na dnevni red pitanja zemljišta koje koriste crkve ali da je predsednica SG izjavila da je tada donesena odluka jednoglasna. Rasprava se vodila i na sednici GV zatvorenoj za javnost 13.juna gde su izneti stavovi DSS-a zbog čega bi ova tačka trebala biti povučena. Odbornička grupa DSS je zvanično podnela zahtev SG da se ova tačka povuče sa sednice u četvrtak i očekuju razumevanje ostalih članova koalicije.

DSS smatra da se  ne sme ustuknuti pred ucenama SVM koji vrši pritisak na DS da se izglasa poništavanje Odluke iz 2007. Oni navode da je SVM u suportnom najavio prikupljanje potpisa odbornika, sazivanje vanredne sednice i proteste poljoprivrednika pred Gradskom kućom. Gradonačelnik pod tim pritiscima ne sme da popusti, smatraju u DSS.

Dragi Vučković, DSS: „Smatramo da je to osnovni čin i pokušaj, da u jednoj pravnoj nekonzistentnosti mnogih dokumenata i odredaba, da se na pravi način pomogne pre svega poljoprivrednicima koji očekuju licitaciju i sa druge strane zaštite stečena prava crkava i verskih zajednica.“

Ova situacija nastala je nakon stava Javnog pravobranilaštva da je Odluka SG iz 2007. nezakonita a da pri tome nije prezentovana druga strana pravnog problema. Takođe, DSS ističe da zbunjuje stav grada da na osnovu stečenih prava traži od države kasarnu „Kosta Nađ“ na osnovu dokumenata od pre jednog veka a da crkvama isto pravo ne priznaje. Ako stečena svojinska prava nekada važe a nekada ne kakvu poruku šaljemo investitorima, pita DSS.

„Pokušavamo da ukažemo na to i kolegama u GV i SG a na kraju i javnosti, da je isto to pravobranilaštvo podnelo dopis Ustavnom sudu o ispitivanju zakonitosti te odluke.“ - izjavio je Dragi Vučković.

Godišnji program korišćenja poljoprivrednog zemljišta po DSS može biti sproveden jer od nadležnog ministarstva nije dobijen ni jedan zvanični dokument koji koči rešavanje ovog pitanja. Rezultat eventualnog poništavanja Odluke iz 2007. i licitacije spornih 700 hektara zemljišta može biti problematičan i za crkvene zajednice i za poljoprivrednike što se može završiti krivičnim prijavama, tužbama i sličnim problemima.

„Neko će shodno toj odluci gledati da dođe do tih parcela, da ih obezbedi za licitaciju. Istovremeno, na snazi imate Odluku suda o zabrani da se na tim parcelama postupa bilo kako drugačije od onog kako se trenutno postupa. Imate situaciju da će institucije, crkve i verske zajednice na osnovu odluke suda imati pravo da uđu na posed a istovremeno poljoprivrednici koji su izlicitirali tu zemlju će takođe osećati da imaju pravo da uđu na tu istu zemlju. U tom trenutku nastaje problem ljudima za koje se mi u stvari borimo.“ zaključio je Dragi Vučković.


DSS osvrnula se na istupanja SVM u javnosti kritikujući njihovo ponašanje u maniru opozicije. Podsećajući da se često dešava da stavovi dogovoreni na nivou koalicije budu osporavani za govornicom SG i medijskim istupima SVM, DSS smatra da se radi o političkoj nekorektnosti. 

Bogdan Laban, preds. GO DSS: „Tu se ne radi o, kako kažu, okupljanju oko ideje i glasanju za sopstvene stavove već o totalnoj političkoj nekorektnosti, jer smo članovi iste koalicije. DSS u Subotici nije spremna da radi po diktatu ove stranke i bude samo paravan međustranačju već tražimo da se razreši ova situacija koja nije održiva i nije u interesu građana Subotice.“

SVM-u je DSS očigledno nepoželjan partner u koaliciji i to pre svega zbog insistiranja na preispitivanju Zakona o nacionalnim savetima ali i zbog događaja iz 2010. kada ih je DSS zamenio u skupštinskoj većini da bi se odblokirao rad ovog tela, smatra Laban. Interesantno je kako im DSS ne smeta u Kuli gde su u koaliciji ili koalicija sa SRS u Novom Bečeju. DSS smatra da je u koaliciji bio korektan prema SVM, ali da ta komunikacija mora biti dvosmerna.

Izvor: RTV City
Konferencija za novinare Demokratske stranke Srbije Konferencija za novinare Demokratske stranke Srbije Konferencija za novinare Demokratske stranke Srbije Konferencija za novinare Demokratske stranke Srbije Konferencija za novinare Demokratske stranke Srbije Konferencija za novinare Demokratske stranke Srbije Konferencija za novinare Demokratske stranke Srbije Konferencija za novinare Demokratske stranke Srbije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 42
Pregleda: 5414
Povezane teme

Demokratska stranka Srbije Subotica

DSS Subotica

bogdan laban

dragi vučković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.