• Pregleda: 10441

Pravilnik o fotografisanju dece podelio javnost

Predškolska ustanova „Naša radost“ donela je Pravilnik o fotografisanju i snimanju dece koji, između ostalog, nalaže da roditelji prilože overenu saglasnost da se slažu da im deca budu slikana.
Pravilnik o fotografisanju dece podelio javnost

Iako pozdravljaju donošenje Pravilnika i sve ono što ustanova radi na bezbednosti mališana, roditelji smatraju da nije nužno da saglasnost bude i overena kod notara, jer to iziskuje dodatne troškove.

- Pre godinu dana održana je poslednja sednica Saveta roditelja na kojoj se govorilo o ovoj tematici i niko nas potom nije konsultovao pri izradi Pravilnika. Tek kada je on izašao videli smo propuste, od kojih je najveći da izjave saglasnosti za slikanje budu overene kod Notara – kaže Boris Saulić, jedan od predstavnika roditelja. - Mislimo da overe kod notara nisu neophodne, ne verujem da je to praksa u osnovnim i srednjim školama, niti smo čuli da se u nekom drugom mestu primenjuje. To  donosi nove troškove, jer moraju da overe oba roditelja ili staratelja i to za svako dete koje ide u vrtić. Ako je jedna overa kod notara 360 dinara onda nije teško izračunati koliko za to treba novca.

U PU „Naša radost“ objašnjavaju da overavanje izjava saglasnosti nalaže zakon i da je Pravilnik urađen u skladu sa svim propisima, a da su u njegovoj izradi konsultovani advokati.

- Pored toga, overene izjave biće i za preuzimanje deteta, odnosno ko od roditelja ili staratelja odvodi mališana. Izaći ćemo u susret roditeljima te će obe izjave biti na jednom obrascu i to za svu decu koja idu u naše vrtiće – objašnjava Veljko Vojnić, tehnički direktor „Naše radosti“. - Tako jedan potpis kod notara košta 360 dinara, a ukoliko je dvoje roditelja ili staratelja to će iznositi 720 dinara. Štampaju se obrasci i svi će ih dobiti da popune za svoju decu.

Dodatak: Pravilnik o snimanju i fotografisanju u Predškolskoj ustanovi "Naša radost" Subotica

Oformljena Radna grupa za analizu Pravilnika 

Neformalno udruženje roditelja Naše radosti u Subotici pozvalo je zainteresovane roditelje čija su deca upisana u Predškolsku ustanovu "Naša radost" u Subotici, kao i zaposlene u Ustanovi, da je oformljena Radna grupa za analizu Pravilnika o snimanju i fotografisanju u Predškolskoj ustanovi "Naša radost" u Subotici. Radna grupa je oformljena kao deo organizacionog delovanja Neformalnog udruženja roditelja Naše radosti u Subotici (napomena: Radna grupa nije radna jedinica niti deo Predškolske ustanove "Naša radost" u Subotici, niti su u obavezni zaposleni ili roditelji da učestvuju u radu ove Radne grupe).

Kako se navodi, Radna grupa ima za cilj da ukaže na eventualne nedostatke i moguća unapređenja sadržaja pomenutog dokumenta te stoji poziv da se zainteresovani uključe u proces analize i pošalju (do petaka, 8. decembra) svoje komentare i predloge za unapređenje sadržaja putem imejl adrese ili putem onlajn formulara

Izvor: Subotica.com

povezane teme

74
Miki Odgovori
Budalastine! Treba da overim da mogu babe i dede i tetka i ujak i stric doci po dete ako ja ne mogu?????
Darkone
Naravno da treba da overis.
Zasto vaspitac da pogadja u kakvim ste vi odnosima.
PRST NA ČELO
Krivo si "nasađen", pa sve uz ku*ac, ili SAMO nisi, sa sve sledbenicima, shvatio poentu tzv. punomoćja? Jeste da se u svakom selu, pa i u Suboticu, koja je od nekada najvećeg sela u regionu u međuvremenu avanzovala u još veću selendru, manje-više svi poznaju, ali zaposleni ipak ne moraju poznavati svu bližu i daljnju rodbinu da bez bojazni prepuste bilo kome poverenu decu. Raz(mislite) (i) o tome.
Mama Odgovori
Godpodin Vojnic nije u pravu! Zakon o zastiti podataka licnosti govori o saglasnosti roditelja/staratelja ali ne i overi iste.Overa je potrebna samo kod davsnja punomoci. Nije prvi put da u Nasoj radosti Zakon tumace po sopstvenom nahodjenju, a istovremeno udarajuci po roditeljskom dzepu! G-dine Vojnicu, u ustanovi u kojoj radite imate porodice i sa vise od jednog deteta! Koliko je to onda novca?! Definitivno je potrebno izjednaciti NR sa privatnim vrticima!
opalac
Pa lepo pise da je i za vise od jednog deteta potreban samo jedan obrazac, znaci po jedna overa potpisa.
Kaća Odgovori
Na koje fotografisanje se ovo odnosi?
Dona Kihot
Na sva fotografisanja u objektima NR
Danijel Odgovori
Gospon direktore, niste bas tako obavestili roditelje preko vaspitaca, kao sto sad dajete izjave. Mi roditelji smo dobili informaciju da obavezno moraju potpisati oba roditelja, inace necete priznati punomoc sto za slikanje, to za da trece lice moze pokupiti dete iz vrtica. Cisto sumnjam da cete stampati jedan formular za oba pitanja. Overa jednog formulara ce kostati 720 dinara i drugog isto toliko. Ja imam dvoje dece u vrticu (zidovi od azbesta), znaci skoro 3000 dinara moram platiti notaru. Puno je to direktore, jako puno. Dopustite da nam vazi potpis u prisustvu vaspitacice ili pred dva svedoka kao u svim normalnim drzavama, i vrlo rado cemo za taj iznos kupiti par gajbi mandarina ili banana za uzinu posto od cedevite ostaju gladni. Ovako imam utisak da neko zeli da puni dzepove tim advokatima koji vrse overu. Ispravite me ako gresim
Mama
Stice se utisak da ne gresis
Sneža Odgovori
Na koji Zakon se poziva gospodin Vojnić s kojim je usklađivan Pravilnik? Nisam upoznata da druge obrazovno-vaspitne ustanove praktikuju overu kod notara za potreba fotografisanja i izvođenja dece iz vrtića, a trebalo bi da primenjuju isti Zakon. Volela bih da gospodin Vojnić kaže koji je to Zakon i koji članovi Zakona.
kec
Mozda se prekombinovao , a mozda postoji '' opipljiviji '' - razlog ?
Meri Odgovori
Dragi roditelji, lažu vas. Ne treba overiti kod javnog beležnika. Nemojte dozvoliti da vas nateraju na ovakvu glupost.
Dona Kihot Odgovori
Pa za 2 ili 3 deteta puta... Saglasnost za fotografisanje, pa za ovo pa za ono znači opet puta... I računajte koliko je to para.
A tek što gosp. VV laže pa kaže da to nalaže zakon ne bi li mu ko poverovao, a ni jedan to zakon ne predviđa..
I ovo je samo vrh ledenog brega na koji nas (roditelje) je nasukao dotični legalista.
Neformalno udruzenje roditelja… Odgovori
Početak Pravilnika sa pozivanjem na zakone na osnovu kojihje donet. Ostatak dokumenta možete pročitati u celosti na sajtu PUNR u foldeku Dokumenta ustanove
sofi Odgovori
Šta ćemo gospodo kada neko jednog dana falsifikuje potpis pa npr. dete odvede osoba kojoj nije data saglasnost i to dete bude oteto. Ko će odgovarati? Znam naš narod biće toga pogotovo kada su u pitanju deca razvedenih roditelja. Ne igrajte se sa sudbinom dece. Overa potpisa kod notara je garancija da je izjavu potpisalo upravo lice koje je i ovlašćeno za davanje iste a ne neko ko bi izjavu zloupotrebio.
Danijel
Nema falsifikovanja ako se roditelji potpisuju u upravnoj zgradi NR ispred njihovog pedagoga,advokata,direktora ili sta vec. Ili u prisustvu vaspitacice, kojima je nazalost oduzete sve ingerencije, rukovodstvo ih totalno omalovazavaju
Miki
Znaci ako ne overim dve babe i dva dede ,ujaka,dve tetke i kumu koji mi ponekad odu po dete,smatrace se kidnapovanjem??? Daj ne lupetajte. Do pre neku godinu su predskolci sami isli kuci uz potpis roditelja!!!!
Razvedena
Ne potpisuje se ništa kad neko preizima dete iz vrtića. Mogu da traže ličnu kartu i da provere dali ste na spisku. Eto rešenja, kraj.
panonski čamac
Pa tako je. Ako ne overiš potpis kod notara, kidnapovaće ti dete. Zato svi kod notara, dajte im kintu.
Deprazepam
Koji si ti bot, prljavi, onaj najgori. Ne znam, bude li te nekad sramota?
Zoli Odgovori
Fotografisanje dece je najveći problem? Deca dobijaju za doručak pola viršle!!!! Nije problem nikom dati više samo da se to troši na decu a ne na nekih Notara i takve izmišljotine. Sram da vas bilo...
Li Odgovori
Npr. u DE se takav formular uvek potpisuje pri upisu deteta u vrtić i u školu, dovoljno je da saglasnost potpiše jedan roditelj.
drapo Odgovori
Bože koje gluposti i otimanje para !!! Direktora i tehničkog direktora smeniti MOMENTALNO !!! Inače, nikada mi neće biti jasno zašto deca u školi i obdaništu plaćaju hranu - doručak, ručak itd. a ubice, kriminalci i lopovi koji su u zatvoru jedu BESPLATNO !!! SRAMOTA !!!
BSHTARTST
Drapo 1000% si u pravu!!!Pos..em se gradskoj upravi u usnu supljinu!!!
C
Zato što su deca manje bitna.
nja
Zasto? Zato sto roditelji nece da mrdnu guzice da nesto urade..moje dete ide u NR,zato sto nazalost moram da radim,a vise sam na bolovanju nego na poslu. I kad smo se pokrenuli za promenu obroka,ljudi ustuknuli pred jednim ,da ne kazem gosn jer to nije, VV I jer je on rekao da nema vremena..pa kad ces imati? e zato jer su svi jaki na recima po netu a nista u lice I niko da digne dupe iz fotelje i, mesto pokrene..mi cekamo sastanak do februara sledece godine,al nas je par,da nas je vise,pa da odemo svi,islo bi drugacije...
Zvonce Odgovori
Od pisanja komentara protiv vv, nn i ostalih, niko nema koristi. Placajte dok vam ne dodje iz dupeta u glavu...
Roditelji sa više dece Odgovori
Neka se negde na internetu objavi biografija Veljka Vojnića, i sve će vam se samo kasti. Ovo je udar na džep roditelja, a Veljko je takav.Šteta što roditelji ne biraju direktora, inače ovaj kvazi direktor ne bi nikada prišao blizu ovakve institucije.
Petar Lakovic Odgovori
Сећате се драги родитељи када смо некада децу водили у забавиште без ових правних заврзлама? Изгледа да у овој причи свако треба да заради који динар а родитељи да плате и ћуте! Претпостављам да је ова мера уведена како би се код родитеља где је у току бракоразводна парница или питање старатељства над дететом подељено али и онда постоји могућност злоупотребе! Па праве се лажни пасоши и дипломе а не једна обична овера! И шта ако ја не однесе оверену сагласност?! Неће ми примити дете или ми га неће дати? А фотографисање и дозвола за то је једна најобичнија глупост измишљена од исто таквих људи! Мислим да је сваки даљи коментар сувишан!
dule
Ja mislim da stvarno zbog brakorazvodnih parnica uvode ovu obavezu. Tu su zloupotrebe moguće i "Naša radost" hoće da skine dogovornost sa sebe. Mislim da su u pravu. Prvi roditelj koji dođe u situaciju da mu dete odvede neko ko nema starateljstvo će im sesti za vrat.
goca
Bravo.
Petar Lakovic Odgovori
Другим речима,ово је мера измишљена како би се са радника у предшколској установи скинула било каква одговорност због новонсталих ситуација како у породици детета тако и због стања у друштву! Па ми,и сви остали родитељи,нисмо могли направити завршну приредбу у вртићу у које је ишло од јаслица до предшколског само зато што смо желели да се то сними и фотографише! Него у играоницу плати па се клати! Јадно и бедно али биће тога још! То је само припрема за школу!
Mamika Odgovori
Meni je ovo smešno. Dokument, pravilnik, doneo je Upravni odbor Ustanove, a Savet roditelja ne postoji skoro godinu dana ni u kakvoj formi, predstavnicima roditelja u Upravnom odboru je letos istekao mandat...
Mi sada treba kao ovce da pohitamo kod nekog od notara da bismo overili saglasnost da nam se deca slikaju sa Deda Mrazom, za početak? Super! Pita li nas iko da li smo solventni za taj "izlet"? Nekome je to samo 700 i kusur dinara, a neko nema ni to, jer nije predviđeno budžetom, isto tako kako ni njima mnogo toga od suštinske važnosti nije predviđeno budžetom.
Za dobrobit dece, kažete?
E, za dobrobit dece će im sada biti objašnjeno da Deda Mraz ne postoji, postoji bolesna birokratija i tumačenje zakona kome se kako dopada, teranje maka na konac. Važi.
Mak na konac da se nadležno ministartsvo izjasni po ovom pitanju i da mišljenje. Ako treba overa kod notara, onda da važi za sve predškolske i školske ustanove na nivou države, ako se ovo državom može nazvati...
Tuga...
HAJDUK
@ MAMIKA I zbog takvih kao Vi nam je ovakvo stanje u državi.. "ako meni crkne krava, komšiji neka crknu dve".. odnosno Vi ste rekli : "ako ja moram da plaćam neka plaćaju i ostali".. UMESTO DA POKUŠAMO DA SE SLOŽIMO KAO NAROD,MI SE JOŠ VIŠE SVAĐAMO, A TO SUPER ODGOVARA POLITIČARIMA (NAŠIM VODJAMA)..
Mamika
@HAJDUK
Dragi gospodine, nisam htela to da kažem, uopšte. Poenta je da ni u jednoj obrazovnoj ustanovi ne postoji obaveza overe ovakvog dokumenta kod notara, niti tako piše u zakonu, postoji samo u PUNR Subotica.
Ne mislite valjda da su oni pioniri tumačenja zakona u državi? Zakon, koji reguliše ovu situaciju, postoji od 2012. godine. Ne mislite li da bi ga do sada već neko drugi protumačio kao pravni tim PUNR da je zaista tako?
Izvinjavam se ako sam vas u prethodnom komentaru dovela u bilo kakvu zabludu, nije mi bila namera. Samo sam bila previše besna...
SNS Odgovori
ako srpska napredna stranka (sns) zeli da sacuva svoju reputaciju i da nastavi da uziva podrsku vecine gradjana i roditelja ozbiljno treba da razmisli o funkciji direktora gosn.vojnic veljka koji radi na urusavanju ugleda stranke a i same ustanove! ostavka!
opalac
Aha, znaci ti si jedan od onih koji je za njih glasao, a razmisljas i da ponovis isto, ako smene jednog direktora. Evo, jos i pre dorucka mi je muka!
Pop
3000 din za gospodina.
Beata Odgovori
Ako platiš fotografisanje, saglasan si.
Ako ne, nisi. I to potpišeš,ako treba.
Ej upravo naša...
gogi Odgovori
Garant je dotični napravio dil sa nekim notarom pa da se svi lepo opare.Šalu na stranu, u ovoj ustanovi dolaze samo po stranačkoj liniji tako da su obično sa kupljenom diplomom,pa kako onda da protumače pravilnik. Misle ako uzmu od građana pare da će dobiti tapšanje po leđima ,jer to im je sve plus u karijeri.Bitno je koliko si građanima uzeo ,a ne koliko si im pomogao.
jozo bubnjar
prelistaj spisak notara u subotici... zamisli da postoji mogucnost kako mozda nisi pogresio...
alo, institucije i drzavu nam vode pecinski ljudi
kaja Odgovori
Meni se cini da ce ovde vaspitacice da prodju najgore, od strane roditelja ni krive ni duzne... i to od strane roditelja koji se guse u svojoj dosadi pa im smeta sve i svasta i za svasta se uhvate...
Toni Odgovori
Veliki deo odgovornosti imaju i notari koji precutno odobravaju ovo i tvrde da ne mogu ništa da učine. Ok je da postoji overa, ali ona MORA biti besplatna.
opalac
Nisi u pravu. Notar se time bavi. Overice ti potpis na uplatnici ako ti to tako trazis. Sto bi te on odgovarao od gluposti kada od toga zivi?
Mali tigaar Odgovori
Do sada najgoro moguci zakon ako ovo ima u naprednim drzavama evropske unihe svaka cast cisto sumnjam ovde hoce neko samo da ogrne malo para nista drugo sta cu babu da vodin kod notara da potpise da moze da ode po dete ako ja nisam u mogucnodti ili supruga dajte molim vas ko smislja ove debilne zakone ljudi moji sta sve necete raditi juce kad sam cuo na rodtiljskom to je da umres i ta slikanje kome smeta to covece jos i zato treba da potpises koje gluposti kao i za deda mraza dto dte lepo sredili docice ali nece deci davsti paketice pa koji je to nacin koji pitam ja vasssss sami im zbog vssih gluposti moramo uzeti naravno da ce to dete zeleti da mj deda mraz da paketic a sta je sa ostalom decon dal ste uopste o tome razmisljali verovstno da ne tolilo o tome
opalac
Aj' molim te nauci prvo da citas i pises.
Sneza Odgovori
Previse loših odluka i poteza ucinjenjih od strane ovog tehnickog direktora i ogromno nezadovoljstvo kako roditelja tako i svih zaposlenih ove ustanove, a njega umesto da smene oni ce ga unaprediti kad Jaso ode u penziju...videćete. .. da smo iole normalna drzava to se ni u snu ne bi desilo. Za jelovnik ste skroz u pravu...gde cedevita moze biti užina. ..time ovaj dotični treba da se bavi a ne zagorcavanjem zivota svih roditelja.
Sneža
Politički postavljeni direktori nemaju ni malo srama, i nikada neće odgovarati za svoj rad, u najgorem slučaju ih premeste na neko drugo radno mesto, ali uglavnom ih unaprede.
mama
a caj 4x nedeljno za doručak ?! pri tom su povećali cenu vrtića , između ostalog, hvaleći se kako će imati povećan broj mlečnih obroka! i ako nije pileći batak, onda je taj dan pileća viršla, ili pašteta ili jaje!..... a voćka jednom nedeljno
ljuba Odgovori
kakvi notari, kakvi bakraci..
u nemackoj, npr. na pocetku skolske/vrticke godine svako dete dobije papir od skole gde roditelji treba da zaokruze da li zele da se njihovo dete fotografise za skolski sajt, za skolske novine, za skolski godisnjak, za lokalne novine ili na nivou drzave itd. mi samo zaokruzimo ili precrtamo i na kraju se samo potpisemo...isto se radi i u sportskim klubovima i verovatno svuda gde posyoji mogucnost da se deca za potrebe necega fotografisu..vrlo je jednostavno i niko nema nikakav problem sa tim...i naravno, niko nista ne mora da plati...e, svasta...
Sneža
Zamislite kada bi za sve navedeno morali da overavamo saglasnost.
earthworker Odgovori
hahaha pa ovaj veljko ne izlazi iz tudjih novčanika. ako ćutite pristajete na to iako ni sam nema overeno kod notara da može da vas toliko lupa po ušima.
Meri Odgovori
Prema domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama, ustanove su dužne da pre fotografisanja dece za to dobiju pismenu saglasnost roditelja i da ih obaveste kako će se fotografije koristiti. Ako nemaju saglasnost roditelja / ne mora se overiti/ ne smeju slikati vaše dete. Naša Radost treba da moli vas da dozvolite fotografima da zarađuju na vašoj deci. Ako nemaju dozvolu, a slikaju vašu decu, kazne su ogromne. Pa vi nemojte dati saglasnost nikako, neka probaju slikati vašu decu, a vi ih tada možete tužiti. Da li vi uopšte želite da se vaša deca tamo slikaju? Zašto? Slikajte ih vi sami. Budite pametniji od PU Naša Radost!
mama
Zakon o zaštiti podataka je stupio na snagu 2012. godine..... od tada do sada bezbroj puta su fotografisali decu i nikada nisu tražili saglasnost za to.... možda bi trebalo da ih tužimo što ranije nisu donosili Pravilnik i uskladili rad ustanove sa Zakonom ili što su slikali decu bez odobrenja roditelja?
Realan Odgovori
Srbija je anarhija.
Smit Odgovori
Javna tajna je da svaki direktor bilo koje ustanove, predskolske ili skolske u svoj dzep (ne u skolsku kasu) trpa deo novca kako od ekskurzija tako i od ovde pomenutog slikanja. 10% od profita fotografa ide direktorima u dzep, sta mislite inace zasto se toliko forsiraju te ekskurzije, pa onda su sad jos izmislili male mature u skolama (nakon zavrsenog 4-og razreda). Sve to samo da se udari po dzepovima roditelja, sve ovo nije problem onim roditeljima koji imaju solidne plate, ali u ovoj nasoj drzavi vecina rtoditelja, bar 70% dobija mizerne plate i jedva krpe kraj sa krajem.
Marina Odgovori
Zabranili su fotografisanje dece u vrtiću a ko je nas roditelje pitao da li smo saglasni da se naša deca fotografišu na ovogodišnjoj Klincijadi i te fotografije odmah sutradan budu postavljene na oba subotička sajta,gde su svima dostupne.da li to gospodin Vojnić može da objasni roditeljima.
Mama
Potpuno ste u pravu! Duzni su nam objasnjenje jer je Zakon na koji se poziva VV vazio i prosle godine....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.