Komentara: 0
Pregleda: 1476

Prateći programi uz izložbu Saše Tkačenka

15.10.2017. u 13:08h
Izvor: Subotica.com
Savremena galerija Subotica organizovaće u utorak i sredu prateći program izložbe "Oh Yeah...Oh Yeah...", beogradskog multimedijalnog umetnika Saše Tkačenka. Predavanje Nine Racić, psihološkinje i integrativne psihoterapeutkinje, pod nazivom "Kultura nasilja" prvo je od najavljenih programa, koje će se održati u utorak, 17. oktobra, s početkom u 19 časova.
Prateći programi uz izložbu Saše Tkačenka

Svakodnevni život protkan je nasiljem različitih vrsta. Industrija zabave i pop kultura su samo jedni od posrednika širenja učenja nasilnih obrazaca ponašanja. Tradicionalne, patrijarhalne vrednosti i dalje imaju veliki uticaj na našem području, a stavovi o prihvatanju i normalizaciji nasilja se prenose generacijama.

Predavanje "Kultura nasilja" Nine Racić, članice organizacije SOS ženski centar u Novom Sadu, koja se bavi tematikom nasilja kroz psihoterapiju i savetovanje sa ženama sa iskustvom nasilja, kao i preventivnim radioničarskim radom sa mladima, trebalo bi da odgovori na pitanja šta sve podrazumevamo pod nasiljem, da li i na koji način na nas utiče nasilje u pop kulturi, ko sve utiče na porast nasilja kod mladih i kako smo naučili da tolerišemo nasilje?

Narednog dana, 18. oktobra, od 19 časova u prostoru Savremene Galerije Subotica, održaće se drugi prateći program, susret Filmskog kluba Subotica, sa temom "Estetizacija nasilja na filmu". Uvodnu reč će održati Petar Mitrić, selektor Festivala evropskog filma Palić, nakon čega će se prikazati francuski film "Mušet" (Mouchette) reditelja Robera Bresona iz 1967. godine, koji je nagrađen na festivalima u Kanu i Veneciji, te ostao zabeležen u istoriji kao remek delo sedme umetnosti.

Nasilje i filmska umetnost su gotovo neraskidivo povezani od samih začetaka ovog jedinstvenog medija. Od ranih vesterna, krimića, ratnih epopeja sve do sumanutih zloćudnih monstruma iz horor filmova, granice dozvoljenog načina predstavljanja nasilja su se postepeno pomerale. Film "Mušet" odabran je kao ilustracija teme estetizacije nasilja, u kojem istoimena devojčica živi teškim životom u ruralnoj Francuskoj, okružena surovim svetom odraslih. Naoružana naivnošću i nevinošću suočava se sa poniženjima svakodnevice.

Predavanje i projekcija filma se održavaju u okviru pratećeg programa samostalne izložbe Saše Tkačenka "Oh Yeah...Oh Yeah...", koja se bavi predstavama destrukcije u popularnoj kulturi i estetizacijom nasilja koje se sve liberalnije percepira. Izložba će biti otvorena do petka, 20. oktobra, u Savremenoj galeriji Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1476

Povezano dešavanje

Povezane teme

izložba

petar mitrić

nasilje

predavanje

savremena galerija subotica

filmska projekcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.