Komentara: 0
Pregleda: 1353

Pozorište nebu pod oblake

24.01.2009. u 12:29h
<p>U toku ove godine predviđa se dalja gradnja konstrukcije novog dela Narodnog pozori&scaron;ta, kao i zidanje do visine od 28 metara. To je bila tema novog spora u subotičkoj javnosti, koja strahuje da će ta visina naru&scaron;iti arhitektonski sklad gradskog jezgra.</p>

Poslovi na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji Narodnog pozorišta u Subotici, prepoznatljivog arhitektonskog simbola grada, zasad se odvijaju u planiranim rokovima. Procenjuje se da bi problemi mogli da nastupe iduće godine, kad se uđe u najskuplju fazu gradnje koja iziskuje oko 600 miliona dinara. Obnova subotičkog teatra je najskuplji poduhvat u kulturi Srbije.

Radovi su stigli do kote 9,9 metara, što znači da je prva faza radova završena na vreme i da može da počne druga faza, za koju je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojio 200 miliona dinara i odlučio da posao i u drugoj fazi poveri dosadašnjem izvođaču radova „Panongrad, Yu mol" iz Subotice.

U toku ove godine predviđa se dalja gradnja konstrukcije novog dela Narodnog pozorišta, kao i zidanje do planirane visine od 28 metara. Iako se čini se da će ta visina narušiti arhitektonsku proporciju gradskog jezgra, zbog čega je nedavno reagovao i Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika, stručnjaci tvrde da će samo središnji deo zgrade, odnosno binski toranj, biti visok 28 metara, dok će obodni zidovi biti u visini venaca okolnih objekata.

- To je središnji deo objekta, što je praksa projektovanja savremenih pozorišta, gde je to standardna visina zbog scenske tehnike - objašnjava Zoran Stipić, pomoćnik direktora Zavoda za urbanizam u Subotici. - Na ovom projektu radila su najeminentnija projektantska imena u oblasti teatra. Jedna od konsultantkinja na ovom projektu bila je i Pamela Hauard, koja važi za jedno od najčuvenijih imena u oblasti projektovanja teatara danas, što dovoljno govori o ozbiljnosti ovog posla.Buduća zgrada Narodnog pozorišta spada u kategoriju „pametnih objekata", a to su objekti iz generacije za 21. vek koji sami o sebi vode računa. Tako je ispod temeljne ploče već ugrađena drenažna mreža, koja kontroliše nivo podzemnih voda i po potrebi uključuje pumpe koje automatski taj nivo vode snižavaju. Mada se u javnosti govorilo o kašnjenju u izgradnji, Stipić tvrdi da na novom delu objekta nije došlo do značajnijeg odstupanja od prvobitno predviđene dinamike radova. Na starom delu došlo je do probijanja rokova zbog novine koja je predložena, a to je da se podrumskoj prostoriji ispod starog dela pozorišta koji nije srušen ipak odredi funkcija.

- Prošle godine su nadležne institucije nekoliko meseci razmatrale taj problem, pa je procenjeno da tih 150 kvadrata podruma ispod starog dela zgrade pozorišta ne treba ostaviti bez namene - objašnjava Stipić.

Radovi u drugoj fazi trebalo bi da se odvijaju bez većih problema, međutim, treća, koja će koštati 600 miliona dinara, što je više nego obe dosadašnje faze zajedno, mogla bi da bude problematična. U tom delu trebalo bi da bude kompletno završena zgrada sa svim unutrašnjim instalacijama, a kako se radi o velikim iznosima, obezbeđenje stalnog priliva sredstava biće poseban izazov za grad.

- Imamo obećanje japanskog ambasadora da imaju dobru volju i spremnost da pomognu našem projektu adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Narodnog pozorišta kada se dođe do faze opremanja. Očekujemo da će se u tu fazu realizacije projekta uključiti Mađarska i Hrvatska, jer će ovaj objekat biti dom za tri drame, na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku - dodaje Stipić.


Mnogo polemike zbog obnove teatra

Obnova pozorišta povod je mnogih polemika u subotičkoj javnosti. Niko nije sporio da je nešto trebalo uraditi s krajnje oronulim zdanjem, ali su suprotstavljena mišljenja kako to učiniti, odnosno da li ga je trebalo rušiti onoliko koliko je to učinjeno. Strahovalo se da će zbog skupoće projekta u centru grada ostati još jedan nezavršen objekat i da će Subotica ostati bez prepoznatljivog arhitektonskog bisera, koji je činio ulazni portal sa šest stubova na centralnom gradskom trgu. Ali ti stubovi su ostali, ali je neophodno da se uklone tragovi propadanja.

- Neoklasični ulazni portal sa šest stubova adaptira se i vraća u prvobitno stanje - kaže Zoran Stipić, pomoćnik direktora Zavoda za urbanizam.

Tenzije oko izgradnje pozorišta su malo splasle, ali Subotičani i dalje pomno prate izgradnju i burno reaguju kad god radovi malo zastanu ili kad im se učini da ima odstupanja u odnosu na ono što je najavljeno.

Ono što još nije izvesno i što može biti nova tema sporenja jeste kako će izgledati fasada novoizgrađenog dela zgrade.

Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1353
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.