• Pregleda: 2201

Pozorišne premijere i pored krize

Narodno pozorište u Subotici završava ovu sezonu sa, za naše prilike, rekordnih osam premijera! Rekordnih, jer su se pritisnuti opštom nemaštinom i smanjenim budžetom, njihove kolege zadovoljavale i sa dve - tri nove predstave u celoj pozorišnoj godini, nalazeći opravdanje u nerazumevanju nadležnih i otežanim okolnostima. Ipak, Subotičani su samo na jednoj sceni ( i to privremenoj, u nekadašnjem bioskopu „Jadran“) uspeli kao i prethodnih godina da ostvare planirani repertoar, pa i odu korak dalje: zbog postignutih rezultata kao i ponuđenog programa za sedam narednih sezona, dodeljen im je status institucije od nacionalnog značaja.
Pozorišne premijere i pored krize

- Status nam se zasada nije odrazio na budžet, ali nam je drago da je prepoznat naš kvalitet, specifičnost (jedino smo pozorište u Srbiji koje ima dva ansambla Drame, na srpskom i mađarskom jeziku), pa i napor da izvedemo broj premijera koje smo imali za svaku, pa i ovu sezonu - objašnjava upravnica Ljubica Ristovski, koja ovu kuću uspešno vodi već dvanaest godina. - Sredstva u potpunosti dobijamo od osnivača, Izvršnog veća Vojvodine i grada Subotice. To znači da koliko imamo para, toliko se i prostiremo! Sponzora u Subotici nema, sve naše predstave su u odnosu na beogradske skromno opremljene (a tako je bilo i ranije), dok repertoar zasnivamo na mlađim autorima: rediteljima, kostimografima, scenografima. Mi, nažalost, ne možemo da dovedemo nijednu glumačku ili rediteljsku zvezdu iz Beograda.

Ipak, kako kaže upravnica, možda im se i zbog toga „desilo“ da jedna predstava kao što je „Čudo u Poskokovoj Dragi“ (u režiji mlade Snežane Trišić) sa uspehom gostuje na mnogim festivalima, nedavno bude ispraćena ovacijama na zagrebačkim Danima satire, dobije poziv da tokom leta nastupi i na „Osječkom letu kulture“ i smederovskom festivalu „Tvrđava teatar“.

- Isključivo se finansiramo iz budžeta, a prihod s blagajne nam služi za tekuće troškove i isplaćivanje honorara. Evo kako to izgleda u praksi: za četiri manje predstave dobijamo od Grada po 180.000 dinara, što znači da od tog novca opremamo sve - kostime, scenu, rekvizitu! Za druga četiri, ambicioznija projekta novac stiže od Pokrajine koja izdvaja 625.000 po premijeri. Naš repertoar iskuljučivo osmišljava umetnički direktor prema potrebama pozorišta i ansambla, dakle, mi ne dozvoljavamo da nam reditelji nameću svoje predloge. Kad odredimo naslov, onda određujemo iz kojeg od ova dva budžeta ćemo prema njenim zahtevima, opremiti predstavu. Dakle, nema nikakve filozofije. A možda je i to filozofija...

U subotičkom ansamblu je sedamnaest glumaca u srpskoj i osamnaest u mađarskoj Drami. Spoljni saradnici se angažuju samo po potrebi, pa su tako i dvoje afirmisanih mlađih umetnika u srpskim pozorišnim okvirima (scenograf Marija Kalabić i reditelj Nikola Zavišić) kod njih - na plati.

- Naša zgrada je u rekonstrukciji i mi nemamo svoju scenu. Predstave izvodimo na pozornici bivšeg bioskopa „Jadran“, što znači da za svaki ansaml mesec, praktično, traje samo petnaest dana. Imamo ukupno 23 predstave na repertoaru i igramo svaki dan u mesecu. Sada, sa statusom „institucije od nacionalnog značaja“ ćemo moći da ubuduće konkurišemo i za sredstva Ministarstva kulture. Tako smo svojim rezultatima „zaslužili“ - treći izvor finansiranja.

Izvor: Večernje novosti

povezane teme

6
teatromanija Odgovori
Svaka cast glumcima i ostalim ljudima koji su zaposleni u pozoristu. Imamo najbolji ansambl! :)) Hvala im sto postoje....
Oduševljen gledalac Odgovori
Zaista odlični. :)
vip Odgovori
Predobri ljudi i predobri glumci :) Dosta puta sam se nasmejao gledajuci ih. Ali moram i da kazem da sam gledao jos i bolje predstave u zanrdu humoristicnih. Ali nasi glumci dobro glume i samo neka tako nastave ;)
nana Odgovori
Poštovana Direktorice nema tih izvora finansiranja koji će vas zadovoljiti. Očigledno je da u narednih par godina nećete imati svoj krov nad glavom a do tada ćete i dalje zakup Matkovićevih šupa plaćati 5000 eura mesečno. Gradska uprava treba pod hitno da prekine taj zakup i smesti umetnike na adekvatno mesto koje zvrji prazno a Matković neka se zadovolji sa mizernih 200 000 evra koje je već dobio.
klop Odgovori
Pare od ministarstva za kulturu , ZA kulturu! Dobar stos!
jk Odgovori
Trla baba lan, da joj prodje dan. E, ovako ja vidim to nazovimo pozoriste. Jedina koja je opravdala diplomu I talenat je glumica Minja Pekovic. Ostatak ansambla koji je ovde 3, 5, 10,25 godina umesto da se razvija kao glumac/ica pokazuje svoj skromni,da ne kazem osrednji talenat koji smo videli na pocetku njihove karijere. Zao mi je sto pojedinim gostujucim glumcima nije data veca ili jos koja sansa da pokaze gore navedenim kako se to radi. Ne zelim nikoga da povredim, samo iznosim svoje subjektivno misljenje. Leto je pred vama, razmislite dali je gluma promena maske, kostima, scenografije ili nesto vise.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.