Komentara: 0
Pregleda: 1679

Poziv svima na subotičku Agoru: Urbani razvoj ili stagnacija grada

22.09.2010. u 17:28h
<p>Čast nam je pozvati Vas na razgovor na tribini Subotička Agora povodom teme:&nbsp;URBANI RAZVOJ ILI STAGNACIJA GRADA,&nbsp;u subotu, 25. septembra 2010. godine na Otvorenom univerzitetu, u 10,00 časova u sali 213/I</p>
Poziv svima na subotičku Agoru: Urbani razvoj ili stagnacija grada

Uvodna izlaganja:

dr Ksenija Petovar
sociolog, redovni profesor Arhitektonskog i Geografskog fakulteta Beograd
dr Ivan Hegediš
arhitekta, docent Građevinskog fakulteta Subotica
Kornelija Evetović Cvijanović
arhitekta, rukovodilac Službe za poslove urbanizma i izgradnje i uređivanja JP Zavod za urbanizam


Uprkos nesvakidašnjem fizičkom preobražaju koji su gradovi u regionu doživeli tokom protekle dve decenije, ozbiljniji dijalog između predstavnika gradskih vlasti, građevinskih investitora, stručnjaka iz oblasti urbanističkog razvoja i samih građana do sada (uglavnom) izostaje, a sam proces razvoja grada se najčešće odvija po logici tržišnih odnosa, praćenih diktatom kapitala i nejasnim pozicijama uključenih aktera.

 Rezultati tranzicionih procesa i dramatične dominacije ,,pravljenja profita'' nad poštovanjem ,,zajedničkog'' i ,,javnog'', najočiglednije se manifestuju u prostornoj dimenziji društva - urbanizmu i arhitekturi grada. U trenutnim političkim i kulturnim raspravama u zemljama regiona, društveni razvoj se dominantno usredsređuje na kriterijume uspostavljene evropskim integracijama. Urbani i prostorni razvoj ostaju van fokusa i zanemaruje se njihov značaj za (buduće) društvo.
S druge strane, globalna ekonomska kriza, usled koje su mnogi investicioni planovi zaustavljeni a većina budućih neizvesna, daje nam vremena i mogućnost za preispitivanje. Ovo je pokušaj da tu priliku iskoristimo. Razmišljanje o gradu u kom živimo predstavlja i preispitivanje kakvo društvo želimo da budemo i kako vidimo sopstvenu budućnost.

Tribinom URBANI RAZVOJ ILI STAGNACIJA GRADA nameravamo da pokažemo da se, uprkos promenama u urbanističkom i prostornom razvoju, bojažljivo stvaraju novi odnosi, pronalaze nove strategije i čine dostupnim nova oruđa za osmišljavanje drugačijeg izgleda naše urbane budućnosti, a da ih stvaraju ne samo stručnjaci poput arhitekata i urbanista, već, pre svega, i neformalne građanske inicijative i aktivističke grupe u čitavom regionu.

Tribina Subotička Ἀγορά je prilika da se, otvoreno progovori o svim segmentima života i rada u lokalnoj zajednici uz učešće građana, njihovih ideja, inicijativa, želja...

Do susreta na tribini Subotička Ἀγορά , sa poštovanjem,
Urednik i moderator
Dušan Torbica, s.r.

 

Treći ciklus tribine Subotička Ἀγορά
(25.09.- 30.10.2010)
SUBOTOM NA OTVORENOM UNIVERZITETU, u 10,00 časova u sali 213/I

1 Urbani razvoj ili stagnacija grada (tema ostala nerealizovana iz prethodnog ciklusa) 25.09.2010.

2 Treba li univerzitet Subotici? 02.10.2010.

3 Demografske projekcije i populaciona politika Grada 09.10.2010.

4 Zdravlje i zdravstvo u Subotici 16.10.2010.

5 Nezavršene i nove investicije u gradu 23.10.2010.

6 Subotica grad festivala? 30.10.2010.

Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1679
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.