• Pregleda: 4770

Povećana naknada ličnim pratiocima i personalnim asistentima

Odlukom Gradskog veća, naknada za ličnog pratioca i personalnog asistenta povećana je sa 8.000 na 10.000 dinara.
Povećana naknada ličnim pratiocima i personalnim asistentima

Naknada za ličnog pratioca i personalnog asistenta, u visini od 8.000 dinara na mesečnom nivou, uvedena je još 2012. godine, međutim, prošlonedeljnom odlukom Gradskog veća ona je povećana za 2.000 dinara, te će pružaoci ovih usluga povećanje osetiti već od januarske isplate.

- Kako se potreba za ovim uslugama povećava, u skladu sa tim izdvajamo i sredstva iz budžeta. Tako je 2014. godine bilo izdvojeno 2 miliona dinara, dok je ove godine za usluge ličnog pratioca i personalnog asistenta namenjeno 5,5 miliona dinara iz budžeta. Povećanje broja pružalaca ovih usluga pokazuje da su sugrađani veoma dobro upoznati sa istim - kaže Ilija Đukanovič, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštine i zdravstva.

Prošle godine uslugu ličnog pratioca koristilo je 49 roditelja, dok je uslugu personalnog asistenta koristilo devet starijih sugrađana. Prema rečima Đukanovića, ove godine se očekuje da će njihov broj biti nešto manji, odnosno do 50 pružalaca ove dve usluge.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
AlwaysUltra Odgovori
Aferim. Od toga se može 10 dana uživati - ili barem platit račune pa mirne savesti otići na onaj svet ...
Toni Odgovori
Zna li neko o cemu se ovde radi?
Nikola
Znam za ličnog pratioca. To je za decu sa posebnim potrebama, pomažu im da odu u školu, u toku odmora između časova da odu u toalet, u učenju, i u obavljanju svih ostalih stvari i razvijanja.
C Odgovori
Šta je "personalni asistent"?
husar klara Odgovori
1. Šta je personalni asitent?
2, Ko ima na to pravo?
3, Koja dokumentacija je potrebna?
nka Odgovori
Dobro je dok ne znate sta je personalni asistent... to znaci da Vam dete ne spada u grupu dece sa posebnim potrebama niti imate dodirnih tacaka sa istima. Personalni asistent prati dete od kuce do skole, prisustvuje casovima, pomaze po potrebi u ucenju, pisanju, kretanju, odlazenju na toalet... Veoma iscrpljujuce i mentalno, kao i fizicki. I za to dobiju 10000 dinara sto nije ni 10 dana normalnog zivota. E sad, roditelji koji su u mogucnosti, placaju dodatno te personalne asistente da budu sa njima sve dok ne dodju roditelji sa posla, pa da urade zajedno domaci, da smisle neko kreativno vreme sa detetom do 15h-16h ako je prepodnevna smena u pitanju, pa tako imaju neku minimalnu platu. Mada to dosta zavisi od zelje i volje roditelja i pogodbe koliko ce da doplacuju. Uglavnom, mislim da bi trebali dobiti makar minimalac od drzave, ali ko sam ja da mislim...
Vozac Odgovori
Znam zenu koja dobija te pare za cerku a sin trosi u kockarnici,nadam se da ce procitati ovaj komentar!!!
sasa
pogresio si nesto.. taj novac ne dobija roditelj ili korisnik vec osoba koja pomaze detetu i to radi za zaista bedan novac vise trose na narkomane..pedere i njima slicne nego na decu kojima je pomoc potrebna... a sami su uveli inkluzivnu nastavu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.