Komentara: 12
Pregleda: 4839

Povećan broj turista u Subotici i na Paliću, sve više posetilaca iz Kine

04.07.2018. u 17:17h
Izvor: Subotica.com
Za prva četiri meseca ove godine, ostvareno je oko 34.000 noćenja u Subotici i na Paliću, kažu iz Turističke organizacije Grada Subotica. U gradu je zabeležen porast stranih turista, dok je na Paliću više poseta domaćih gostiju, a u cilju njihovog boljeg informisanja, postavljena su i dva Info panela, sa detaljnim informacijama o turističkoj ponudi.
Povećan broj turista u Subotici i na Paliću, sve više posetilaca iz Kine

Zbog svoje lepote i bogatog kulturnog nasleđa, Suboticu najčešće posećuju turisti iz susedne Mađarske i Hrvatske, iz zemalja u regionu kao što su Bugarska, Rumunija, Slovenija, kao i turisti iz Austrije, Nemačke, Poljske i Rusije. Zanimljivo je da je prošle godine zabeležen porast turista iz Kine, koji su se po broju posetilaca "popeli" na 11. mesto, te se ove godine očekuje veći broj posetilaca upravo iz ove zemlje.

- Nikada nisu uspeli da uđu u prvih 15, sve do prošle godine kada je zabeležen drastičan porast. Tome je u velikoj meri doprineo bezvizni režim, koji naša zemlja ima sa Kinom, kao i postojanje direktnog leta na relaciji Peking - Beograd. Globalno gledajući, Kinezi su jedna od najvećih grupa turističkih posetilaca, čiju ekspanziju imamo u poslednjih nekoliko godina, te svakako očekujemo da će se ove, ali i narednih godina povećati broj kinestih turista u našem gradu - kaže Neša Radulović, direktor Turističke organizacije Grada Subotica.

Povećan broj turista u Subotici i na Paliću, sve više posetilaca iz Kine

Prema njegovim rečima, najatraktivniji meseci za posetu Subotice su april, maj, septembar i oktobar, zbog toga što je pogodna za kratke prolećne i jesenje odmore, u toku kojih ima i najviše sadržaja. Kada je u pitanju Palić, najveća poseta, i to domaćih turista, beleži se u toku letnje sezone, odnosno u maju, junu, julu i avgustu, ali i u septembru, kada se održavaju "Berbanski dani" i druge kulturne manifestacije.

- Iako je zabeležen porast domaćih turista i pružaoca usluga koji su se priključili akciji Ministarstva turizma, mislim da još uvek nismo iskoristili pun potencijal vaučera. Za sada je prijavljeno ukupno 15 objekata na Paliću, po jedan salaš i hotel, uz 13 privatnih objekata, a ove godine je putem vaučera realizovano 615 noćenja. To jeste povećanje u odnosu na prošlu godinu i pošto su udarni meseci tek pred nama, očekujemo ih još više. Ipak, razlog zbog kojeg se ostvaruje manji broj noćenja na Paliću, nego na primer u Sokobanji, može biti taj što je Palić najdalja destinacija u zemlji. Najviše nam dolaze gosti iz Vojvodine i Beograda, dok iz centralne Srbije ima interesovanja, ali je skuplji prevoz i smeštaj u odnosu na banje u njihovom okruženju - objašnjava naš sagovornik.

Povećan broj turista u Subotici i na Paliću, sve više posetilaca iz Kine

U cilju boljeg informisanja domaćih i stranih turista, Turistička organizacija Grada Subotice je pre desetak dana postavila dva Info panela u izloge Turističkih informativnih centara u Subotici i na Paliću. Savremeni paneli na "dodir", nabavljeni su zahvaljujući sredstvima dobijenim putem IPA prekograničnog projekta "Secesijska turistička ruta Subotica - Osijek".

- Njihova najvažnija funkcija je što će turistima omogućiti da 24 časa imaju sve relevantne informacije na više jezika, odnosno na srpskom, mađarskom, engleskom, ruskom, poljskom, španskom i nemačkom jeziku. Info paneli se trenutno pune podacima sa našeg sajta, ostalo je još oko 30 odsto informacija o smeštaju, restoranima i kafićima da se unese, što bi trebalo da bude godovo za dve nedelje. Mislim da će biti veoma korisni, jer strani turisti već imaju naviku da se samostalno informišu putem ovakvih panela, a verujem da će se i domaći turisti vrlo brzo navići - zaključio je Radulović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 4839
Povezane teme

Turistički informativni centar Subotica

turisti na paliću

turistička organizacija subotica

turistička ponuda subotice

turističko informativni centar palić

nešo radulović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.