Komentara: 6
Pregleda: 3562

Potrebno oko 3.000 besplatnih obroka dnevno za socijalno ugrožene građane

04.10.2017. u 12:15h
Izvor: Subotica.com
Narodna kuhinja je počela sa radom početkom prošlog meseca, a broj korisnika besplatnog obroka nije se menjao, odnosno ostao je na 1.100. Iako je među tri najveće Narodne kuhinje u Vojvodini prema broju korisnika, postoji potreba za proširenjem kapaciteta, što potvrđuju iz Centra za socijalni rad i Crvenog krsta.
Potrebno oko 3.000 besplatnih obroka dnevno za socijalno ugrožene građane

Program Narodne kuhinje postoji od 1993. godine, sa različitim brojem korisnika. U našoj opštini, usluge Narodne kuhinje svakodnevno koristi 1.100 sugrađana, a spiskove korisnika besplatnog obroka, mesečno ažurira Centar za socijalni rad, u saradnji sa Crvenim krstom. Da postoji potreba za proširenjem kapaciteta, potvrdila je Miroslava Bagavac, direktorka Centra za socijalni rad.

- Potreba za povećanjem broja korisnika postoji, s obzirom na to da je na evidenciji Centra za socijalni rad 2.558 porodica koje koriste pravo na novčanu socijalnu pomoć, što je jedan od osnova za predlaganje korisnika za besplatan obrok. Pored toga, Centar za besplatan obrok predlaže za korisnike i građane lošijeg socio-ekonomskog statusa, odnosno lošeg zdravstvenog stanja, sa invaliditetom, na osnovu broja članova domaćinstva, staračka i samačka domaćinstva -  rekla je Bagavac.

Potrebno oko 3.000 besplatnih obroka dnevno za socijalno ugrožene građane

Prema Odluci o ostvarivanju prava u oblasti socijalne zaštite, pravo na besplatan obrok imaju korisnici novčane socijalne pomoći, kao i druga lica u stanju socijalne potrebe, po stručnoj proceni Centra za socijalni rad, a na osnovu prethodno usaglašenog plana aktivnosti Narodne kuhinje, za svaku narednu kalendarsku godinu.

- Pored osnova novčane socijalne pomoći, osnov za utvrđivanje stanja socijalne potrebe jesu prihodi i rashodi domaćinstva, broj članova domaćinstva, pol, starost i zdravstveno stanje članova domaćinstva, mogućnost radnog angažovanja, postojanje pomoći od strane srodnika - objasnila je Bagavac, dodajući da kriterijume za ostvarivanje prava na besplatan obrok utvrđuje Centar za socijalni rad, na osnovu predloga stručnih radnika ustanove i inicijative mesnih zajednica.

Programom Narodne kuhinje trenutno je obuhvaćeno 30 mesnih zajednica u našem gradu, a najviše korisnika besplatnog obroka imaju Zorka, Bajmok, Peščara i Novo selo. Miodrag Varo, stručni saradnik Crvenog krsta Subotica, koji vodi program Narodne kuhinje, kaže da je postoji potreba za oko 3.000 obroka dnevno, ali da su finansijske mogućnosti ograničene.

- Crveni krst bi mogao da pripremi oko 2.000 obroka dnevno, što nije sporno. Međutim, trenutno nemamo finansijskih mogućnosti za proširenje kapaciteta, te broj ostaje na 1.100 korisnika. Ono što je takođe važno napomenuti, jeste da je ove godine porastao broj dece koji su korisnici Narodne kuhinje. Prošle godine smo imali oko 150-oro dece, uzrasta od četiri do 14 godina, dok je ove godine broj porastao na 190, a kada se kompletira spisak biće ih sigurno oko 200 – istakao je Varo.

Potrebno oko 3.000 besplatnih obroka dnevno za socijalno ugrožene građane

Ipak, u Crvenom krstu se trude da poboljšaju kvalitet hrane i uz to pruže pomoć korisnicima Narodne kuhinje na različite načine.

- U poslednjih nekoliko godina, uspeli da poboljšamo kvalitet hrane. Meso je od pet radnih dana zastupljeno sigurno u tri, a takođe, dobijamo pohvale na svakom punktu gotovo svakodnevno, što je dovoljno da znamo da li dobro radimo svoj posao. Nedavno smo za 126 školaraca, koji su korisnici Narodne kuhinje, pripremili torbe i pribor za školu. Često organizujemo i vašar polovne odeće i delimo sredstva za ličnu higijenu - rekao je saradnik Crvenog krsta, dodajući da je od septembra ponovo uveden sistem bonova, koji korisnicima Narodne kuhinje omogućuju identifikaciju i lakše preuzimanje obroka na punktovima.

Gradska uprava je ove godine izdvojila 31 milion i 266 hiljada dinara za rad Narodne kuhinje, što je oko polovina neophodnih sredstava za funkcionisanje programa, dok je drugu polovinu obezbedio Crveni krst Srbije, kroz 10 osnovnih artikala hrane, koji se koriste u pripremanju obroka.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3562
Povezane teme

crveni krst

centar za socijalni rad

narodna kuhinja

socijalna pomoć

socijalno ugroženi građani

miroslava bagavac

crveni krst subotica

miodrag varo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.