Komentara: 3
Pregleda: 1385

Potrebe za prihranom zemljišta manje nego pre godinu dana

12.01.2024. u 13:34h
Izvor: Subotica.com
Prvi rezultati N-min analiza (sadržaj azota u zemljištu) ukazuju na to da u zemljištu ima više azota nego prošle godine u ovo vreme, pa su i manje potrebe za prihranom.
Potrebe za prihranom zemljišta manje nego pre godinu dana

U Poljoprivrednoj stručnoj službi počela je analiza količine azota u zemljištu, a prvi rezultati ukazuju da na parcelama pod pšenicom u proseku ima preko 150 kilograma azota po hektaru, što znači da će biti potrebno primeniti znatno manje količine azota nego u istom periodu prošle godine

- Do sada je obrađeno svega 30 uzoraka i rezultati ukazuju da će na površinama pod uljanom repicom u proseku biti potrebno primeniti 58 kg čistog azota po hektaru, za pšenicu 31 kg, a za ječam 24. Ovo jesu neki okvirni pokazatelji stanja zemljišta i prosek se verovatno neće drastično menjati - objašnjava Damir Varga, direktor Poljoprivredne stručne službe u Subotici - Sadržaj azota je u korelaciji sa letnjim padavinama. Na primer, 2022. godine smo tokom tokom juna i jula imali 45 litara kiše i zato je lane bila potrebna obimnija prihrana, dok smo letos imali 84l kiše i ove godine neće biti potrebne količine azota koje su bile neophodne u godini za nama.

Potrebe za prihranom zemljišta manje nego pre godinu danaIpak, ima parcela na kojima je zabeležena izrazito mala količina azota, kao i onih na kojima prihrana tokom zimskih meseci gotovo da nije potrebna, navode iz Poljoprivredne stručne službe 

- Tih ekstremnih parcela, na kojima je potrebno dodati i po 90 kilograma azota, ima oko 10 odsto i tamo treba početi prihranu već u drugoj polovini meseca, a kod ostalih useva nema potrebe da se žuri, može da se odradi tokom februara. Na površinama na kojima je potrebna mala količina azota, folijarnu prihranu treba odraditi tek u martu. Treba biti vrlo obazriv na parcelama sa visokim sadržajem azota. Na primer, na površinama na kojima se češće iznosi stajnjak, recimo u blizini farmi može biti zabeležena i veća količina azota nego što je potrebno pa dodatna prihrana može samo napraviti štetu - podvlači sagovornik ističući značaj takozvane N-min analize kao sigurnog pokazatelja đubrenja - Pažljivo sa prihranom! Sa azotom se ne sme razbacivati, niti štedeti, već je potrebno dodavati ga u optimalnoj količini za određenu parcelu. Zato su N-min analize veoma važne, jer i višak i manjak azota dovode do smanjenja prinosa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 2 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 1385
Povezane teme

poljoprivrednici

poljoprivreda

poljoprivredna stručna služba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.