Komentara: 1
Pregleda: 2647

Potpisani ugovori u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija

17.07.2017. u 16:39h
Izvor: Subotica.com
Na konferenciji održanoj u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, potpisani su ugovori za devet od ukupno 23 projekta, prihvaćenih u sklopu Prvog poziva za dostavu projektnih predloga Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija. Vrednost ugovorenih projekata iznosi 7,6 miliona evra.
Potpisani ugovori u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija

Od 127 prijavljenih projekata, Zajednički odbor za praćenje je, na osnovu prvog poziva za finansiranje, odabrao 24 projekta ukupne vrednosti preko 18 miliona evra.

Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, istakao je da je ovom konferencijom pokrenut program koji predstavlja nastavak frekventne i uspešne saradnje između dve zemlje.

Potpisani ugovori u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija

- Ovo je dobra prilika da podelimo zajednička iskustva i praksu u projektima koji su u funkciji unapređenja teritorijalne koherencije između Srbije i Hrvatske, čime će se u sveukupnoj saradnji između naše dve države u dinamičnom regionalnom okruženju dodatno potvrditi politički stav o sve boljim i stabilnijim odnosima. Ovaj program je kreiran i s ciljem da smanjimo negativne efekte postojanja državnih granica i izgradimo nove mostove prijateljstva i međusobnog poverenja, maksimalno koristeći pogranične potencijale kojima raspolažemo - rekao je Bjelić i dodao da institucije Autonomne pokrajine Vojvodine veoma aktivno učestvuju u svim raspoloživim prekograničnim programima.

Odabrani projekti usmereni su na četiri tematska područja: unapređenje kvaliteta javnih socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštitu životne sredine i biološke različitosti, te promovisanje održive energije i energetske efikasnosti, razvoj turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine, te jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja.

Potpisani ugovori u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija

Jedan od odobrenih projekata je i projekat "Extraordinary Pleasure of Our Region - Common gastro, eco and recreation routes of Croatia and Serbia", koji RRA Panonreg sprovodi sa Razvojnom agencijom Grada Slavonskog Broda, Fondom turistički klaster mikroregije Subotica-Palić i Turističkim klasterom "Slavonska košarica". Cilj projekta je ekonomsko jačanje prekograničnog regiona kroz kreiranje, promociju i upravljanje zajedničkom turističkom ponudom.

Period realizacije projekta je 24 meseca, a najvažnije aktivnosti su formiranje turističke platforme i kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda, odnosto gastronomske, rekreativne i eko rute. Ukupan odobren budžet projekta iznosi oko 370 hiljada evra, od toga budžet RRA Panonreg-a je nešto više od 103 hiljade evra, a budžet Fonda turistički klaster mikroregije Subotica-Palić iznosi nešto manje od 70 hiljada evra.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2647
Povezane teme

IPA prekogranični program

IPA projekat

panonreg

rra panonreg

fond turistički klaster mikroregije subotica-palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.