Komentara: 9
Pregleda: 1728

Potpisan Protokol o saradnji Subotice i Matice srpske

05.03.2021. u 14:40h
Izvor: Subotica.com  / Kabinet gradonačelnika
Predstavnici Subotice i Matice srpske potpisali su Protokol o saradnji koji treba da unapredi kvaliteta književnog, umetničkog i obrazovnog rada kroz delovanje u okviru zajedničkih projekata u kojima ova ustanova i naš grad ostvaruju svoju delatnost.
Potpisan Protokol o saradnji Subotice i Matice srpske

Kako se navodi, Protokolom su od posebnog značaja istaknute teme koje se odnose na izučavanje srpske građanske kulture Subotice, kolonizacije u XX veku i veze srpskog naroda i nacionalnih manjina na teritoriji grada Subotice. 

U ime Grada Subotice, Protokol je potpisao gradonačelnik Stevan Bakić, poručivši tom prilikom da je ovo istorijski trenutak za Suboticu.

- U ovom svečanom trenutku sećamo se Subotičanina Antonija Hadžića, koji je 1859. godine postao sekretar Matice i dao veliki doprinos preseljenju ove naše najstarije kulturne ustanove iz Budimpešte u Novi Sad, koje se okončalo 1864. godine. To je bio ključni događaj, kako za razvoj srpske kulture na ovom prostoru, tako i za političko snaženje srpskog naroda u Austro-ugarskoj. Hadzić će kasnije postati i predsednik Matice, a dao je i veliki doprinos osnivanju i razvoju Srpskog narodnog pozorišta, sa kojim je često gostovao u svom rodnom gradu - rekao je Bakić, dodavši da u čast Hadžića jedna ulica u Subotici nosi u nazivu njegovo ime.

Po rečima Bakića, jedna od tri oblasti kojima će se Matica srpska, uz podršku naše lokalne samouprave, posebno baviti upravo je srpsko građansko društvo koje ih je iznedrilo.

- Protokol predviđa i izučavanje kolonizacije u dvadesetom veku, kroz koju su nastala mnoga i danas veoma živa i za grad važna naselja u Subotici. Treća tema naše saradnje biće veze srpskog naroda i nacionalnih manjina u našem gradu, čime ćemo bolje upoznavati jedni druge i afirmisati zajedništvo koje vekovima krasi Suboticu - objasnio je je gradonaćelnik Bakić.

Uz izražavanje zadovoljstva na uspostavljanju bliskih veza Matice srpske i Grada Subotice, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić rekao da veze ove ustanove i Subotice već postoje sa određenim kulturnim ustanovama, poput Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“.

- Značajna je, takođe, i saradnja sa Maticom bunjevačkom jer je Matica srpska bila ta koja je u okviru svojih projekata stvorila tako važne knjige kao što su "Bunjevački imenoslov" i "Rečnik bačkih Bunjevaca" - predočio je Stanić. - Sa našim prijateljima koji se bave naučno-istraživačkim radom vezanim za Bunjevce dogovorili smo se da dalje istraže istoriju te izuzetno zanimljive etničke zajednice kako bi se to prezentovalo u obliku novih naučnih saznanja.

Stanić je takođe istakao kao značajno da Matica srpska ima istraživački projekat koji se odnosi na srpsko-mađarske odnose, navodeći da je Matica srpska o toj značajnoj temi objavila dva zbornika radova.

Izvor: Subotica.com / Kabinet gradonačelnika
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 9
Pregleda: 1728
Povezane teme
stevan bakić matica srpska
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.