Komentara: 13
Pregleda: 14172

Poternica za izbegavanje plaćanja prekršajne prijave ili ignorisanje suda

26.08.2017. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Ukoliko niste platili neku novčanu kaznu, a izbegavate pozive Prekršajnog suda, možete doći u situaciju da se za vama izda poternica, koja važi na teritoriji cele zemlje.  Izdavanje opšte naredbe u punoj je primeni od aprila, pa je od tada Prekršajni sud izdao 94 opšte naredbe tj. poternice, od kojih je preko 50 i izvršeno. 
Poternica za izbegavanje plaćanja prekršajne prijave ili ignorisanje suda

Prema Zakonu o prekršajima, Prekršajni sud je ovlašćen da izda opštu naredbu za lica koja ne može da obezbedi u postupcima saslušanja, presuđenja ili izvršenja. Opšta naredba važi za teritoriju cele Srbije, pa se lice za koje se izda poternica, bez obrzira na mesto gde se pronađe, zadržava i bez odglaganja sprovodi sudu, koji je izdao opštu naredbu.

- U praksi, lice zatečeno na primer na graničnom prelazu Preševo, u odlasku na letovanje u Grčku, ukoliko ima izdatu opštu naredbu završava svoj put na Preševu, zadržava se kod policije i narednog dana se sprovodi u Suboticu. Troškovi sprovođenja padaju na teret lica za kojim je izdata opšta naredba. Ukoliko lice ne plati novčanu kazu, upućuje se na kaznu zatvora bez odlaganja, tako da građani mogu da imaju niz neprijatnosti ukoliko ne plaćaju novčane kazne. Svakodnevno imamo dovođenje tih lica, neka lica iz neznanja ili čiste nemarnosti ne promene adresu, te nisu dostupna policiji i sudu. Mada postoji i veliki broj lica, koja izbegavaju plaćanje svojih obaveza, pa je to jedina mera. To je krajnja mera koju sud primenjuje. Kad se sve zakonske mogućnosti iscrpe, izdaje se opšta naredba, i za sada imamo dobre rezultate- kaže Ljubo Simić, predsednik Prekršajnog suda.

Sve podatke o svojim neplaćenim kaznama građani mogu dobiti na sajtu Ministarstva pravde, gde se vodi registar neplaćenih kazni.

- Potrebno je samo da ukucaju svoje lične podatke i tamo mogu dobiti sve podatke o neplaćenim kaznama. Imaju mogućnost da odštampaju uplatnicu iz tog programa, gde je upisana i visina kazne i broj računa. Građani ne moraju da gube vreme i da dolaze na sud. Nije potrebno ni da nam dostavljaju uplatnicu, pošto svakodnevno dobijamo elektronski izveštaj iz trezora i znamo ko je uplatio novčanu kaznu- kaže Simić - Da bi izbegli neprijatnosti, a ukoliko misle da je neka kazna sporna, građani mogu da kontaktiraju Prekršajni sud u Subotici i da to reše. Sa druge strane, ako imaju neki prekršajni postupak za koji ne znaju, mogu u sekretarijatu Suda da se obaveste o postupku koji se vodi protiv njih. Mogu da stupe direktno u kontakt sa sudijom koji vodi postupak, data im je mogućnost da odlože raspravu i dogovore se o terminu kada će biti održana, a sve sa ciljem da bi izbegli takve neprijatnosti.

Prema rečima Simića, u praksi je primetan i sve veći broj slučajeva, kada građani novčanu kaznu menjaju za kaznu zatvora.

- Izdržavanje kazne zatvora je krajnja mera, jer Prekršajni sud prvenstveno pokušava da to reši prinudnom naplatom, ukoliko je lice zaposleno. Moram da kažem da rad u javnom interesu vrlo slabo funkcioniše, iako je izdato mnogo takvih rešenja. Kao krajnja mera je zamena neplaćene novčane kazne za kaznu zatvora. Visina je ostala ista, 1.000 dinara neplaćene novčane kazne je jedan dan zatvora. Novčanu kazne za kaznu zatvora obično menjaju građani u slučajevima visokih novčanih kazni, kao što je kazna za vožnju bez vozačke dozvole - kaže Simić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 14172
Povezane teme

prekršajni sud

ljubo simić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.