• Pregleda: 3083

Potencijali saradnje Mađarske i Srbije predstavljeni u Subotici

Povezivanjem srpskih i mađarskih privrednika radi nastupa na trećim tržištima, robna razmena ove dve zemlje može biti duplirana, ocenjeno je na stručnom skupu posvećenog potencijalima saradnje sa Mađarskom.
Potencijali saradnje Mađarske i Srbije predstavljeni u Subotici

To se pre svega odnosi na povezivanja ili ulaganja mađarskog kapitala u Srbiji i plasmana proizvoda nastalih na taj način na tržišta zemalja sa kojima Srbija ima potpisane ugovore o spoljnoj trgovini. Skup je organizovala Regionalna privredne komora, kao prateću manifestaciju Međunarodnog i regionalnog sajma privrede u Subotici.

Brošure u papirnatom i elektronskom obliku, informativni portali sa svim potrebnim informacijama i bazama podataka i niz drugih korisnih alatki koje služe povezivanju malihi srednjih preduzeća iz Mađarske i Srbije rezultati su prekograničnih projekata realizovanih u ove dve zemlje na temu povezivanja privrednika. Na današnjem skupu u Gradskoj kući razmotreni su dosadašnji rezultati ostvareni na tom planu, kao i modaliteti dalje saradnje, uz učešće privrednika i predstavnika komora s obe strane granice.

Jedan od projekata koji je predstavljen privrednicima realizovala je Regionalna privredna komora Subotica, sa idejom da analizira trenutno stanje i stvori određene preduslove za povezivanje preduzeća s obe strane granice i zajednički nastup na tržištima gde se za robu srpskog porekla ne plaća carina, kao što su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Turska, a od skoro i Ukrajina. Međutim, iz određenih razloga takve saradnje i iskorišćenja pomenutih mogućnosti nije bilo, pa je stoga i realizovan ovaj projekat koji na jednom mestu pruža sve potrebne informacije privrednicima koji žele da se kroz ovaj vid povezivanja probiju na treća tržišta.

Skup posvećen potencijalima saradnje sa Mađarskom prateća je manifestacija VII Međunarodnog i regionalnog sajma privrede. Manifestacija je podržana od strane Ministarstva nacionalne privrede Mađarske.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

5
Vesko Odgovori
Puno ugledne gospode od koje bi vecinu trebalo iprasiti na polje, mislim na ove nase.Prisustvo su
uvelicali i gospoda sa brkovima, a posebno cika Joska Kasa.Uspesna saradnja za dzepove poje-
dinaca.Bas cveta ovaj nas grad.Prisutan je direktor NZS koji ce sve da pozaposljava.
student Odgovori
RPK Subotica ovu temu u istom sastavu vrti 20 godina. Od te priče privreda nije videla nikakvu korist.
tetka Odgovori
Sramota je što neki od ove "gospode" uopšte imaju još obraza izići u javnost i uslikavati se !
Milan Odgovori
Političari Srbije i Mađarske imaju velike potencijale u zajedničkoj saradnji oko izvlačenja novca iz fondova EU radi stavljanja u sopstvene džepove...
earthworker Odgovori
"velike potencijale u zajedničkoj saradnji oko izvlačenja novca iz fondova EU"

IPA i ja mislim da je to taj takozvani zajednicki nastup na trecim trzistima! :D
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.