• Pregleda: 2680

Postoji potreba za povećanjem broja hraniteljskih porodica

U prvih sedam meseci u hraniteljske porodice prvi put smešteno je više od dvadesetoro dece, što je isti broj smeštene dece tokom cele prošle godine. Sa druge strane, sve je manji broj porodica, koje godišnje dobijaju dozvolu za bavljenje hraniteljstvom.
Foto: Ilustracija (arhiva)
Postoji potreba za povećanjem broja hraniteljskih porodica

Među razlozima zbog kojih se deca izmeštaju iz biološke porodice najčešći su zloupotreba i zanemarivanje deteta, kao i porodično nasilje.  

- U hraniteljsku porodicu deca se smeštaju kada njihova porodica ne može da zadovolji njihove potrebe za zdravljem, obrazovanjem, vaspitanjem i razvojem svih  potrencijala. Trenutno se u hraniteljskim porodicama na teritoriji grada nalazi 245 dece.  Ukoliko se desi da nakon izmeštanja deteta, roditelji uspeju da prevaziđu krizu, dete se vraća u biološku porodicu. A ako se situacija ne promeni, deca kod hranitelja mogu ostati do osamostaljivanja - kaže Miroslava Bagavac, direktorka Centra za socijalni rad.

Iako je broj dece koja imaju potrebu za smeštanjem u dom hranitelja sve veći, u odnosu na prošlu godinu ima 10 hraniteljskih porodica manje.

- Prošle godine imali smo 137 hraniteljskih porodica, a ove godine taj broj je 127.  Zaista postoji potreba za povećanjem broja hranitelja, jer je došlo do povećanja broja dece koja zahtevaju smeštaj. Proceduru za hraniteljske porodice u Centru za socijalni rad ove godine  prošlo je samo četiri, dok smo prošle godine dobili 16 novih hraniteljskih porodica - kaže Bagavac.

Pored ljubavi prema deci, da bi neko postao hranitelj potrebno je da prođe i neophodnu proceduru u Centru za socijalni rad.

- Svaka porodica koja ima motivaciju da u svoje domaćinstvo primi dete kome bi pomogla da razvije svoje najbolje potencijale može postati hraniteljska. Svi koji žele da postanu hranitelji, trebalo bi da se jave stručnim radnicima u Centru za socijalni rad kako bi saznali koje su procedure i obuke neophodne da bi postali hranitelji - kaže Bagavac, dodajući da se revizija hraniteljstva radi na svake dve godine - Na svake godine vrši se provera  kapaciteta i kompetencija hranitelja. Trenutno se radi revizija kod 115 sadašnjih hraniteljskih porodica, provera njihovih sposobnosti za bavljenje hraniteljstvom.

Za svoj rad, hranitelji dobijaju naknadu prema Pravilniku, koji četiri puta godišnje donosi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Iako finansijski faktor ne bi smeo da bude među primarnim motivima za bavljenje hraniteljstvom, hranitelji za svoj rad dobijaju naknadu. Naknada za rad hranitelja zavisi od broja dece. Ukoliko je u pitanju jedno dete, sa svim doprinosima hranitelj dobija 25 323 dinara, a za dvoje i troje dece 15 583 dinara po detetu. U jednoj hraniteljskoj porodici može biti najviše troje dece, a ukoliko su deca sa smetnjama u razvoju najviše dvoje. Takođe, postoji i naknada za brigu o detetetu, koja opet zavisi od broja i potreba dece za dodatnim programima - ističe Bagavac.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Mima Odgovori
Jedino je žalosno kad uzmu dete iz porodice koja ima finansijskih poteškoća, a zatim za to isto dete nekom drugom daju pare...
zvoganj Odgovori
NIje potreban veci broj hraniteljskih porodica!!!

Potrebno je da NISTAVNE institucije pomognu roditeljima da se brinu o deci, da ih odgajaju u miru i slozi, a ne da se OTIMAJU od roditeljima i daju hraniteljima!
Sve nakaradno u ovoj glupoj drzavi, dok se motika ne digne i raspali po debilima koji su na celu!
Zasto se ne daju te pare ugrozenim porodicama koje stvarno nemaju finansiski sredstava?!
Nedo se hraniteljima daje 30000 din!
Zato jer je to biznis za pojedince, bruka i sramota deca i porodica su postali samo predmet trgovine i biznisa!
Tu se naravno ne racunaju deca kojima su roditelji nastradali ili su stvarno debili!
zoran Odgovori
zasto drzava ne pomaze porodice koje zele usvojit dete?zasto ta porodica sve papire,uverenja,lekarske preglede treba da plati?skidate teret sa ledja drzave a naplacuju vam,e ovo je prava slika drzave
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.