• Pregleda: 13756

Postignuti vidljivi rezultati u pogledu kvaliteta vode jezera Palić

Nakon godinu dana od formiranja Radne grupe za implementaciju Plana za unapređenje ekološkog stanja Palićkog jezera i njegove okoline uspešno je realizovano nekoliko tačaka Akcionog plana i već su primetni prvi rezultati.
Postignuti vidljivi rezultati u pogledu kvaliteta vode jezera Palić

U proteklom periodu dosta je urađeno na usklađivanju dokumentacije, obezbeđen je deo opreme za unapređenje rada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, identifikovani su zagađivači u zaštićenoj zoni, te su stvoreni uslovi na realizaciju ostalih tačaka Akcionog plana. Sa Nemačkom razvojnom bankom postignut je dogovor o finansiranju aktivnosti na sanaciji jezera Paliću u ukupnom iznosu od 4 760 000 evra, čime je obezbeđeno dalje sprovođenje aktivnosti na realizaciji Plana.

U proteklih godinu dana, prema rečima članova Radne grupe, najviše je urađeno na usklađivanju gradskih odluka i urbanističkih planova, čime su stvoreni uslovi za nastavak implementacije Plana. Između ostalog, izrađeni su planovi detaljne regulacije za priobalje Palićkog jezera, uspostavljen je mehanizam održavanja zaštitne zone, realizovan je pilot projekata kontinuiranog monitoringa kvaliteta vode i izmenjena je Odluka o javnoj kanalizaciji.

Prema rečima članova Radne grupe za implementaciju plana, u proteklih godinu dana ostvareni su i vidljivi rezultati u pogledu kvaliteta vode u II i III sektoru. Prema rečima hidrologa i člana Radne grupe, Mišela Romana, prethodnih godina proizirnost vode je bila 25 cm, dok je sada i više od 70 cm.

Sa Nemačkom razvojnom bankom postignut je dogovor o finaniranju aktivnosti u okviru Programa zaštite biodiverziteta Palić/Ludaš u ukupnom iznosu od 4 760 000 evra. Uz pomoć ovih sredstava biće izgrađen potisni vod, koji će omogućiti da se otpadne vode naselja Palić odvode do centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, završetak kanalizacione mreže naselja Palić, dalje unapređenje efikasnosti prečišćavanja otpadnih voda, radovi na formiranju multifunkcionalnih zaštitnih zona i brojne druge aktivnosti na sanaciji jezera.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

16
AlwaysUltra Odgovori
Dakle - vidljivo je ono sto je apsolutno nevidljivo ! Smatraju nas za sve vece retarde , ladies and gentlemen !
nesvrstani Odgovori
Ja ovde vidim samo "4 760 000 evra" i činjenicu da će neko debelo da se okoristi ovim novcima,
a sledeća vlast će da kaže "oni prethodni su uzeli, nismo mi ništa krivi"...pa tako sve u krug,
ajmo Jovo nanovo...

Kako ovoga puta želite da se "namestimo"? Da kleknemo?
hmmm Odgovori
Ako se tek sada resavaju otpadne vode sa naselja Palic, gde su do sada isle???
uvek u pravu Odgovori
Brzi su u rešavanju tih stvari nema šta.Toliko puno urađenog posla za tako kratak period da bi im i Japanci pozavideli. Još ako dobiju one pare a nadam se da neće...
Zlatko Odgovori
A sta cete uraditi sa konstanim smanjivanjem dubine jezera zbog sedimenata koje nanose vetrovi ?
Posle sanacije 70-tih godina ,dubina jezera je bila oko 3-4 metra
Sada je nesto vise od 2 metra i dalje smanjivanje dubine ce jezero pretvoriti u mocvaru !
Vesko Odgovori
Sve posveceno ovom jezeru, a nista od Palica. Samo uludo utrosen novac, jos iz vremena
kada su strucnjaci G-17 gazdovali, sto se i dalje nastavlja, sa novim strucnjacima.
mitar Odgovori
voda ima tri osobine -bez boje bez mirisa i bez okusa a ja kad sam stigao kao izbjeglica sa neretve na palic i popio malo vode ona je i te 93-ce godine imala sve ove osobine..boju miris i ukus.ja se nadam da ce dobit i cetvrtu osobinu--miris nevracenih a pokradenih EURA.RANKO COVILO
pecaros Odgovori
Ako se tek sada resavaju otpadne vode sa naselja Palic, gde su do sada isle???

u Ludas, ne u Palic, ako si to mislio
paja Odgovori
Važno je biti ubedjen da si nešto radio a ništa nisi uradio. Ta četvorica bi migli svake nedelje lopatu i grablje u ruke pa da vade onaj smrad iz kanala koji svima smeta što ulazi u Ludaš sem njih.
makazar Odgovori
Prema rečima članova radne grupe, voda je nešto plića tamo gde je dublja a možda baš nešto i nije.
Do ovog zaključka se stiglo za svega nešto malo više od 4 miliona.
A vi subotičani i dalje pacajte i kupajte se na Topolskom jezeru....oni nemaju radnu grupu ali imaju čisto jezero.
easy58 Odgovori
veoma veoma vidljivi rezultati. jos koje milionce za pokrasti i oprati a vode videlo nije. nakaze i lopurde kako vas nije sramota ovakvih izjava a iz kancelarija izasli nista osim na poslovne vecere. sve vas pohapsiti i stvarno pogledati poreklo imovina, vam ma..r
milan Odgovori
Ja sam licno razgovarao(ko veruje-veruje,ko ne-ne) sa tim svabom sto je glavni za to ciscenje jezera,novce,projekte i za saradnju sa "nasima".e sad,vidimo u startu da se hvale kako su se najzad usaglasili,u prevodu trebaju vam godine da izglasate i iskuckate nekoliko papira i odluka.to je manje vazno cak.rece meni svabo,namoje pitanje o popravci jezerske vode ovako(citiram)-"ako se nekim cudom ovi politicari potpuno preokrenu,i pocnu da rade ozbiljno,onda bi za tri do pet godina videli poboljsanje,a za deset godina bi imali cisto jezero."to je bilo pre manje od godinu dana!pa nek se i varam,nek je godinu i po proslo.ondak se desilo cudo prirode?decenijama se truje i unistava jezero,a sad ste uspeli tri puta brze od sopstvenih prognoza?jasno je da je svaba najzad popustio i poceo da duva u istu tikvu kao i nasi genijalci.
L Odgovori
Onda se, izvolite okupati, gospodo
kralj Odgovori
Kakva laz.. strasno. Voda ne da nije nimalo prozirna, vec je skoro fluorescentno zelena! Uskoro ce poceti da svetli u mraku. Mozda to privuce te izvikane turiste, romantika.
annonymous Odgovori
Bolje nemojte ništa raditi oko jezera, barem nećete razbacivati narodne pare ! Sve dosada potrošeno je bačeno u vetar !
city woman Odgovori
Sve je receno, skoro.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.