Komentara: 10
Pregleda: 3805

Poskupljenje goriva od Nove godine?

06.12.2013. u 16:03h
Izvor: SuMedija
Od 1. januara sledeće godine planiraju se poskupljenja nafte i derivata.
Poskupljenje goriva od Nove godine?

“Naime, u prvim danima Nove godine, očekuje nas uvođenje novih državnih taksi koje će se obračunavati po litri goriva. Po Zakonu o akcizama sleduje nam novo "usklađivanje" pa će akciza za dizel biti skuplja četiri za benzin 0,4 a za TNG pet dinara po litru odnosno kilogramu derivata”, piše u današnjem elektronskom biltenu regionalne privredne komore Subotica.

“Zatim sledi još jedan mogući udar na troškove i preduzeća i gradjana jer će u skladu sa novim Zakonom o robnim rezervama država početi da formira obavezne rezerve, a to će se finansirati tako što će kompanije morati da plate naknadu za svaki litar goriva koji stave na tržište. I to u iznosu od dinar do dva. U perspektivi trebalo bi da se uvede obaveza namešavanja biokomponenti u mineralna goriva, a pošto su i biodizel i bioetanol daleko skuplji i to će doprineti povećanju troškova naftnih kompanija.

Sve planirane aktivnosti se sprovode radi uređenja tržišta, ili ih kao država sprovodimo zbog prilagođavanja evropskim direktivama, odnosno odredbama Ugovora o osnivanju Energetske zajednice i manje ili više nisu sporne i neočekivane. Međutim, ni potrošačima ni državi ni prometnicima ne odgovara rast cena, potrošačima iz krajnje jasnih razloga, državi jer smanjuje konkurentsku sposobnost privrede, a kompanijama jer svako poskupljenje doprinosi smanjenju potrošnje.

Jedini način da se ublaži skok maloprodajnih cena je da država vremenom snizi akcize ili preispita mogućnost finansiranja dela tih novih troškova iz akcize ili da se kompanije odreknu dela svoje zarade i smanje marže”, kaže se u elektronskom biltenu. RPK Subotica.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 3805
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.