Komentara: 36
Pregleda: 5312

Poskupelo grejanje u Subotici

22.12.2011. u 00:00h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Poskupelo grejanje u Subotici

Usred zime kad mu vreme nije - ali ne grom na Svetoga Savu, već nove cene gradske toplane.

Da građane stave pred svršen čin pomogla im je lokalna vlast koja je i odobrila da ovaj monopolista troškove grejanja od januara naplaćuje više - četiri odsto više za fiksni deo, a sedam odsto za varijabilni deo ukupne potrošnje, i to za sve kategorije potrošača.

Tako će nova cena fiksnog dela, bez PDV-a za stanove iznositi 25,9 dinara po kvadratnom metru, dok će varijabilni deo biti 4,2 dinara po kilovat-satu. Nove cene su rezultat stava Gradskog veća koje su Subotičke toplane odbile kada su nedavno uputile svoj prvi zahtev u kojem je traženo povećanje od 5,8 za fiksni odnosno 15 odsto za varijabilni deo potrošnje. Gradska vlast je tada zatražila da Toplana preispita taj zahtev, i ona je preispitala.

Objašnjenje rukovodstva Toplane je da su ih na ovakav korak primorale veće cene gasa i mazuta, a da bi se održalo stabilno funkcionisanje sistema, i cene njihove usluge moraju se povećati.

„Ukoliko ne odobrimo ovo povećanje, mi praktično svesno teramo subotičku Toplanu u gubitak od 70 miliona dinara. Grad bi tada morao da interveniše sredstvima iz budžeta, to jest i novcem građana koji nemaju centralno grejanje“, napomenuo je gradonačelnik Saša Vučinić.

U toj situaciji logično je pitanje zašto lokalna samouprava nešto ne preduzme ako njeno važno javno preduzeće stalno posluje na granici rentabilnosti.

Inače, iz gradske toplane su već obavestili građanstvo da je ovih dana zabeležena najniža temperatura u ovoj sezoni te da je potrošnja gasa skoro udvostručena kako bi se obezbedili topli stanovi. Za one koji ne žive u Subotici - živa se tokom proteklih noći spuštala na „neverovatnih“ minus 2 Celzijusa.

V. Laloš
Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 36
Pregleda: 5312
Povezane teme
subotička toplana grejanje cene grejanja poskupljenje grejanja
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.