Komentara: 0
Pregleda: 1263

Poseta abasadorke SAD Subotici

17.04.2010. u 11:57h
Izvor: Večernje novosti
Poseta abasadorke SAD Subotici

MERI Vorlik, ambasadorka SAD u Republici Srbiji, posetila je u petak Osnovni i Viši sud u Subotici, kako bi saznala rezultate sprovođenja programa podele vlasti, koji USAID sprovodi u Srbiji duže od četiri godine sa ciljem povećanja poverenja javnosti u sudove te promovisanja nezavisnog, nepristrasnog, odgovornog i efikasnog pravosuđa.

Prvu saradnju USAID je ostvario sa Trgovinskom sudom u Subotici za koji su nabavljeni kompjuterska oprema i softver i instaliran je kompjuterski sistem za upravljanje predmetima. Prošle godine USAID je program podele vlasti nastavio sa Osnovnim sudom u Subotici sa ciljem smanjenja broj starih predmeta.

Posle razgovora sa Ferencom Molnarom, v. d. predsednika Višeg suda i Sonjom Vidanović, v. d. predsednika Osnovnog suda, Vorlikova je izrazila zadovoljstvo što je, za samo šest meseci, broj starih istražnih krivičnih predmeta smanjen za čak 55 odsto i najavila dalju podršku u sprovođenju ovog programa.

Meri Vorlik se tokom svoje prve, dvodnevne posete Subotici, sastala i sa Sašom Vučinićem, gradonačelnikom i Laslom Jožom, predsednikom Mađarskog nacionalnog saveta, a govorila je i na otvaranju konferencije "Nova evropska bezbednosna agenda - stabilnost, bezbednost i regionalna saradnja", koju je na Paliću organizovao beogradski Fond za političku izuzetnost.

Ambasadorka SAD je pozdravila i publiku na koncertu kamernog orkestra "Filadelfijski virtuozi", koji je održan u Gradskoj kući, a posetila je i Gradsku biblioteku koja slavi 120 godina postojanja, kao i "Američki kutak". Na kraju dvodnevne posete, Vorlikova je obišla hladnjaču "Voćko".

REFORMA
PROGRAM podele vlasti (USAID-ov) počeo je 2008. godine, a trajaće sve do 2013. godine. Raspolaže budžetom od 10,5 miliona dolara, a njegov cilj je da pomogne u reformi pravosuđa u Srbiji.

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 14 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1263
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.