Komentara: 9
Pregleda: 6401
Foto

Porodica Gadžić Vaskrs proslavlja negujući tradiciju i duhovne vrednosti

24.04.2022. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Porodica je najvažnija, klica ovog društva, a u današnje vreme samo vera i tradicija mogu da je sačuvaju. U ovom duhu šestočlana porodica Gadžić obeležava najveći hrišćanski praznik Vaskrsenje Hristovo.
Porodica Gadžić Vaskrs proslavlja negujući tradiciju i duhovne vrednosti

U duhu pravoslavlja i hrišćanskih vrednosti Dalibor i Jasmina od samog početka vaspitavaju svoje naslednike Marinu  (15), Nataliju  (10), Arsenija (7) i Maksima (4).  Svojim primerom deci pokazuju put kojim treba da hode i uče ih da suština praznika nisu materijalne stvari, pokloni i hrana, već duhovne vrednosti na kojima sve počiva.

Porodica Gadžić Vaskrs proslavlja negujući tradiciju i duhovne vrednosti- Suština se često zaboravlja, a to je Vaskrsenje Hristovo, na čemu počiva naša vera. Vaskrs ne obeležavamo samo danas, na dan Vaskrsa, već početak vaskršnjih praznika počinje nedelju dana pre početka posta. Tada je siropusna nedelja, kada se pripremamo za post koji traje do Vaskrsa. Tokom njega hrana se, naravno, poštuje, ali je mnogo veća važnost da se suzdržavamo od loših pomisli, ružnih reči, svađa.. Nije lako, padamo ali i ustajemo – ističe glava kuće Dalibor. - Devojčice poste, njima je to normalno već, a dečaci ne, još su mali. U toku posta se trudimo da, koliko god nam poslovi dozvoljavaju, češće idemo na bogosluženja.  Sa decom pričamo o simbolici svakog dana tokom strasne sedmice, trudimo se da im približimo sve što je prethodilo Vaskrsenju Hristovom . Postala je tradicija da na Veliki petak svi zajedno odlazimo na iznošenje Plaštanice i kasnije Plač Majke Božije.

Na Veliki petak mališani sa majkom farbaju jaja u lukovini, koja je po domaćicinim rečima, ne samo deo tradicije, nego je i najzdravija.

Porodica Gadžić Vaskrs proslavlja negujući tradiciju i duhovne vrednosti

- Mesec dana ranije skupljamo lukovinu. Deca se raduju farbanju jaja, beru travke i cveće pa zajedno  šaramo.  Velika subota je dan rezervisan za pripremu hrane za vaskršnju trpezu – priča nam Jasmina. – U ponoć svi idemo na bogosluženje na Kelebiju, na jutrenje i luturgiju. Za čuvarkuću ne ostavljamo jaje koje smo mi ofarbali, već osveštano crveno jaje,  koje smo dobili posle liturgije. Vaskrs provodimo kod Daliborovih roditelja u Vrbasu, gde se okupi cela porodica i tada je posebno svečano i veselo.

Deca se upravo tome i najviše raduju.

- Najviše se radujem odlasku kod bake, druženju  sa sestrama, kuckanju jajima… Post mi ne pada teško, navikla sam od malena. Dosta nas iz razreda ide na veronauku, postimo i srećemo se u crkvi. Čak i oni koji idu na građansko poste i dolaze u crkvu – dodaje Marina, učenica prvog razreda Gimnazije “Svetozar Marković”.

Porodica Gadžić Vaskrs proslavlja negujući tradiciju i duhovne vrednostiDalibor i Jasmina ističu da nisu verski fanatici, ali da idu u crkvu i čuvaju tradiciju.

- Nama je tradicija bitna, nešto što nas drži, jako je teško očuvati porodicu u današnja vremena, pod svim pritiscima koji je okružuju. Ako izgubimo porodicu izgubiće se sve, a religija potencira očuvanje porodice.  Decu smo naučili smo da budu zahvalni na svemu što imamo, pre svega  zdravlju pa onda svemu ostalom. Suština nije u nametanju nečega, nego deci sopstvenim primerom pokazati kako se to radi – naglašava Dalibor. - Svim sugrađanima čestitamo vaskršnje praznike sa najradosnijim pozdravom “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse”, da im Vaskrsenje Hristovo osvetla put, da shvate da bez porodice nećemo nigde ni opstati ni stići.

Porodica Gadžić Vaskrs proslavlja negujući tradiciju i duhovne vrednosti

Porodica Gadžić Vaskrs proslavlja negujući tradiciju i duhovne vrednostiEkipa portala Subotica.com svim pravoslavnim vernicima čestita Vaskrs.

“Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse”

Izvor: Subotica.com
Vaskršnja priča iz porodice Gadžić Vaskršnja priča iz porodice Gadžić Vaskršnja priča iz porodice Gadžić Vaskršnja priča iz porodice Gadžić Vaskršnja priča iz porodice Gadžić Vaskršnja priča iz porodice Gadžić Vaskršnja priča iz porodice Gadžić Vaskršnja priča iz porodice Gadžić
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 nedelju
Komentara: 9
Pregleda: 6401
Povezane teme

Vaskrs

vaskršnji praznici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.