• Pregleda: 17237

Popularnost subotičkih političara - anketa

Popularnost subotičkih političara - anketa

Najveći problemi Subotice su nezaposlenost i životni standard. - Većina Subotičana smatra da iz gradskog budžeta treba najviše ulagati u izgradnju mreža vodovoda i kanalizacije, kvalitet puteva i saobraćajnica i kvalitet zdravstvenih usluga.

Najviše poverenja građani Subotice imaju u gradonačelnika i policiju. – Najpopularniji političar je ministar u Vladi Republike Srbije, Oliver Dulić. – Među javnim komunalnim preduzećima najbolju ocenu dobile „Subotičke pijace“

Sredinom decembra beogradski CeSID je na reprezentativnom uzorku od hiljadu ispitanika, uradio veoma sveobuhvatno istraživanje u Subotici. „Subotičke novine“ su 13. januara objavile delove rezultata ovog istraživanja koje se bavi problemima Subotice i njenih građana, ocenama rada institucij, javnih službi i komunalnih preduzeća, perspektivama razvoja, izbornom orijentacijom građana Subotice i poverenjem u političke stranke i političare.

Anketa - popularnost subotičkih političara

Perspektive razvoja i ekonomija

Subotičani imaju za nijansu više poverenja u ekonomske pesrpektive razvoja Subotice nego Vojvodine i cele Srbije. Međutim, većina ne vidi da bilo koja od tri zajednice (državna, republička i lokalna) ide u dobrom pravcu. Ispitanici pokazuju istovetnu meru nepoverenja u bolje sutra na sva tri ispitivana nivoa.

Ovakav pesimizam se može tumačiti posledicama svetske ekonomske krize, turbulencijama u evro zoni i prižalejkivanim a ugroženim ili bar usporenim perspektivama pridruživaja Srbije Evropskoj uniji. Međutim, ne treba zanemariti ni način na koji građani Subotice ostvaruju zarade. Većina ispitanika kao glavni prihod svog domaćinstva navodi plate (54%) i penzije (38%) što ukazuje da je veliki broj veoma zavisan od sredstava koja dolaze iz sve opterećenijeg gradskog, pokrajinskog ili republičkog budžeta.

Da je prosečno subotičko domaćinstvo finansijski ozbiljno ugroženo potvrđuju podaci koji kažu da gotovo svaki drugi ispitanik (48%) maksimum kupovne moći vidi u obezbeđivanju hrane, odeće i obuće. Za kupovinu bele tehnike, nameštaja, računara i slično, nedostaje novca. Tek svako deseto domaćinstvo (11% ispitanika) ima dovoljno novca za obezbeđivanje nešto skupljih stvari od osnovnih životnih potrepština.

Anketa - popularnost subotički političara

Najveći problemi – nezaposlenost i životni standard

Velika većina građana Subotice (58 % ispitanika) kao dva ključna i primarna problema u gradu navodi nezaposlenost i ekonomske probleme. Oko 11 % ispitanika je kao primarni problem izdvojilo i komunalni segment funkcionisanja grada, a svi ostali problemi kao što su, na primer, kriminal i korupcija, školstvo, zdravstvo itd. pomenuti su u proseku u manje od 10 % slučajeva.

Većina Subotičana smatra da iz gradskog budžeta treba najviše ulagati u izgradnju mreža vodovoda i kanalizacije, kvalitet puteva i saobraćajnica i kvalitet zdravstvenih usluga. Ispitani građani zadovoljni su dostupnošću mesta za kupovinu i stanjem na pijacama. Međunacionalni odnosi su ocenjeni procečnom ocenom od 3,4, a više prosečne ocene od tri dobili su i čistoća grada, kvalitet životne sredine i blizina pošte, banke...

Subotičani imaju najviše prmedbi na sistem daljinskog grejanja, mrežu vodovoda i kanalizacije, dostupnost ustanova kulture, kvalitet puteva i saobraćajnica i kvalitet zdravstvenih ustanova. Većina primedbi na komunalne usluge se odnosi na cene, a ne na njihov kavlitet.

Najviše poverenja, kada je reč o institucijama, ispitanici imaju najviše poverenja u odnosu na rad gradonačelnika (ocena 2,85) i policije (2,83).

Rad javnih komunalnih preduzeća

Najvišu ocenu među javnim preduzećima su dobili JKP "Subotičke pijace" i JKP "Pogrebno" (3,33 i 3,32), s tim što za JKP "Pogrebno" nije čuo svaki četvrti ispitanik. Svega 4% ispitanika nije imalo stav o radu JKP "Čistoća i zelenilo", što takođe govori o zadovoljstu građana radom ovog preduzeća s obzirom da je dobilo prosečnu ocenu 3,24.

Veliku prepoznatljivost ima i JKP "Vodovod i kanalizacija", međutim, prosečna ocena ovog javnog preduzeća od 2,47 je znatno niža od očekivane. To dokazuje da značajan deo subotičkih domaćinstava i dalje ima problema sa dostpnošću vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, te da sa pravom očekuju da se najveći deo sredstava iz gradskog budžeta ulaže u rešavanje ovih komunalnih problema.

Javna komunalna preduzeća Subotica

Slično je i sa ocenama kje su ispitanici dali JP "Direkcija za izgradnju Grada Subotice" i JP "Zavod za urbanizam Grada Subotice". Oba preduzeća, za koja se vezuju sve gradske infarstrukturne investicije i saobraćajnice, su po ocenama na dnu rang liste iako su povećala prepoznatljivost u javnosti. To dokazuje da Subotičani prate aktuelne projekte u ovim oblastima, ali da i dalje smatraju da pomaci nisu dovoljni i priželjkivano brzi.

Među dobro ocenjenim javnim komunalnim preduzećima su i JKP „Dimničar“ sa prosečnom ocenom 3,19 i JKP „Suboticatrans“ sa ocenom 2,99.

Javno preduzeće „Radio Subotica“, kao jedini gradski javni servis u oblasti infomisanja, dobilo je veoma visoku prosečnu ocenu od 3,24.

Isti akteri – isto odstojanje

Očekivani ovogodišnji izbori su značajno povećali obim izborne orijentacije ispitanika u Subotici. Naime, u aprilu prošle godine, prema rezultatima istraživanja CESID-a, broj onih koji su se izjasnili za neku političku opciju 25%, dok je u decembru ovaj procenat značajno veći i iznosi 36 % od ukupnog broja ispitanika.

Međutim, povećan broj izborno orijentisanih nije promenio ništa značajno u rejtinzima stranaka. Veći broj ispitanika koji se danas izjašnjavaju o nekoj od političkih opcija je veoma ravnomerno raspoređen te su i procenti učešća većine stranaka u izborno orijentisanoj populaciji ispitanika ostali gotovo nepromenjeni.

Demokratska stranka ima oko 33 % ili svakog trećeg birača. Povećanje broja politički orijentisanih ispitanika najviše je doprinelo skoru Saveza vojvođanskih Mađara ko ima svakog četvrtog izborno opredeljenog ispitanika. Srpska napredna stranka 18 %, Liberalno demokratska partija 8 %, dok je kod Srpske radikalne stranke taj procenat 6%. Liga socijal demokrata Vojvodine ima nešto malo više od 3 %,a sve ostale političke partije oko 7 % glasova ispitanika.

Najširu i najdublju podršku ima Demokaratska stranka koja animira pripadnike svih etničkih grupa, dok Savez vojvođanskih Mađara, kao druga stranka po snazi, glasove crpi gotovo isključivo u mađarskoj populaciji stanovnika Subotice.

Izbori u Subotici 2012 - izborne koalicije

Poželjne koalicije i rejting političara

Bez obzira na različite stavove, nesuglasice pa i sukobe unutar gradskih političkih opcija, većini ispitanika je nakon izbora najpoželjnija koaliciona gradska vlast koju će formirati DS, SVM, DSHV, LSV i LDP.

Iako se u javnosti vrlo često kao moguća pominje i koalicija između Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske napredne stranke, ova opcija ni u naznakama nije poželjna za biračko telo ovih stranaka. Ni jedan jedini ispitanik koaliciju SVM- SNS nije video ni kao moguću a kamoli poželjnu.

Najpopularniji subotički političar je ministar u Vladi Srbije, Oliver Dulić, koji ima najveću prosečnu ocenu od 2,89 i veoma veliku prepoznatljivost među ispitanicima. Odmah iza njega je gradonačelnik Subotice, Saša Vučinić, sa prosečnom ocenom od 2,86. Obojica imaju prepoznatljivost u javnosti veću od 80 odsto. Slede predsednik Nacionalnog saveta Mađara, Korhec Tamaš (2.83), pokrajinski sekretar za zdravstvo i socijalnu politiku, dr Čengeri Atila (2.78) i pokrajinski sekretar za privredu, Pastor Ištvan (2.71).

Među predsednicima gradskih odbora političkih stranaka u Subotici najvišu ocenu od 2,67 ima Maglai Jene (Savez vojvođanskih Mađara). Drugi je predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke, Modest Dulić sa 2,64, a za njim slede Veljko Vojnić (LSV) i Mirko Bajić (SBB) sa ocenom 2.46 i Petar Kuntić (DSHV) sa 2.33.

Izvor: „Subotičke novine"

Izvor: SuMedija

povezane teme

91
Nikola Odgovori
Ovde niko od političara ni trojku ne prelazi... Dok sam ja išao u srednju školu, takvim drugarima iz razreda nismo davali velike šanse da će postati uspešni u životu.
Sasa Odgovori
Skala je od 0 do 100?
Ivana Odgovori
Ko god da je pisao ovaj tekst, pažnje imao nije, a što se da zaključiti iz mnogobrojnih grešaka. Subotica.com je divan sajt i ne treba ga kvariti ovakvim amaterizmom. Ovim ne želim nikoga da uvredim, nego jednostavno skrećem pažnju na kardinalne greške.

O političarima sve najgore. Nisu oni tu da rade nešto zarad boljeg sutra svima nama. Tu su jer su se doooobro uvukli onome po čijoj direktivi delaju. Niko od njih nije kompetentan da se bavi javnom funkcijom koju obavlja. Uhlebljen je sa sve širom familijom... Najočigledniji primer nam se smeši sa osvojenog prvog mesta objavljene liste. Naš mili ortoped uređuje životnu sredinu... Nije on ni prvi ni poslednji, da se razumemo. Živimo u loše režiranom filmu, zar ne?
Super Mario Odgovori
Samo da se zna, SKALA je od +10 pa do beskonacno! A ovi majstori neprelaze ni 3...
Pa da li je moguce da nema drugih ljudi koji bi se bavili politikom? daj vise dosta tih Dulica i ostalih koje trpimo vec decenijama! Treba ograniciti bavljenje politikom na maksimalno dva perioda i posle dovidjenja! Mislim cudno sto nas ni EU nece. Ako ovako nastavimo, korupcija neda nece biti iskorenjena nego je mozemo izvoziti, pa vec je tako i to odavno, nazalost. A kako ih samo nije sramota to raditi protiv svog naroda? I ovako i onako ce sa ovog sveta bez iceka kao i svi ostali, pa zasto treba onda tako??? No comment! IMA BOGA!
A skala je kako kazem, siguran sam, od +10 pa nagore, nema limita. A ovi imaju lepe ocene, malo bolje nego sto su imali u skoli...nazalost!
CHUPO Odgovori
сви заједно не вреде једног обичног човека који се мучи да прехрани своју децу а они са чиме су стекли популарност лажима на скали од 1 до 100 они су -100000000.....
SMOKI Odgovori
Svaki obican covek je vredniji od ovih "fariseja".
CIRINELA Odgovori
Dajtze skinite ovuu sprdačinu, od 10 mesta čak 7 za žutaće, skromnost Vam je vrlina, 99% ljudi ni ne znako je Atila Čengeri. Jel anketa sprovedena u Odboru DS-a?
S Odgovori
Gojko Radic nije predsednik gradskog odbora SNS-a,vec je to gospodin Ilija Maravic.Ovo je gruba greska autora ovog istrazivanja.Kao drugo,vidim da je sedam o deset najpopularnijih iz DS-a.Kao trece mi se cini da istrazivanje naginje DS-u.
pera Odgovori
@ivana

izvini sto pitam, ali na koju si kardinalnu gresku skrenula paznju? vise puta pominjes da ima gresaka, a nijednu nam nisi otkrila :)
Max Odgovori
Ovo istrazivanje je smesno i namesteno.Odbacena je koalicija SVM-SNS,sto ide na ruku DS-u.Namerno je stavljen pogresan predsednik gradskog odbora SNS-a.I kako moze LSV da bude u vlasti u gradu kada kazete da ima oko 3%.Alo sa time ne mogu preci cenzus.A SVM ima vise od DS-a glasova,tako da mi je sumnjiva prica o 33% DS-a.Ovo istrazivanje je jasno kao beo dan,sluzi za promociju DS-a,jer mu je podrska u gradu opala drasticno.
clouseau Odgovori
slazem se sa prvih nekoliko komentara, a plasim se da ce na ovoj temi nastati nova svadja ;)
inace, neko je poredio ovaj prosek sa prosekom ocena. Znajuci iz skole dvojicu od gore nabrojanih, mogu ti reci da si bas pogodio - prosek ocena jednom od njih zaista nije bio mnogo veci od 3, i nije vazio za perspektivnog coveka, a vidi sad sta politika uradi od drustvenih normi
Marko Odgovori
Covece, koji blam...
Spasic Marko Odgovori
Moram priložiti još argumenata u prilog popularnosti Dulića

http://www.e-novine.com/entertainment/entertainment-vesti/56518-Kastro-protiv-Dulia.html

uz napomenu da vrednost tendera za savetnika iznosi 20 miliona dinara, pa ko oće nek se javi !
andrea Odgovori
prvi april je dosta daleko . ali za šalu godine je za pohvalu.
crveni Odgovori
Milsim da crveni palac okrenut na dole sve govori!
sanela Odgovori
A Oliver Dulic je isto toliko ortoped koliko je i zastitar zivotne sredine!!
Na medicinskom fakultetu ga niko nije sreo od njegove generacije!!
Sanda Odgovori
Družine kanarinaca dulićevaca nema danas jer imaju slobodan vikend ali nemojte se mnogo brinuti za njih jer će ih biti u nezamislivom broju već odmah u ponedeljak ujutro kada se pojave na radnim mestima dobijenim prema stranačkim zaslugama i odmah će izvršavati prvi radni zadatak - da napiše svako od njih po jedan hvalospev a to sve jasno govori o njihovom moralu i kvalitetima kao čoveka pošto je očigledno da ih nije briga za stranku i njihove članove već svako se brine samo o što udobnijem položaju svoga du..ta te u tom smislu će učiniti sve - ali za sebe !
dragan Odgovori
E da mi je znati koga ste anketirali?!
madman Odgovori
Ma dajte molim vas, ovo je smešno! A Dulić nije ni Subotičanin! Kada je postao ministar izjavio je da je on beograđanin, tako da o čemu pričamo.A ubeđen sam da DS ne voli niko u Subotici osim onih par kanarinaca koji će komentare na ovaj članak ostaviti tek u ponedeljak, dok piju kafu u gradskoj kući i čekaju da im istekne radno vreme jer ko i obično ne rade ništa, samo hvale svoje gazde!A istraživanje mi deluje sumnjivo. Sigurno je u Subotci pravljeno???
Daki Odgovori
Petar Kuntic nije predsednik gradskog odbora DSHV-a,vec predsednik DSHV-a generalno,a Martin Bacic je predsednik gradskog odbora,tako kaze njihov sajt.A sto se tice SNS-a,predsednik je Ilija Maravic,a ne Gojko Radic.Ova istrazivanje je jako neprofesionalno odradjeno i cini mi se da nepokazuje realno stanje u gradu,ali ovo imaginarno stanje nekom odgovara,a ti isti ima da budu iznenadjeni na izborima.
xx Odgovori
J...o suboticane ako su takvog misljenja !
clouseau Odgovori
Oliver jeste rodjen u Beogradu, u tom smislu je beogradjanin ali jeste odrastao u Subotici.
Petar Odgovori
Od 10 političara, 7 je iz DS-a. Očigledno građani prepoznaju da u Subotici ne postoji stranka koja raspolaže kadrovima da Suboticom vodi bolje.
istrzivac Odgovori
@madman i svima ostalima kojim aistraživanje deluje sumnjivo.

Mi možemo voleti ili ne voleti DS, ali jedno je činjenica. CeSID je najuglednija srpska agencija za istraživanja i ako će iko u našoj zemlji sprovesti istraživanje, to su ONI
Sanda Odgovori
Evo, kažite mi vi koji ne verujete u ovo istraživanje, ko je najpopularniji? Smešni Gojko? Mirko Bajić? Naprednjaci koju su Mađare odavde terali 90-ih ili SVM koji je tih godina sistematski uništavao Suboticu?
Jelena Odgovori
Svidjaju mi se ovi koji sumnjaju cak i u svoju senku. Istraživanje je radio CESID! Ako u njih sumnjate, onda ne znam cijem biste istrazivanju verovali...
Subotica! Odgovori
Ovo istrazivanje pokazuje jednu stvar: iako su gradjani (vec po prirodi i inerciji) nezadovoljni, i dalje uocavaju da je DS jedina gradjanska opcija u ovom gradu i da će, pored svih nedostataka, oni najvise doprineti razvoju naseg grada
Slavko Odgovori
@CIRINELA
Pa hajde da čujemo kako bi ocenila političare. Čisto da vidimo...Provalili su svi da si član neke stranke, ali budi hrabra pa kaži koje.
Palicanka Odgovori
@Sanda - ID) 19379

Sanda, a tebe nešto nema od početka januara u pre podnevnim časovima. Da nisi možda KONAČNO dobila posao u nekom JP? :)
jana Odgovori
ljudi moji, ako pogledate objektivno i lidere drugih stranaka, nije ni cudo sto je DS prvi. Pa nece valjda madjari i hrvati biti za tomu/gojka koji ih je odavde proterivao?!?! A s druga strane, proslo je previse malo vremena da bi suboticani zaboravili sve mutne radnje i lopovluke SVM-a
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.