Komentara: 91
Pregleda: 18645

Popularnost subotičkih političara - anketa

13.01.2012. u 23:27h
Izvor: SuMedija
Popularnost subotičkih političara - anketa

Najveći problemi Subotice su nezaposlenost i životni standard. - Većina Subotičana smatra da iz gradskog budžeta treba najviše ulagati u izgradnju mreža vodovoda i kanalizacije, kvalitet puteva i saobraćajnica i kvalitet zdravstvenih usluga.

Najviše poverenja građani Subotice imaju u gradonačelnika i policiju. – Najpopularniji političar je ministar u Vladi Republike Srbije, Oliver Dulić. – Među javnim komunalnim preduzećima najbolju ocenu dobile „Subotičke pijace“

Sredinom decembra beogradski CeSID je na reprezentativnom uzorku od hiljadu ispitanika, uradio veoma sveobuhvatno istraživanje u Subotici. „Subotičke novine“ su 13. januara objavile delove rezultata ovog istraživanja koje se bavi problemima Subotice i njenih građana, ocenama rada institucij, javnih službi i komunalnih preduzeća, perspektivama razvoja, izbornom orijentacijom građana Subotice i poverenjem u političke stranke i političare.

Anketa - popularnost subotičkih političara

Perspektive razvoja i ekonomija

Subotičani imaju za nijansu više poverenja u ekonomske pesrpektive razvoja Subotice nego Vojvodine i cele Srbije. Međutim, većina ne vidi da bilo koja od tri zajednice (državna, republička i lokalna) ide u dobrom pravcu. Ispitanici pokazuju istovetnu meru nepoverenja u bolje sutra na sva tri ispitivana nivoa.

Ovakav pesimizam se može tumačiti posledicama svetske ekonomske krize, turbulencijama u evro zoni i prižalejkivanim a ugroženim ili bar usporenim perspektivama pridruživaja Srbije Evropskoj uniji. Međutim, ne treba zanemariti ni način na koji građani Subotice ostvaruju zarade. Većina ispitanika kao glavni prihod svog domaćinstva navodi plate (54%) i penzije (38%) što ukazuje da je veliki broj veoma zavisan od sredstava koja dolaze iz sve opterećenijeg gradskog, pokrajinskog ili republičkog budžeta.

Da je prosečno subotičko domaćinstvo finansijski ozbiljno ugroženo potvrđuju podaci koji kažu da gotovo svaki drugi ispitanik (48%) maksimum kupovne moći vidi u obezbeđivanju hrane, odeće i obuće. Za kupovinu bele tehnike, nameštaja, računara i slično, nedostaje novca. Tek svako deseto domaćinstvo (11% ispitanika) ima dovoljno novca za obezbeđivanje nešto skupljih stvari od osnovnih životnih potrepština.

Anketa - popularnost subotički političara

Najveći problemi – nezaposlenost i životni standard

Velika većina građana Subotice (58 % ispitanika) kao dva ključna i primarna problema u gradu navodi nezaposlenost i ekonomske probleme. Oko 11 % ispitanika je kao primarni problem izdvojilo i komunalni segment funkcionisanja grada, a svi ostali problemi kao što su, na primer, kriminal i korupcija, školstvo, zdravstvo itd. pomenuti su u proseku u manje od 10 % slučajeva.

Većina Subotičana smatra da iz gradskog budžeta treba najviše ulagati u izgradnju mreža vodovoda i kanalizacije, kvalitet puteva i saobraćajnica i kvalitet zdravstvenih usluga. Ispitani građani zadovoljni su dostupnošću mesta za kupovinu i stanjem na pijacama. Međunacionalni odnosi su ocenjeni procečnom ocenom od 3,4, a više prosečne ocene od tri dobili su i čistoća grada, kvalitet životne sredine i blizina pošte, banke...

Subotičani imaju najviše prmedbi na sistem daljinskog grejanja, mrežu vodovoda i kanalizacije, dostupnost ustanova kulture, kvalitet puteva i saobraćajnica i kvalitet zdravstvenih ustanova. Većina primedbi na komunalne usluge se odnosi na cene, a ne na njihov kavlitet.

Najviše poverenja, kada je reč o institucijama, ispitanici imaju najviše poverenja u odnosu na rad gradonačelnika (ocena 2,85) i policije (2,83).

Rad javnih komunalnih preduzeća

Najvišu ocenu među javnim preduzećima su dobili JKP "Subotičke pijace" i JKP "Pogrebno" (3,33 i 3,32), s tim što za JKP "Pogrebno" nije čuo svaki četvrti ispitanik. Svega 4% ispitanika nije imalo stav o radu JKP "Čistoća i zelenilo", što takođe govori o zadovoljstu građana radom ovog preduzeća s obzirom da je dobilo prosečnu ocenu 3,24.

Veliku prepoznatljivost ima i JKP "Vodovod i kanalizacija", međutim, prosečna ocena ovog javnog preduzeća od 2,47 je znatno niža od očekivane. To dokazuje da značajan deo subotičkih domaćinstava i dalje ima problema sa dostpnošću vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, te da sa pravom očekuju da se najveći deo sredstava iz gradskog budžeta ulaže u rešavanje ovih komunalnih problema.

Javna komunalna preduzeća Subotica

Slično je i sa ocenama kje su ispitanici dali JP "Direkcija za izgradnju Grada Subotice" i JP "Zavod za urbanizam Grada Subotice". Oba preduzeća, za koja se vezuju sve gradske infarstrukturne investicije i saobraćajnice, su po ocenama na dnu rang liste iako su povećala prepoznatljivost u javnosti. To dokazuje da Subotičani prate aktuelne projekte u ovim oblastima, ali da i dalje smatraju da pomaci nisu dovoljni i priželjkivano brzi.

Među dobro ocenjenim javnim komunalnim preduzećima su i JKP „Dimničar“ sa prosečnom ocenom 3,19 i JKP „Suboticatrans“ sa ocenom 2,99.

Javno preduzeće „Radio Subotica“, kao jedini gradski javni servis u oblasti infomisanja, dobilo je veoma visoku prosečnu ocenu od 3,24.

Isti akteri – isto odstojanje

Očekivani ovogodišnji izbori su značajno povećali obim izborne orijentacije ispitanika u Subotici. Naime, u aprilu prošle godine, prema rezultatima istraživanja CESID-a, broj onih koji su se izjasnili za neku političku opciju 25%, dok je u decembru ovaj procenat značajno veći i iznosi 36 % od ukupnog broja ispitanika.

Međutim, povećan broj izborno orijentisanih nije promenio ništa značajno u rejtinzima stranaka. Veći broj ispitanika koji se danas izjašnjavaju o nekoj od političkih opcija je veoma ravnomerno raspoređen te su i procenti učešća većine stranaka u izborno orijentisanoj populaciji ispitanika ostali gotovo nepromenjeni.

Demokratska stranka ima oko 33 % ili svakog trećeg birača. Povećanje broja politički orijentisanih ispitanika najviše je doprinelo skoru Saveza vojvođanskih Mađara ko ima svakog četvrtog izborno opredeljenog ispitanika. Srpska napredna stranka 18 %, Liberalno demokratska partija 8 %, dok je kod Srpske radikalne stranke taj procenat 6%. Liga socijal demokrata Vojvodine ima nešto malo više od 3 %,a sve ostale političke partije oko 7 % glasova ispitanika.

Najširu i najdublju podršku ima Demokaratska stranka koja animira pripadnike svih etničkih grupa, dok Savez vojvođanskih Mađara, kao druga stranka po snazi, glasove crpi gotovo isključivo u mađarskoj populaciji stanovnika Subotice.

Izbori u Subotici 2012 - izborne koalicije

Poželjne koalicije i rejting političara

Bez obzira na različite stavove, nesuglasice pa i sukobe unutar gradskih političkih opcija, većini ispitanika je nakon izbora najpoželjnija koaliciona gradska vlast koju će formirati DS, SVM, DSHV, LSV i LDP.

Iako se u javnosti vrlo često kao moguća pominje i koalicija između Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske napredne stranke, ova opcija ni u naznakama nije poželjna za biračko telo ovih stranaka. Ni jedan jedini ispitanik koaliciju SVM- SNS nije video ni kao moguću a kamoli poželjnu.

Najpopularniji subotički političar je ministar u Vladi Srbije, Oliver Dulić, koji ima najveću prosečnu ocenu od 2,89 i veoma veliku prepoznatljivost među ispitanicima. Odmah iza njega je gradonačelnik Subotice, Saša Vučinić, sa prosečnom ocenom od 2,86. Obojica imaju prepoznatljivost u javnosti veću od 80 odsto. Slede predsednik Nacionalnog saveta Mađara, Korhec Tamaš (2.83), pokrajinski sekretar za zdravstvo i socijalnu politiku, dr Čengeri Atila (2.78) i pokrajinski sekretar za privredu, Pastor Ištvan (2.71).

Među predsednicima gradskih odbora političkih stranaka u Subotici najvišu ocenu od 2,67 ima Maglai Jene (Savez vojvođanskih Mađara). Drugi je predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke, Modest Dulić sa 2,64, a za njim slede Veljko Vojnić (LSV) i Mirko Bajić (SBB) sa ocenom 2.46 i Petar Kuntić (DSHV) sa 2.33.

Izvor: „Subotičke novine"

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 91
Pregleda: 18645
Povezane teme

Saša Vučinić

gradonačelnik Subotice

Oliver Dulić

Nenad Ivanišević

Slavko Parać

Suboticatrans

ištvan pastor

jene maglai

politika

političke partije u subotici

tamaš korhec

Modest Dulić

petar kuntić

robert santo

jkp subotičke pijace

dragan rokvić

gojko radić

bogdan laban

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.