Komentara: 8
Pregleda: 3632

Populacija barskih kornjača u opadanju

11.08.2017. u 10:14h
Izvor: TV Subotica
Sekcija koja se bavi istraživanjem i praćenjem populacije barskih kornjača održava se ove nedelje na Ludaškom jezeru. Stručnjaci sa Biološkog fakulteta svake godine obeležavaju jedinke koje uspeju da uhvate, i na taj način određuju brojnost kornjača u zaštićenom području.
Populacija barskih kornjača u opadanju

Tokom dva dana na Ludašu u vrške je  ušlo šest barskih kornjača, a juče je markirana jubilarna 150 otkad se markiranje ovih životinja radi, kaže Ana Golubović, docent sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Golubović objašnjava da svake godine rade populacione studije, obeležavaju jedinke, koje se ponovo hvataju kako bi se videlo koliko ima onih koje su već markirane, kao i koliko je novih jedinki u populaciji. Na taj način određuje se koliko je populacija velika.

U JP „Palić – Ludaš“ kažu da je za njih najvažnije da se ova vrsta redovno prati, te da su ekološki kampovi idealna prilika za sve ljubitelje prirode i stručnjake da im se pridruže i u tome pomognu.

Osim praćenja, radi se i na aktivnim merama zaštite barske kornjače – od edukacije lokalnog stanovništva, pa do čišćenja obale jezera. Ipak, preliminarni rezultati govore da je broj kornjača, nažalost,u opadanju.

Zbog konstantnog  smanjivanja brojnosti, barska kornjača uživa zaštitu na međunarodnom i nacionalnom nivou. U Srbiji je strogo zaštićena vrsta, što znači da je bilo kakvo uznemiravanje kažnjivo zakonom.

Barsku kornjaču sve više ugrožava i veoma invazivna crvenouha kornjača, poreklom iz Severne Amerike. Ove kornjače se uvoze i prodaju kao kućni ljubimci, međutim, sve više ljudi ih pušta u prirodu, što narušava naš ekosistem. Zbog toga, apeluju stručnjaci, da se ove kornjače odnesu u zoo vrt ili udome u neki ograničen prostor, ali da se nipošto ne puštaju u prirodu, jer zauzimaju životni prostor našoj jedinoj slatkovodnoj, čuvenoj barskoj kornjači.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3632
Povezane teme

jp palić ludaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.