Komentara: 71
Pregleda: 35268

Pooštrena kontrola znanja mađarskog jezika za dvojno državljanstvo

07.06.2014. u 18:07h
Izvor: RTV Yueco
U konzularnim predstavništvima mađarske u Srbiji pooštrena je kontrola znanja mađarskog jezika podnosilaca zahteva za dvojno državljanstvo ove zemlje.
Pooštrena kontrola znanja mađarskog jezika za dvojno državljanstvo

Kako prenosi portal “Vojvodina danas”, saradnici Generalnog konzulata Mađarske u Subotici rade na predmetima dvojnog mađarskog državljanstva istim intenzitetom kao pre godinu dana, da su uslovi za predaju zahteva za mađarsko državljanstvo po pojednostavljenom postupku ostali su isti, ali da se znanje mađarskog jezika, kao jednog od dva preduslova za sticanje državljanstva, strožije kontroliše.

Drugi uslov je da je nekod od predaka rođen na teritoriji Mađarske, a državljanstvo se može steći i na osnovu braka sa državljaninom Mađarske, a u konzulatu ističu da je povećan broj podnosilaca zahteva po ovom osnovu. U ovom slučaju, uslov je da je podnosilac zahteva u braku sa državljaninom Mađarske pet godina i da imaju zajedničko dete. U slučaju ako nemaju decu, granica je deset godina.

Zakon o sticanju mađarskog državljanstva po pojednistavljenom postupku donet je 2010. godine, a procenjuje se da je do sada oko 40 odsto vojvodjanskih Madjara zatražilo dvojno državljanstvo.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 71
Pregleda: 35268
Povezane teme

generalni konzulat mađarske

dvojno državljanstvo

državljanstvo mađarske

mađarska

mađarsko državljanstvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.