Komentara: 10
Pregleda: 2984
Foto

Položeni venci na spomenik "Balada vešanih"

17.11.2017. u 13:02h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomenik „Balada vešanih“ obeležena je 76. godišnjica od kada su fašisti u Drugom svetskom ratu pogubili vešanjem petnaestoro mladih subotičkih rodoljuba.
Položeni venci na spomenik "Balada vešanih"

Tog tragičnog 18. novembra 1941. godine pred takozvanim prekim sudom fašisti su osudili na smrt i odmah pogubili četrnaest mladića i jednu devojku. Na komemorativnom skupu sekretar SUBNOR-a, Nikola Ivošević, odao je počast žrtvama stradalim za slobodu.

- Znamo da svih petnaestoro pogubljenih nisu bili članovi Komunističke partije Jugoslavije nego dokazani antifašisti koji su dignute glave i mirno išli svoj poslednji put ka vešalima, čime su pokazali svoju hrabrost, antifašizam i odanost svojoj otadžbini. Moramo da čuvamo i negujmo uspomene na ove mlade antifašiste i da na njihovim primerima učimo našu decu i pokolenja kako se voli svoja otadžbina za koju se isplati i život dati - poručio je Ivošević.

Položeni venci na spomenik "Balada vešanih"

Pored predstavnika SUBNOR-a, u ime građana Subotice venac je položila i pomoćnica gradonačelnika Etela Jerinkić, koja je podsetila na značaj obeležavanja ove tužne godišnjice.

- Ovakvi događaji trebalo bi da se pamte kako se ne bi ponovili. To je primer kada su ljudi stradali, oduzimani su životi zbog toga što drugačije razmišljaju ili imaju drugačiji pogled na svet. Zbog toga je bitno da su tu prisutni mladi i učenici škola, važno je da saznaju šta se desilo da se takve stvari nikada više ne bi dogodile - istakla je Jerinkić.

Vence su položili i načelnik Severnobačkog okruga, Dragi Vučković, delegacije Jevrejske opštine, Mesne zajednice „Centar III”, Komunista Srbije u Subotici i „Centra Tito”.

Položeni venci na spomenik "Balada vešanih"

Po tradiciji, učenici Politehničke škole izveli su recital i na spomenik simbolično položili 15 ruža za 15 palih žrtava. Cveće su na spomenik položili i đaci OŠ „Ivan Goran Kovačić“.

Nakon komemorativnog skupa, delegacije Grada Subotice i Severnobačkog upravnog okruga položile su vence i na Jevrejskom groblju, gde je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima jevrejske nacionalnosti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 2984
Povezane teme

polaganje venaca

etela jerinkić

spomenik balada vešanih

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.