• Pregleda: 4160

Položeni venci i cveće na spomenik „Balada vešanih“

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca i cveća na spomenik „Balada vešanih“, obeležena je 75. godišnjica od tragičnog 18. novembra 1941. godine kada su fašisti, pred takozvanim prekim sudom, osudili na smrt i pogubili vešanjem petnaestoro subotičkih mladih rodoljuba.
Položeni venci i cveće na spomenik „Balada vešanih“

U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac su položili pomoćnik gradonačelnika Etela Jerinkić i članovi Gradskog veća Nataša Aleksić i Ilija Đukanović.

U ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga venac je položila zamenik načelnika Severnobačkog upravnog okruga Vesna Bajić, a vence su položile i delegacije Mesne zajednice „Centar III”, Jevrejske opštine Subotica i Komunista Srbije u Subotici i „Centra Tito”.  

Učenici Politehničke škole su, po tradiciji, izveli recital i na spomenik simbolično položili 15 crvenih cvetova za 15 palih žrtava.

Nakon polaganja venaca na spomenik „Balada vešanih“ i prigodnog programa, delegacije grada Subotice i Severnobačkog upravnog okruga položile su vence i na Jevrejskom groblju, gde je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima jevrejske nacionalnosti.

Izvor: Subotica.rs

povezane teme

8
Daddy Odgovori
Pocivajte u miru mladi junaci! Nek vam je vecna slava!
RODOLJUB Odgovori
Slava pravim rodoljubima, gde su sada nacionalna veca/vijeca?
Milan024 Odgovori
Respekt
Nego gđe je gradonačelnik Subotice?
Gđe je predsednik, Skupštine grada Subotice?.?
bona fide Odgovori
@MILAN024
Traže Milane onu pticu slomljenu, što nestade pre par godina.
Milan024
A ja se već, zabrinuo.
Mislim, da nisu dobili Piciji, grip???
Vesko Odgovori
Ovog puta dosta skromno od strane male skupine, tek samo da se ne zaboravi.
petokraka Odgovori
svake godine venac su polagali članovi sps partije koja baštini tekovine antifašističke borbe, al od izbornog sloma i gašenja parije u subotici njih nema. tužno al istinito podrška svima koji su polagali vence da se istorija ne zaboravi.
zoki
sps je opravdano odsutan, partija nestala u gradu pa nema ko da dođe al gde su komunisti subotice i bajmoka? svaka čast za sve koji su se pojavili i svojim prisustvom odali počast herojima.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.